Dødsfald: Fhv. DR-programchef og formand for Statens Teaterråd Bjørn Lense-Møller (94)

Den mangeårige chef for TV- og Radioteatret i DR, mag.art. Bjørn Lense-Møller, København N, er død, 94 år gammel. Bisættelse søndag 1. marts.

Bjørn Lense-Møller
Bjørn Lense-Møller (1925-2020) Fhv. programchef, DRs TV-Teatret (1970-85) og Radioteatret (1990-93), fhv. formand, Statens Teaterråd

Bjørn Lense-Møller var chef for DR's TV-Teatret 1970-85 og derefter for Radioteatret 1990-93. I 1984-88 og 1991-95 var han desuden formand for Statens Teaterråd.

Bjørn Lense-Møller, der var søn af cellist Svend Lense-Møller og skuespillerinde Vera Lense-Møller, blev i 1957 magister i sammenlignende litteratur fra Københavns Universitet.

Han blev ansat i Danmarks Radio tilbage i 1960 som programsekretær i det dengang endnu spæde TV-Teatret, hvor han var souschef fra 1964 til 1970, før han selv blev fuldt ansvarlig for afdelingen.

Som chef gjorde Lense-Møller ifølge fagfolk dansk tv-dramatik fri af teatrets scenetradition. Leif Panduros kendte tv-stykker og andre erindringsværdige produktioner som Krigsdøtre og Udvikling blev til i Bjørn Lense-Møllers cheftid. 

Om at lave teater har Bjørn Lense-Møller sagt:

"En stor del af glæden ved at lave teater er, at det skal laves sammen med andre. Resultatet påvirkes hele tiden af, hvordan man sammensætter rollebesætningen, og hvem man bringer ind i grupperingen. Teaterarbejde er et meget socialt arbejde, og derfor fylder det nok også en større del i ens liv end andre fag."

Glad pensionist
Bjørn Lense-Møller nød tydeligvis at være pensionist. Han var i sin tid med til at stifte Chefforeningen i DR, og i den forbindelse havde han været vant til at gelejde mange ældre kolleger nænsomt ud til pensionen.

Den erfaring gavnede ham, da han selv skulle pensioneres, sagde han i 2009 til Magisterbladet:

"Da jeg stoppede på TV-Teatret, kom jeg ind i nye kombinationer af medarbejdere og kolleger og skulle etablere mig i nye kredse. Jeg blev opmærksom på, hvor livgivende det er at placere sig selv i nye sammenhænge indimellem," sagde han og føjede til:

"Det har stor betydning for mit velvære, at jeg stadig færdes sammen med kollegerne i teaterverdenen. Jeg bliver respekteret som en af dem, selv om jeg er pensioneret, og det gør mig glad."

Der var bud efter ham, konstaterede han med et smil for godt ti år siden:

"Når man er chef et sted, så kan man have nok så åbent og ærligt et forhold til sine ansatte, men man kan aldrig være helt sikker på, om de bare taler en efter munden. Derfor er det befordrende, at de stadig kontakter mig for samarbejde, selv om jeg har sluppet chefkasketten."

Efter pensioneringen fik Bjørn Lense-Møller da også tre bestyrelsesposter og var konsulent, forfatter og medredaktør på Gyldendals Teaterencyklopædi, Den Store Danske Encyklopædi og et teaterleksikon. Han var desuden formand for den selvbestaltede Teaterlovskommission, der på privat initiativ fremlagde en betænkning om teaterloven og gav forslag til en ny teaterlov.

Så sent som i 2018 fik Bjørn Lense-Møller den særlige pris fra Selskabet for Dansk Teaterhistorie, som "går til et teatermenneske – en kunstner,  administrator, forsker eller ildsjæl, som har rykket hegnspæle i teaterhistorien".

Gift i 70 år
Bjørn Lense-Møller blev enkemand i 2018 efter næsten 70 års ægteskab med den – pånær tyve dage – jævnaldrende ekspeditionssekretær, landinspektør Tove Lense-Møller, født Abrahamsen.

Han boede sin sidste tid på det store plejecenter Sølund ved Søerne i København. Han efterlader sig børn, børnebørn og oldebørn, herunder datteren Lise Lense-Møller, der er filmproducent, og barnebarnet Josephine Nørring, der er skuespiller.

Bisættelse: Søndag 1. marts 2020 klokken 13.30 fra Sankt Jakobs Kirke.

 

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal