Dødsfald: Tidligere programchef i DR Thyge Stenstrup (79)

NEKROLOG: Nu afdøde programchef Thyge Stenstrup tilbragte 40 år af sit liv i arbejde for Danmarks Radio, hvor han gav chancen til gamle kendinge og unge talenter.

Thyge Stenstrup
Thyge Stenstrup (1940-2019) Fhv. programchef, DR København

Med Thyge Stenstrups død har "Danmark mistet en af dem, der har gjort mest for national public service," skriver DR.

Den læreruddannede tidligere programchef for Københavns Radio i årene 1983-99 (DR København) blev 79 år og døde 5. august.

Thyge Stenstrup startede på Radioavisen og blev i 1967 programsekretær. Han har i løbet af sin karriere både arbejdet med radio og TV, som speaker, tilrettelægger, redaktør og chef. 

Hans passion for kultur skinner dog klart igennem: Han tilskrives en stor del af Pigekorets succes, som han fik ansvaret for i 1983 som led i chefjobbet på hovedstadens regionalradio, der dengang lå i Landskronagade på Østerbro.

Ud over at sikre sangskattens promovering på nationalt TV har Stenstup i løbet af sin karriere arbejdet for at udbrede kendskabet til det danske sprog. Han var medstifter af Modersmål-Selskabet og DR's medlem af Dansk Sprognævn − i flere år var han dertil formand for bedømmelseskomitéen for Danmarks Radios Sprogpris.

Legen med sproget resulterede blandt andet i radiotitlen "Har du noget du mangler?", som Thyge Stenstrup selv var vært på.

Da Thyge Stenstrup i 1999 stoppede som programchef for Københavns Radio, blev han tilknyttet programproduktionen. Han stod for flere populære forbrugermagasiner i radioen såsom "Gode råd er gratis", "Værd at vide om vin" og "RadioAdvokaterne".

Københavns Radio gav under Thyge Stenstrup arbejde til seniormedarbejdere, der forud havde haft glorværdige karrierer i DR. Det gælder ikke mindst den navnkundige sportschef Gunnar "Nu" Hansen, pigekorets chefdirigent Tage Mortensen, portrætinterviewer Jørgen Bro og musikjournalister som Michael Juul Sørensen, Jens Dreyer og Knud Wissum. Det var i Thyge Stenstrups tid, at hovedstadsregionen fik sin uundværlige trafikservice, personificeret i Arne O. Hansens stemme, der i mange år uundværligt ledsagede morgenkaffen eller strømmede ud af bilradioen.

Men også unge journalister fik en af deres første chancer i Thyge Stenstrups afdeling i 1980'erne: Kurt Strand, Jes Dorph-Petersen, Søren Kaster, Anders Bech-Jessen, Lene Johansen, Jørgen Ramskov, Torben Frølich, Rasmus Nielsen og mange flere.

Som chef var Thyge Stenstrup af den gamle skole. Selvbevidst, men altid udadtil forsvarende de medarbejdere, der lavede en fejl. Ellers lod han gerne medarbejderne styre den daglige morgenflade.

Han var i den bedste forstand et konservativt menneske, som der i hans tid ikke var så mange af i radioen. Mon ikke han var glad og beæret, da han modtog Dronningens ridderkors?

Selv havde Stenstrup en klassisk og stærk radiostemme og indtalte gerne med gennemtrængende røst kendingssignaturer for diverse radioprogrammer, han bar det ultimative programansvar for, som "Hvorfor nu det?". Han lød, som radioen skulle lyde i nu svundne tider.

Thyge Stenstrup var gift med journalist Brita Stenstrup, tidligere redaktør på Berlingske.

Bisættelse fra Hørsholm Kirke onsdag 14. august klokken 15.00.

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal