Kraftig vækst i antallet af apoteker

MEDICIN: 107 apoteks-filialer er skudt op siden moderniseringen af apoteksloven. Forbrugerrådet glæder sig over flere apoteker og længere åbningstider, men ønsker endnu mere konkurrence og flere apoteker i udkantsdanmark.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

På halvandet år er der i Danmark kommet 107 flere apoteks-filialer og ét nyt online apotek. Dermed har danskerne fået mere end 30 procent flere steder, hvor de kan købe deres receptmedicin og få den med hjem med det samme.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Apotekerforening.

Formand Anne Kahns mener, forbrugerne på flere områder har høstet fordele af reformen.

”Ud over der er kommet langt flere filialer, er åbningstiderne udvidet hos mange af vores medlemmer,” siger Anne Kahns.

Apotekerforeningens opgørelse viser, at antallet af apoteker, der lukker senere end 17.30, på et år er steget fra 25 til 109 apoteker. Samtidig er antallet af søndagsåbne apoteker steget fra to til 28.

Note: Nogle af filialerne ligger så tæt, at prikkerne dækker hinanden.
Kilde: Danmarks Apotekerforening

Af de 107 apoteksfilialer er 48 apoteksfilialer nyoprettede. 57 af de 107 filialer var før apoteksudsalg, hvor der ikke direkte kunne udleveres receptmedicin. 

Ifølge Apotekerforeningen er der allerede nu kendskab til planer om yderligere ni nye apoteksfilialer i første kvartal af 2017.

Forbrugerrådet Tænk pressede op til moderniseringen af apoteksloven på for, at politikerne gik længere med liberaliseringen af apotekssektoren.

Forbrugerrådet: Positivt - men
Helt centralt anbefalede Forbrugerrådet Tænk, ligesom Konkurrencerådet, at andre end farmaceut-uddannede måtte eje apoteker.

Den anbefaling har man stadig i Forbrugerrådet Tænk. Men rådets direktør, Lars Pram, er dog enig med Apotekerforeningen i, at reformen har gavnet forbrugerne.

”Det er i bund og grund positivt, at der kommer flere receptekspederende enheder, og at åbningstiderne er blevet udvidet,” siger Lars Pram.

Ifølge ham er der stadig for langt til apoteket i mange tyndtbefolkede områder og småøer. Han hæfter sig dog ved, at det med reformen er muligt for myndighederne at tvinge et apotek til at oprette en filial i et bestemt område, hvis det skønnes nødvendigt.

”Vi er ikke i mål endnu i forhold til apoteksdækningen. Men jeg forventer, at myndighederne sørger for, at der bliver åbnet apoteker eller filialer, hvis man i løbet af en periode, kan se, at der ikke af sig selv kommer bedre dækning de steder, hvor forbrugerne mangler den,” siger Lars Pram.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kahns

Medlem, Danmarks Apotekerforening
cand.pharm. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1990), ph.d. (Danmarks Farmaceutiske Højskole 1993), diplomuddannelse i offentlig ledelse (SDU 2000)

Lars Pram

Adm. direktør, Dansk Sygeplejeråd
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00