Wermelin lander aftale om de første naturnationalparker

AFTALE: Rød blok er enig om at etablere to naturnationalparker. Aftalen får ros fra grønne organisationer, der dog ser behov for ”en langt mere ambitiøs indsats”, hvis naturkrisen skal vendes.

Gribskov bliver en af landets to første naturnationalparker.
Gribskov bliver en af landets to første naturnationalparker.Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

De første naturnationalparker vil om få år se dagens lys.

For med en aftale fredag morgen besluttede alle partier i rød blok at sætte millioner af til to af slagsen.

Det var en glad miljøminister, der efterfølgende mødte pressen.

”Det her er et rigtigt stort skridt. Det er historisk, at vi nu tager hul på at lave de første naturnationalparker i Danmark. Biodiversitetsforskerne har sagt med én stemme, at der er behov for mere vild natur, og det er lige præcis det, der er målet med naturnationalparker,” siger Lea Wermelin (S).

Det er positivt, at regeringen og støttepartierne fastholder Jakob Ellemanns aftale fra 2019 og samtidig kommer med nye initiativer.

Maria Reumert Gjerding
Præsident, DN

Aftalen udmønter 105 millioner kroner, hvoraf 70 millioner kommer fra en aftale, som blå blok afsatte med finansloven for 2019. Ifølge ministeriet er der tale om ”frie midler”, der ikke var øremærket andre formål. De sidste 35 millioner kommer fra opsparede midler i Miljøstyrelsen. Med aftalen tages der hul på de første naturnationalparker, som miljøministeren forventer er etableret om 2-3 år.

”Vi vil gerne have, det skal ske så hurtigt som muligt, men selvfølgelig skal der også være en proces, som alle kan se sig selv i. Men nu er pengene på plads. Vi er klar til at tage de første spadestik til de nye naturnationalparker,” siger Lea Wermelin.

”Vi har forpligtet os”
Som nævnt rummer dagens aftale de to første af slagsen, som kommer til at ligge i Fussingø ved Randers og i Gribskov i Nordsjælland. Mens driftsmidler til projektet i Gribskov bliver finansieret gennem den nye aftale om urørt skov, så mangler partierne fortsat at dække to millioner kroner om året ved Fussingø. Men det forventer flere partier bliver en smal sag, når der til efteråret skal forhandles om en stor natur- og biodiversitetspakke.

Læs også

”Vi har forpligtet os på at finde de sidste penge til Fussingø i biodiversitetsforhandlingerne,” siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen.

”Og det er i virkelighed kun 2 millioner om året, der mangler. Det er ikke særligt meget,” supplerer Zenia Stampe, der er miljøordfører for De Radikale.

Vil ikke love flere til efteråret
Naturnationalparker er et centralt valgløfte fra Socialdemokratiet, der har sat et mål om at etablere 15 af slagsen. Men ministeren vil ikke love, at der kommer flere naturnationalparker, når regeringen skal forhandle en natur- og biodiversitetspakke på plads til efteråret.

”Vi vil arbejde videre med det og kigge på perspektiver og omkostninger ved at etablere flere naturnationalparker i andre dele af Danmark. Men præcis hvordan natur- og biodiversitetspakken kommer til at se ud, har vi selvfølgelig ikke taget en beslutning om i forvejen,” siger Lea Wermelin.

Aftalen sender også penge til at genetablere stenrev i Natura 2000-områder. De blå partier besluttede i 2019 at stoppe den økologiske landbrugsdrift på statsejede Livø for at give plads til vild natur. Men med dagens aftale bliver landbruget reddet, og partierne vælger at kompensere med 10 millioner kroner til natur et andet sted, som modsvarer arealet på Livø. Derudover udmønter partierne også 35 millioner kroner til at beskytte fem naturtyper i Natura 2000-områder, som i alt giver det mellem 800 og 1.000 hektar sammenhængende natur. Og så afsætter partier 19 millioner kroner til friluftsliv, som først forventes at blive udmøntet i næste uge.

Glæde hos de grønne
Aftalen vækker glæde hos flere grønne organisationer. Det gælder blandt andet Danmarks Naturfredningsforening:

”Det er rigtig gode nyheder, at regeringen nu for alvor vil sætte i gang med at levere på et af de vigtigste naturløfter fra valgkampen, nemlig etableringen af de vilde naturnationalparker," siger DN-præsident Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Hun understreger dog samtidig, at der er "behov for en langt mere ambitiøs indsats i mange år, hvis vi skal vende biodiversitetskrisen".

Biolog i WWF Verdensnaturfonden Thor Hjarsen er også tilfreds med aftalen.

”Det er jo altid positivt, når der kommer flere penge til naturen, og den nye aftale tager endnu et skridt i den rigtige retning med at sikre mere natur og flere naturoplevelser til danskerne. Vi er glade for genetableringen af stenrev, og for at regeringen endelig begynder at levere på de naturnationalparker, de lovede under valgkampen,” siger han i en skriftlig kommentar og fortsætter:

”Nu får vi to, så mangler vi bare 13! Der mangler dog stadig helt marine naturnationalparker, hvor især Øresund er en oplagt kandidat.”

DN: Godt, at man fastholder V-aftale
Selvom der lyder positive toner fra DN-præsident Maria Reumert Gjerding, så gør hun også opmærksom på, at Wermelins forgænger på posten, Jakob Ellemann-Jensen (V), i 2019 indgik en aftale om blandt andet at bruge 17 millioner kroner på naturgenopretning ved Fussingø. Derfor kommer der med DN-briller kun et projekt mere på landkortet med den nye aftale.

”Det er positivt, at regeringen og støttepartierne fastholder Jakob Ellemanns aftale fra 2019 og samtidig kommer med nye initiativer. Det er rigtig godt, at vi nu får mere plads til naturen, i områder, hvor det udelukkende foregår på naturens præmisser, for det er klart det vigtigste forhold til at få stoppet tabet af arter i den danske natur,” siger Maria Reumert Gjerding.

Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, kalder det "en lille fin aftale", som han mener ligner noget, der blev sat i gang under Jakob Ellemann-Jensen.

"Vi har noteret os, at regeringen går ind for genbrug. Store dele af det, der ligger i aftalen, kan jeg genkende som noget, vi satte i værk. Og størstedelen af finansieringen, er penge, vi fik afsat, men som vi ikke nåede at bruge. Så vi kvitterer for, at man kører videre med mange af de ting, vi lagde sporene ud til," siger Jacob Jensen*.

Altinget har spurgt Lea Wermelin om alle 20 millioner kroner til Fussingø er nye penge, der kommer oven i det, der var sat af til Fussingø fra de blå partier.

”Der er penge oven i. Både for 2020, men også de år, der kommer. Der er også varige omkostninger for Fussingø,” siger hun.

Ja. Men dem har I jo netop ikke fundet her?

”Dem har vi forpligtet hinanden på at finde,” siger Lea Wermelin.

Ikke samme beløb
Men er de 17 millioner, som Jakob Ellemann-Jensen satte af, talt med i de 20 millioner kroner? Så det reelt kun er 3 millioner mere?

”Den tidligere regering havde også et forslag til at bruge naturmidler i 2020. Mig bekendt er det beløb, som vi nu sætter af til Fussingø ikke det beløb, man satte af til Fussingø på det tidspunkt,” siger Lea Wermelin.

Så er det her et løft af det projekt, Jakob Ellemann-Jensen gik i gang med?

”Det, vi sikrer nu, er, at vi går i gang med en naturnationalpark. Det vil sige, at vi har de penge, der skal til, så der ikke bare er et projekt et enkelt år, men at det rent faktisk er noget, der kan fortsætte i alle år fremadrettet. Men det er ingen hemmelighed, at den blå regering også var ude at kigge på det område. Og det er da helt naturlig for os at bruge det projekt, der allerede er sat i gang,” siger Lea Wermelin.

Altinget har spurgt Miljø- og Fødevareministeriet om, hvor mange penge der samlet set er afsat til Fussingø med aftalen i 2019 og den nye aftale, men har ikke fået svar endnu.

*Artiklen er opdateret med kommentar fra Venstres miljøordfører, Jacob Jensen. 12.15

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Thor Hjarsen

Projektleder, Hempelfonden
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00