Dødsfald: Fhv. arkivar og seniorforsker Wilhelm von Rosen (78)

Højt respekteret forsker inden for homoseksualitetens historie og seniorforsker ved Rigsarkivet Wilhelm von Rosen er død. Han blev 78 år.

Wilhelm von Rosen
Wilhelm von Rosen (1941-2019) Fhv. seniorforsker, Rigsarkivet

Forhenværende arkivar, seniorforsker, dr.phil. Wilhelm von Rosen er afgået ved døden. Det skriver Politiken.

Wilhelm von Rosen var en af de flittigste og højest respekterede forskere i homoseksualitetens historie i Danmark.

Han læste historie ved Københavns Universitet og blev i 1971 cand.mag. i historie og latin. Herefter fik han job som arkivar og siden som seniorforsker ved Rigsarkivet indtil 2006.

I 1979 udgav han 'Bøssekampens politik' som er en samling af især udenlandske essays om homopolitik efter demonstrationerne ved den legendariske Stonewall Inn i New York i 1969.

I 1993 forsvarede han sin doktordisputats 'Månens kulør. Studier i dansk bøssehistorie 1628-1912' – et tobindsværk på næsten 900 sider i 1993 ved Københavns Universitet. 

Wilhelm von Rosen skrev desuden en række afhandlinger om homohistorie, blandt andet om den såkaldte Blovstrød-sag og den homoseksuelle panik i 1961. Dertil har han i tidsskrifterne Anderseniana og Kritik skrevet afhandlinger om H.C. Andersen og hans forelskelser i mænd.

Han bidrog desuden med 29 biografier af danskere, hovedsageligt homoseksuelle mænd, i Who's Who in Gay & Lesbian History/Contemporary History. Han var desuden aktiv i Bøssernes Befrielsesfront og medredaktør af Panbladet.

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal