Dødsfald: Fhv. chefredaktør for Femina Jutta Larsen (80)

Forhenværende chefredaktør gennem mange år på ugebladet Femina, Jutta Ella Larsen, København, er stille sovet ind, 80 år gammel. Hun bisættes tirsdag 29. september.

Jutta Larsen
Jutta Larsen (1940-2020) Fhv. chefredaktør, Femina

Jutta Larsen var uddannet journalist fra den socialdemokratiske presse og kom via Aktuelt og Politiken til Femina.

Hun fik en usædvanlig lang karriere på Femina, hvor hun blev ansat tilbage i 1967. Allerede i 1971 blev hun ugebladets chefredaktør - en post hun først i 2005 overlod til Camilla Lindemann.

Jutta Larsens første chefkontor var helt traditionelt. Det var stort og med flere fag vinduer end de andres. Sekretæren sad i forkontoret og tog mod telefoner og henvendelser fra medarbejderne. Men det skulle hun snart lave om på, for den unge chefredaktør savnede kontakten med medarbejderne, og medarbejderne savnede hende.

"Sekretæren afviste dem. Jeg måtte jo ikke forstyrres, mente hun. Men det skulle være løgn. Sådan kunne jeg ikke arbejde. Jeg bor nu her i forkontoret. Inde i chefkontoret sidder to medarbejdere. De har mere behov for plads, end jeg har. Jeg vil sidde, så jeg kan se og høre alt. Jeg vil høre, når der grines, så jeg kan grine med. Jeg vil blande mig og udvikle ideer sammen med dem", sagde hun til Jyllands-Posten ved sin afsked.

Hun reflekterede over, hvad hendes kontor-kultur er udtryk for:

"Jeg er nok underlig. Min ambition er at være en god journalist. Jeg er ikke begyndt med at have chefambitioner. Og så har jeg en usædvanlig intuition, som jeg følger."

Avisen konfronterede også Jutta Larsen med ugebladets syn på kvindesagen:

Jutta Larsen kom til Femina, dengang rødstrømper og kvindesagsbevægelse vendte op og ned på de traditionelle forestillinger om kvinders hverdag.

Mad- og strikkeopskrifter virkede som en rød klud på de oprørske kvinder. Kvinder skulle på arbejdsmarkedet. Bruge deres evner. Realisere sig selv. Hvordan indretter man et dameblad på denne nye strømpil?

"Det var et snævert udsnit af den danske kvindelige befolkning, der vedtog, at kvinder ikke kunne byde sig selv et liv med at sidde hjemme, lave mad og passe børn. Men de var nok til, at vi måtte foretage en afvejning af, om vi ville hoppe med på denne befrielsesvogn. Beslutningen blev, at det gjorde vi ikke. Vi kendte en del til læsersammensætningen og vidste, at flertallet boede i mindre byer og i landsbyer. De havde ingen planer om at komme væk fra hjemmet for at realisere sig selv," sagde Jutta Larsen.

Den nu afdøde chefredaktør har været et aktiv for ejeren af Femina, Aller. Femina var under hendes virke en pengemaskine. Oplaget er gået op og ned og er kommet op igen, men altid med overskud til Allers samlede pengekasse.'

Jutta Larsen var med til at oprette Zonta København - en international organisation for kvinders rettigheder og lige vilkår og var medlem af Rebildselskabets bestyrelse.

Hun efterlader sin mand, fhv. chefredaktør Svend Erik Pedersen.

Bisættelse fra Holmens Kirke tirsdag 29. september 2020 kl. 12. Højtideligheden slutter ved kirken. (I stedet for blomster kan man betænke Rebildselskabet)

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal