Akademikere modtager Politikens Frihedspris

I år går Politikens Frihedspris til Robert Quinn, stifter af Scholars at Risk, og Michael Ignatieff, rektor på Central European University. Begrundelsen er, at de begge kæmper for akademisk frihed på trods af andres forsøg på at indskrænke den. 

Christian Jensen
Christian Jensen (47) Ansv. chefredaktør, Politiken

Mandag aften blev Politikens frihedspris delt ud i Politikens Hus. Det skriver Politiken.

Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, uddelte prisen og de medfølgende 100.000 kroner til de to akademikere Robert Quinn, stifter af Scholars at Risk, og Michael Ignatieff, rektor på Central European University.

De har på hver sin måde kæmpet for akademikeres ret til at tænke frit og kritisk uden indblanding udefra. 

Robert Quinn og hans organisation har i 20 år fremmet akademisk frihed ved at skaffe truede forskere et fristed på andre universiteter.

Michael Ignatieff er rektor for Central European University, der i december var tvunget til at flytte fra Ungarn til Østrig på grund af trusler og undertrykkelse fra Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Om retten til akademisk frihed sagde Michael Ignatieff følgende:

"Jeg har været rektor på CES siden 2016, og det var ikke et job, jeg tog for at komme i clinch med Viktor Orbán, men fordi det er et godt universitet. Derfor kom det som et chok for os, da staten gik imod os, men vi besluttede os for at stå imod dem. Jeg troede ikke, jeg var i fare for at få indskrænket min akademiske frihed – indtil det skete."

Politikens Frihedspris er på 100.000 kroner og er blevet uddelt af Politiken-Fonden siden 2007. Prisen gives til personer eller institutioner, som under risikofyldte omstændigheder forsvarer frihedsrettigheder.

rind@altinget.dk

Tilbage til navnenyt »

Prøv arbejdsmarked gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement