Debat

WWF: Danskerne fortjener en havplan, der tager havets fremtid seriøst og baner vejen for en bæredygtig blå økonomi

De kommende politiske forhandlinger om en ny havplan er et historisk vindue til at rette op på årtiers overudnyttelse af havet og sikre en mangfoldig havnatur med sunde fiskebestande, skriver generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg i dette indlæg.

Regeringen tager i den nuværende havplan ikke truslen mod det danske havmiljø alvorligt nok, skriver Bo Øksnebjerg.
Regeringen tager i den nuværende havplan ikke truslen mod det danske havmiljø alvorligt nok, skriver Bo Øksnebjerg.
Bo Øksnebjerg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmarks havnatur er i en yderst kritisk tilstand. Derfor er det stærkt bekymrende, at regeringens udkast til en ny havplan, der skal sætte visionen og rammerne for, hvordan vi skal udnytte, genoprette og beskytte vores hav, er voldsomt uambitiøs på naturens og biodiversitetens vegne.

Temadebat: Kan en ny havplan sikre havmiljøet?

Regeringens første udkast til en havplan er blevet kaldt “skandaløs i sin mangelfuldhed” og har været kritiseret fra mange sider, siden regeringen i marts sendte den i seks måneders høring. Der er indkommet et hav af kritiske høringssvar, hvor en hel del kritiserer havplanen for at skade havnaturen mere end den gavner.

Men på den seneste Finanslov blev det besluttet, at der skal forhandles en ny plan i løbet af foråret 2022. 

Derfor sætter Altinget Miljø i en ny temadebat spot på, hvordan vi kan ændre den nuværende havplan til det bedre. Det gør vi med spørgsmålene:

  • Hvilke mest væsentlige mangler har den nuværende havplan?
  • Hvad skal der til for, at en ny havplan sikrer den nødvendige naturbeskyttelse i havmiljøet?
  • Hvordan skal tiltagene udmøntes?
  • Hvilke økonomiske, sociale samt miljø- og sikkerhedsmæssige hensyn bør der tages?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I WWF tror vi på, at vi med en økosystembaseret havplan kombineret med aktive, naturfremmende indsatser kan sikre en bæredygtig blå økonomi og få meget mere ud af det kæmpe potentiale, vores have tilbyder os.

Forhandlinger giver unik mulighed for at komme overudnyttelse til livs

De danske haves tilstand er dybt kritisk, og syv ud af otte af vores mest bevarelsesværdige naturtyper til havs har det rigtig dårligt. Halvdelen af vores danske hajarter er truet af udryddelse, og havbunden omkring Danmark er blandt de mest forstyrrede i verden på grund af et udbredt og intensivt fiskeri.

Hvis vi ikke gør noget anderledes nu, står vi til at miste endnu flere arter og forandre hele økosystemer permanent.

At Danmark skal udvikle sin allerførste helhedsplan for vores hav, er derfor et unikt og historisk vindue til at rette op på årtiers overudnyttelse og vende denne triste udvikling til havs og sikre en robust og mangfoldig havnatur med sunde fiskebestande.

Vi bør sætte alle de data og metoder, vi har til rådighed, i spil. Det skal vi gøre både for at sikre en bæredygtig udnyttelse og arealanvendelse og for at udpege, hvilke områder der skal have fred fra menneskelige aktiviteter.

Bo Øksnebjerg
Generalsekretær, WWF

Vi er i WWF Verdensnaturfonden enormt glade for, at havet nu kommer på finansloven, og at vores hav langt om længe så småt får det fokus, som det fortjener –  blandt andet med Danmarks første to marine naturnationalparker og trawlfrie områder i Bælthavet.

Desværre tager regeringen med sit nuværende forslag til Danmarks første havplan ikke truslen i hele det danske hav seriøst nok. I stedet for at sætte rammerne for en ægte bæredygtig udvikling samt beskyttelse og genopretning af livet til havs, lægger den nuværende havplan op til yderligere overudnyttelse af havets goder og ressourcer.

Derfor er det altafgørende, at de politiske forhandlinger, som regeringen har lovet af det nuværende udkast af havplanen til foråret, giver et markant og mærkbart løft til havplanen.  

Havet skal beskyttes og forvaltes bæredygtigt

For at vende den negative udvikling for den marine biodiversitet og samtidig få det optimale ud af havets ressourcer, bør vi tage udgangspunkt i, hvad havet kan bære.

Vi bør sætte alle de data og metoder, vi har til rådighed, i spil. Det skal vi gøre både for at sikre en bæredygtig udnyttelse og arealanvendelse og for at udpege, hvilke områder der skal have fred fra menneskelige aktiviteter.

Beskyttelse og genopretning af marine arter og levesteder er nemlig afgørende for at skabe forudsætningerne for, at naturen kan komme sig efter årtiers slid og overudnyttelse. Undersøgelser rundtomkring i verden har vist, at en uforstyrret og intakt natur både gavner fiskebestande og forbedrer havets naturlige evne til at lagre CO2.

For os er det derfor afgørende, at en havplan som minimum lever op til vores 100-30-10 målsætninger.

  • 100 procent af havet skal være bæredygtigt forvaltet

    Der skal tages hensyn till både EU’s miljømål, klimaforandringer og de marine økosystemers bærekapacitet og evne til at levere økosystemydelser.
    Det betyder også, at erhvervsliv og myndigheder i langt højere grad bør tage højde for naturpåvirkningen, når der planlægges projekter til havs, og samtidig arbejde mere proaktivt med genopretning af tabt natur. På den måde kan vi give mere tilbage, end vi tager fra havet.

    Et bæredygtigt hav er ikke kun afgørende for vores blå økonomi, den er også afgørende for danskerne. Vi danskere elsker havet, og rigtig mange har på rekordtid fået øjnene op for, hvor meget en sund og levende havnatur betyder for vores velfærd og økonomi.

    Bo Øksnebjerg
    Generalsekretær, WWF
  • 30 procent af havet skal reelt beskyttes

    Mindst 30 procent af havet skal bestå af effektivt beskyttede og forvaltede områder. Det vil sige områder, hvor havets biodiversitet har første prioritet. I vores eksisterende områder (Natura2000) tillades der i dag blandt andet fiskeri med bundtrawl i områder, der burde være beskyttede. 

  • 10 procent af havet skal være urørt

    Havområder med streng beskyttelse er den bedste måde at give livet til havs fred til at komme sig. Her kan fisk eksempelvis også få lov til at vokse sig store og producere de næste generationer af fisk. Mindst 10 procent af havarealet skal beskyttes mod enhver form for direkte udnyttelse – det vil sige ”urørt hav”. De 4,1 procent, som regeringen foreslår i udkastet til havplanen, er slet ikke nok.

Lad havplanen blive en milepæl for havets fremtid

Havplanen er afgørende for den marine biodiversitet i det næste årti. Og hvis havplanen tager en moderne, grøn og vidensbaseret kasket på, kan den repræsentere en ny begyndelse på en lys fremtid for livet til havs og grundlaget for udviklingen af en vaskeægte bæredygtig blå økonomi i Danmark.

Et bæredygtigt hav er ikke kun afgørende for vores blå økonomi, den er også afgørende for danskerne.

Vi danskere elsker havet, og rigtig mange har på rekordtid fået øjnene op for, hvor meget en sund og levende havnatur betyder for vores velfærd og økonomi.

Med et fagligt udgangspunkt, en helhedsprioritering af livet til havs og aktive naturfremmende løsninger, mener vi, at havplanen kan blive en milepæl for havets fremtid og hermed danskernes fremtid. Lad os vise fremtidens danskere, at vi i 2022 var en ansvarlig og visionær havnation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00