Debat

Verdens Skove: Vælg de urørte skove med omhu

DEBAT: Regeringens opbakning til urørt skov sender projektet på vej mod næste fase, nemlig udvælgelsen af arealer, skriver Stine Tuxen fra Verdens Skove. Her er der behov for omtanke, understreger hun og peger på de afgørende punkter.

Nu skal der sættes handling bag ordene. Løfterne om urørt skov skal føres ud i livet, skriver Stine Tuxen, der sidder i bestyrelsen for Verdens Skove.
Nu skal der sættes handling bag ordene. Løfterne om urørt skov skal føres ud i livet, skriver Stine Tuxen, der sidder i bestyrelsen for Verdens Skove.Foto: Pressefoto, Verdens Skove
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Tuxen
Bestyrelsesmedlem, Verdens Skove

Verdens Skove glæder sig over, at regeringen har fokus på urørt skov i den kommende naturpakke, og at statsministeren bekræfter valgløfterne med et pressemøde i skoven. 

Urørt skov er det mest effektive og det billigste redskab til at beskytte en stor del af den danske biodiversitet. 

Både Verdens Skove og førende forskere har i årevis efterlyst mere urørt skov, og nu ser det endelig ud til, at politikerne har forstået budskabet.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Tid til at tage næste skridt
Nu skal der sættes handling bag ordene, og der er flere vigtige punkter at afveje, for at valget af de urørte skove bliver en succes for de mange truede dyr, svampe og planter.

  1. De udpegede arealer skal indeholde en høj andel af gamle løvskove. 
    Dels er der flere arter knyttet til løvtræer frem for nåletræer, og dels betyder alderen, at området meget hurtigere vil blive rigt på føde og levesteder. Da arterne forsvinder hastigt er tid en afgørende faktor. 

  2. Urørt skov skal udlægges i store sammenhængende områder.
    Jo større området er, jo bedre er det for biodiversiteten. Det vil give mere langsigtet sikring, bedre forvaltning af biodiversiteten og større naturoplevelser at udlægge 20.000 hektar fordelt på 5-20 skove end at udlægge 100 hektar i hver af 200 skove.

    Korridorer er vigtige, men først og fremmest skal vi have nogle større sammenhængende områder, som eventuelt derefter kan kædes sammen med korridorer.

  3. Urørte områder skal udpeges, der hvor de sjældne arter allerede findes. 
    Det siger sig selv at levestederne skal genoprettes, der hvor arterne endnu overlever. Enkelte arter, som for eksempel fugle, er meget mobile og kan flytte efter levesteder, men de færreste arter har den mulighed.

Det er derfor vigtigt, at skovene udpeges af eksperter i biodiversitet på grundlag af eksisterende data, men at huller i vores viden ikke bliver en undskyldning for manglende handling.

Det er vigtigt, at skovene udpeges af eksperter i biodiversitet på grundlag af eksisterende data, men at huller i vores viden ikke bliver en undskyldning for manglende handling.

Stine Tuxen
Medlem af bestyrelsen for Verdens Skove

Brug både statsskov og privatskov
Det er oplagt at starte med at udlægge urørt skov i statsskovene, da det er billigst for samfundet og nemt for politikerne at gå til med det samme. Desuden er det der, befolkningen har uhindret adgang og derfor får størst glæde af det. 

Privatskov er imidlertid også vigtig, da mange pletter af god naturskov i dag ligger på privat jord. Problemet er, at normale støtteordninger er relativt dyre og kortsigtede, mens urørt skov behøver langsigtede, holdbare løsninger. 

Verdens Skove mener derfor, at de mest biodiverse private skove bør sikres urørthed enten ved at bytte med mindre diverse statsskove, ved engangskompensation for evig tinglysning af urørthed eller ved statsligt opkøb.

Investeringen vil give pote
Urørt skov skal ikke ses som en udgift, men som en investering. 

Når vi får større og vildere skove i Danmark, vil det i høj grad kunne bidrage til vækst inden for turisme og friluftserhvervene. Erfaringerne fra udlandet viser, at nationalparker fremmer udviklingen både lokalt og nationalt igennem øget turisme. 

Den samme tendens begynder vi at kunne se i Danmark, hvor bison i Almindingen tiltrak 80.000 besøgende det første år, det var dobbelt så mange som forventet. Langeland femdoblede turismen, da vildhestene blev sat ud, og Lille Vildmose trækker stadig flere besøgende i takt med at områdets naturværdier vokser.

Naturturisme er en udviklingsfaktor, som især udkantsdanmark kan bruge til at vende den skæve udvikling i landet og skabe vækst og arbejdspladser inden for turisme og friluftsliv. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00