International kvinderettigheds­organisation får dansk direktør

Dorte Olesen, der i mange år og på flere fronter har arbejdet for ligestilling, er ny direktør i den internationale kvinderettighedsorganisation Zonta International.

Dorte Olesen
Dorte Olesen (72) Direktør, Ize, konsulent, DTU, international director, Zonta International

Zonta International er en international organisation, som siden 1919 har arbejdet for at forbedre kvinders status gennem især uddannelsesprogrammer, og fremover bliver det med danske Dorte Olesen i spidsen.

De seneste to år har hun fungeret som governor for organisationens 1000 medlemmer i Danmark, Norge, Island og Litauen, men bliver nu med titlen international director leder af hele organisationen, der tæller i alt 28.000 medlemmer.

Det skriver Børsen fredag.

Dorte Olesen har gennem hele sin karriere arbejdet for ligestilling og har ved flere lejligheder også mere indirekte demonstreret, hvad det er, hun står for.

I 1986 blev hun for eksempel Danmarks første (og hidtil eneste) kvindelige dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og to år senere, i 1988, rykkede hun videre til RUC, hvor hun blev landets første kvindelige matematikprofessor.

Men i 1989 forlod hun universitetsverdenen for at blive direktør for statsvirksomheden UNI-C, der var en fusion af regnecentrene ved KU, AU og DTU og stod for en række it-services til universiteterne, herunder det danske forskningsnet DENET.

Det varede indtil 2011, hvor den nu 72-årige dr.scient. i matematik og fysik vendte tilbage til universitetet. Denne gang DTU’s store institut for matematik og computer science, hvor hun stadig er aktiv.

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal