Kontroversielt muslimsk medlem ekskluderet fra Enhedslisten for udtalelser om kvinder og stening

Tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund Kasem Said Ahmad er ekskluderet fra Enhedslisten.

Kasem Said Ahmad
Kasem Said Ahmad Fhv. formand, Islamisk Trosamfund

Ved et møde i hovedbestyrelsen for Enhedslisten i slutningen af juni blev det vedtaget, at Kasem Said Ahmad ekskluderes fra partiet. Det sker på baggrund af Kasem Said Ahmads udtalelser om, at kvinder bør stenes for utroskab. Det fremgår af et referat fra hovedbestyrelsesmødet. 

"Eksklusioner hører til sjældenhederne i Enhedslisten, men her var tale om et synspunkt, som er helt uforeneligt med Enhedslistens politik, og som han havde afvist at tage afstand fra ved henvendelse fra Forretningsudvalget," skriver partiet i referatet. 

Partiet bekræfter til Altinget, at der er tale om Kasem Said Ahmad, der er tidligere talsmand for Islamisk Trossamfund. Kasem Said Ahmad er blandt andet kendt for at være medlem af den delegation, der i 2006 rejste rundt i Mellemøsten for at opfordre til fordømmelse af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. 

Kasem Said Ahmad har blandt andet sagt:

"Hvis en ægteskabsbryder, enten mand eller kvinde, begår hor, så er deres blod haram, og de skal dræbes ved stening. Hvis hun er jomfru, så er straffen piskeslag."

Ifølge Solidaritet er det blandt andet disse udtalelser, der har ledt til eksklusionen af Kasem Said Ahmad. Da han efterfølgende blev spurgt ind til sharia-lovgivning i Danmark, afviste han muligheden for at implementere lovgivningen, men ønskede ikke at tage afstand til den uanset:

"Tage afstand? Jeg er stolt af det. Jeg er stolt af min sharia-lovgivning, jeg kan ikke tage afstand fra min religion, hverken straffesystemet eller sharia – for hvis jeg tager afstand, er jeg ikke muslim mere," udtalte Kasem Said Ahmad i et interview med DR. 

I en kommentar skriver Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper:

"Jeg tager ikke stilling til enkelte eksklusionssager, men stening af kvinder på grund af utroskab, vold og lignende holdninger er på ingen måde foreneligt med hverken mit eller Enhedslistens grundlæggende menneskesyn. Det skal stå meget klart. Jeg synes, det er vigtigt, at vi siger fra over for folk, der bruger bestemte tolkninger af religion til at udskamme LGBT-personer eller gøre kvinder underdanige."

Tilbage til navnenyt »

Prøv børn gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Dagens portal