Dødsfald: Forlægger Palle Fogtdal (88)

Forlægger, chefredaktør og publicist Palle Fogtdal, Klampenborg, er død, 88 år gammel.

Palle Fogtdal
Palle Fogtdal (1931-2019) Forlagsboghandler, chefredaktør

Det skriver Politiken.

Palle Fogtdal startede magasiner som "Vi Unge" og "Bo Bedre".

Gennem hele sit liv var Palle Fogtdal aktiv i forlagsbranchen, hvor han har stået bag magasiner og bøger.

Han blev født i Sakskøbing i 1931 som søn af en sparekassebestyrer og voksede op på Lolland, hvor han startede skolebladet ’Papegøjen" og siden blev udlært boghandlermedhjælper.

Som forlægger lancerede han en lang række tidsskrifter og blade, hvor succeser som Madame og Foto-Magasinet blev fulgt op af den endnu større succes, Bo Bedre, i 1961.

Fogtdal stod bag udgivelsen af over 35 forskellige blad- og magasintitler i løbet af sin tid som forlægger, før han i 1983 solgte sit bladhus Fogtdal A/S til svenske Bonnier.

Blandt titlerne kan også nævnes Eva, Nyhedsmagasinet NB, Bådnyt, Mad fra A til Z og årbogen Dansk Kunst.

"Bladhuset var blevet for stort, og jeg havde en personlig midtvejskrise. Jeg besluttede derfor fremover kun at ville arbejde med noget, der talte til mit indre jeg. Pengene skulle ikke have lov at bestemme over mig," fortalte Palle Fogtdal til Ritzaus Bureau dengang.

Efter salget gik Palle Fogtdal ind i bogbranchen, hvor han udgav bøger om kunst, historie og fotografi.

Hans interesse for billledmedier gav sig også udslag i, at han stod som medproducent på spillefilm som Bille Augusts Tro, Håb og Kærlighed i 1984.

Sideløbende bestred han poster som bestyrelsesformand for biografen Grand i København og Per Holst Film samt en bestyrelsesplads i Det Danske Filminstitut.

Han blev i slutningen af 1960'erne også kendt for at redde det økonomisk trængte dagblad Information, hvor han var formand og direktør 1968-70.

Palle Fogtdal valgte i 1968 at skyde penge i den skrantende avis med planer om at gøre dagbladet til en ugeavis, men da det ikke lykkedes, valgte Fogtdal gavmildt at sælge avisen til medarbejderne for 70.000 kr., som han selv havde købt for 800.000. Det kostede ham 1,3 mio. af datidens dyre kroner.

"Jeg havde de nødvendige penge, og som født kværulant går jeg ind for det frie ord," fortalte forlæggeren.

Senere i livet udgav Fogtdal bogværker som Bo Bramsens "København før og nu - og aldrig" samt Fogtdals Kunstleksikon. Selv skrev han så sent som i 2014 bogen "Kunst, der gør mig glad" og sidste efterår "Fotografier jeg altid vil huske".

Privat boede han ud til Øresund på Strandvejen i Klampenborg og var gift med den 24 år yngre færing Kirstin Finnbjerg.

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal