Etiopisk premierminister modtager Nobels Fredspris 2019

Abiy Ahmed Ali tildeles Nobels Fredspris 2019. Med prisen følger 10 millioner kroner. 

Abiy Ahmed
Abiy Ahmed (43) Premierminister, Etiopien
Berit Reiss-Andersen
Berit Reiss-Andersen Formand, Nobels Fredspris
Greta Thunberg
Greta Thunberg (17) Klimaaktivist

Modtageren af Nobels Fredspris 2019 er Etiopiens premierminister, Abiy Ahmed. Han modtager prisen for sin indsats med fredsprocesser i flere afrikanske lande. 

Abiy Ahmed tildeles prisen på grund af sine indsatser for fred og internationalt samarbejde og særligt for sin indsats for at løse grænsekonflikten med nabolandet Eritrea. 

Berit Reiss-Andersen, der er formand for Nobelkomiteen, begrundede valget af Abiy Ahmed med hans kampe for politiske reformer og for sine fredsforhandlinger, herunder for at afslutte den årelange konflikt med Eritrea.

Formanden vægtede desuden de mere ambivalente processer med de interne konflikter i landet, herunder demokratisering og større ligestilling. Abiy Ahmeds regering har eksempelvis lige fordeling mellem kvinder og mænd på ministerposterne. 

Abiy Ahmed har været premierminister i Etiopien siden april 2018. I denne periode har han gennemført en lang række politiske og økonomiske reformer, der har fået blandet modtagelse. 

Nobels Fredspris er en af fem Nobel-priser, der blev etableret af Alfred Nobel. Den uddeles til en modtager, der har arbejdet for "broderskab mellem nationer, for afskaffelse eller reduktion af stående militære enheder og til at afholde og promovere fredskongresser."

Greta Thunberg var bookmakernes favorit til at modtage fredsprisen i år for sine klimaaktivistiske indsatser. Næstefter var Abiy Ahmed. 

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal