Ombudsmanden sætter fokus på overgreb mod anbragte børn og unge med handicap

Ombudsmandens Børnekontor vil i 2020 besøge en række institutioner for børn og unge med handicap, hvor der er fokus på forebyggelse af vold og seksuelle overgreb.

Niels Fenger
Niels Fenger (51) Folketingets ombudsmand, professor

Ombudsmandens Børnekontor har i 2020 planer om at besøge en række institutioner for børn og unge med handicap

Tilsynsbesøgene skal blandt andet undersøge, hvorvidt institutionerne har klare retningslinjer for forebyggelse af vold og seksuelle overgreb.

Det skriver Ombudsmandens Børnekontor i en pressemeddelelse.

Undersøgelser viser, at anbragte børn og unge med handicap oftere bliver udsat for vold og seksuelle overgreb end anbragte børn og unge uden handicap.

Dét er en af grundene til, at Ombudsmandens Børnekontor i 2020 vil foretage en række institutionsbesøg.

"Vi taler om en særligt sårbar gruppe af børn og unge, der af forskellige årsager ikke kan bo hjemme hos deres familie. Det er derfor vigtigt, at institutionerne gør alt, hvad de kan, for at forebygge, at børnene bliver udsat for vold og seksuelle overgreb," siger Folketingets ombudsmand, Niels Fenger, i pressemeddelelsen.

Ombudsmandens Børnekontor følger dermed op på en generel anbefaling fra 2015 om, at handicapinstitutioner bør have skriftlige retningslinjer for forebyggelse af seksuelle overgreb og fremgangsmåden ved mistanke om overgreb.

Også fokus på fysisk magt og undervisning
Formålet ved besøgene er at kontrollere, om de anbragte børn og unge bliver behandlet i overensstemmelse med reglerne. Derudover vil der være fokus på forebyggelse af vold og seksuelle overgreb samt på anvendelse af fysisk magt og på undervisning.

Ombudsmandens Børnekontor har hidtil besøgt to institutioner for børn og unge med handicap. Børnekontoret har planer om at besøge yderligere ni institutioner.

Institut for Menneskerettigheder og Dignity (Dansk Institut mod Tortur) vil deltage under nogle af besøgene.

Tilbage til navnenyt »

Prøv christiansborg gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal