Afgift på brændeovne tænder ikke de blå partier

BRÆNDEOVNE: En ny afgift på brændeovne bliver mødt med skepsis hos Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Imens varmer Socialdemokratiet op til tanken, mens de øvrige partier i oppositionen kræver handling.

Rækkehuse med skorstene i "Kartoffelrækkerne" i København.<br>
Rækkehuse med skorstene i "Kartoffelrækkerne" i København.
Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
Morten Øyen

Ideen om en afgift på brændeovne fænger ikke i blå blok.


Regeringens egen afgifts- og tilskudsanalyse viser ellers, at forureningen fra danskernes brændeovne koster samfundet op mod en milliard kroner om året. Analysen peger samtidig på, at brændeovne og brænde er helt fri for afgifter og dermed ikke bidrager til at dække de sundhedsskader, de forårsager.

Og sådan skal det fortsætte med at være, hvis det står til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Begge partier anerkender, at der er et problem med partikeludledningen fra særligt gamle brændeovne. Men afgiftsinstrumentet skal forblive i ro.



Helt grundlæggende er det vores synspunkt, at brændeovne er en billig opvarmningsform for særligt de med trængt økonomi. Det skal der ikke laves om på.

Mikkel Dencker (DF)
Energiordfører

”I Liberal Alliance mener vi ikke, det er en farbar vej at pålægge nye afgifter,” siger energiordfører Carsten Bach (LA).

Kritik fra vismænd
Torsdag var De Økonomiske Vismænd ude og kritisere regeringens nye analyse af skaderne fra brændeovne. Ifølge vismændene er der brugt gamle tal til analysen, og skaderne er i virkeligheden fire gange så store, lyder det fra vismændene.

”Regeringens embedsmænd vurderer, at helbredsomkostningerne fra brændeovne er knap en milliard kroner om året – vores vurdering er, at de er over fire milliarder kroner. Så det er ikke en petitesse. Ellers var vi ikke gået ud med det,” sagde medlem af De Økonomiske Råds formandskab professor Lars Gårn Hansen torsdag til Altinget.

Læs også: Vismænd slår alarm: Regeringen undervurderer skader fra brændeovne

Han mener, at det er nødvendigt med en for form for regulering som for eksempel en afgift eller et forbud.

Forudser uoverskuelig administration
Men Liberal Alliances Carsten Bach er usikker på, om en brændeovns-afgift i praksis giver mening. Han henviser til, at da Thorning-regeringen forsøgte at beskatte brænde i 2014, strandede forslaget efter stor modstand fra erhvervsliv og borgere. Dengang gik kritikken på, at det ville blive en uoverskuelig stor administrativ byrde.

Carsten Bach er heller ikke sikker på, at det økonomisk og administrativt vil give mening med en måler i alle skorstene, som det er blevet foreslået af blandt andre Det Økologiske Råd.

”Jeg ved i hvert fald ikke, om teknologien er klar, eller om det i praksis vil være bøvlet og uoverskueligt at håndtere,” siger han.

DF: Brændovne skal være billige
Heller ikke hos Dansk Folkeparti er man klar til at se på en ny afgift på brændeovne. Udskiftningen af gamle brændeovne og bedre brændeforbrug skal ske med andre instrumenter, mener energiordfører Mikkel Dencker. For eksempel med oplysningskampagner.

”Helt grundlæggende er det vores synspunkt, at brændeovne er en billig opvarmningsform for særligt de med trængt økonomi. Det skal der ikke laves om på,” siger Mikkel Dencker.

Læs også: Regeringen skal overveje afgift på brændeovne

Han ser ikke noget problem i, at varme fra en brændeovn er afgiftsfritaget, mens den, som kommer fra radiatorerne, er pålagt en række afgifter.

”Sådan har det altid været. Fjernvarme har så en anden konkurrencefordel: den er nem og bekvem, mens en brændeovn skal man lavpraktisk hele tiden selv fodre,” siger Mikkel Dencker.

VK afventer
Altinget har forsøgt at få et politisk svar fra Venstre og Konservative angående afgifter og brændeovne, men herfra lyder kun, at partierne ikke har taget stilling til det endnu.

Det er på linje med regeringens melding, der er, at der først kommer en politisk stillingstagen, når hele afgifts- og tilskudsanalysearbejdet er færdig. Det arbejde ventes færdig til sommer.

På Facebook skriver Venstres energiordfører, Thomas Danielsen, dog:

”Svar til oppositionen: Nej, regeringen skal ikke lave en brændeafgift eller brændeovnsafgift.”


Oppositionen er klar
I oppositionen er man ellers varm på ideen. Radikale og Enhedslisten har allerede til Altinget erklæret sig klar til at diskutere en afgift – og Enhedslisten er også villig til at tale forbud i de tæt beboede områder, hvor partikelskaderne fra brændeovne er størst.

Alternativet har allerede taget en afgift på brændeovne med i sit finanslovsforslag for 2017, mens også SF tidligere har været klar til at se på en afgift.

Nu melder Socialdemokraterne sig også i koret af partier, der kræver handling mod partikelforureningen fra brændeovne.

”De er en af de helt store syndere, når det gælder partikelforurening. Det skal der gøres noget ved,” siger vikarierende energiordfører Kirsten Brosbøl (S).

S afviser ingenting
Hun efterlyser flere konkrete analyser af effekterne af de forskellige muligheder, før kursen lægges fast.

”Så må vi se, om det giver mest mening at tilskynde mere – som det allerede er sket via skrotningspuljen for gamle brændeovne – eller om skruen skal stammes med en afgift, udfasning af ikke-svanemærkede ovne eller forbud nogle steder. Jeg synes ikke man skal afvise noget på forhånd,” siger hun.

De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser en stigning i mængden af brændeovne i Danmark i de seneste år. Der skønnes at være godt 840.000 brændeovne i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

0:000:00