Hørt på Folkemødet: Dag 2

FOLKEMØDE: Messerschmidt er i Den Korte Radioavis, og Kristian Thulesen Dahl giver opskriften på sin livret. Folkemødets anden dag er i gang, og Altinget har samlet de sjoveste, mærkeligste og seriøse stunder fra dagen.

Foto: Asger
Amalie Bjerre Christensen

08.23: Det gode vejr er forsvundet. Vi er vågnet op til silende regn. Og nej, vi har hverken regntøj eller gummistøvler. 

09.06: Der er ikke mange mennesker på gaden endnu, selvom der allerede er arrangementer i gang. Om mandefaldet skyldes kollektive tømmermænd eller det kedelige vejr er usikkert.

09.15: Måske alle mennesker bare er trukket ned til SIND-teltet, hvor børne- og socialminister Mai Mercado (K) taler om flere jobs til handicappede. Der er i hvert fald fyldt.

09.19: EU-Kommissær Margrethe Vestager er stået tidligt op. Ligesom sidste år bliver hun interviewet af EU-korrespondenten Ole Ryborg i EU-Kommissionens stand.

09.26: Mens Vestager taler om EU og Brexit, er statsministeren til ”klassens time”, hvor han snakker om uddannelse, vækst og Danmarks fremtid med Bornholms skoleelever. Politiet er mødt talstærkt op.

09:31: De morgenfriske laver morgengymnastik på havnen. Vi springer over.

09.42: Partilederne Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S) er til morgenmøde hos LO. Her svarer de på spørgsmål fra de mange tilskuere. De bliver spurgt, om de vil gøre mere mod social dumping.

Kristian Thulesen Dahl tæller ned fra tre, hvorpå de i kor svarer ”Ja!”.

LO’s formand Lizette Risgaard runder debatten af, da tiden flyer, pointerer hun. ”Når man er i godt selskab,” afbryder Kristian Thulesen Dahl grinende.

”Man kan sige meget, men de gør det godt, de to,” siger en tilhører på vej ud fra arrangementet.

09.55: Solen er kommet frem, og det samme er dagens første fadøl blandt gæsterne på havnen.

10.00: Liberal Alliance giver partiledertale på hovedscenen. Til ingens overraskelse handler det om skattelettelser og registreringsafgifter. Læs mere her.

10.02: Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er også taget til Folkemøde. Han er netop spottet på Pizzabar.

10.17: Sammen med mange andre, stiler vi os op ved Egmontteltet, hvor Mette Frederiksen om lidt skal interviewes i Euroman Live.

10.30: Mette Frederiksen er ankommet og har taget plads i den varme stol.

”Hvordan er det at være Mette Frederiksen i dag i forhold til sidste år?” spørger Euromans chefredaktør, Karl Erik Stougaard.

”Jeg er glad for året, der er gået. Jeg er særligt glad for, at det er lykkedes at få Christiansborg ud af det med, at der altid er en rød blok og en blå blok,” svarer Mette Frederiksen.

Til spørgsmålet om, hvorvidt Mette Frederiksen føler sig mere tilrette som statsministerkandidat i dag end sidste år ved samme tid, svarer hun: ”Ja! Jeg er blevet bedre i dag, end jeg var for et år siden.”

Euromans chefredaktør spørger, om hun også er blevet gladere. Det er hun, for hun har fundet glæde ved at slå græs og få et par timers adspredelse, fortæller hun. Vi tænker, at det må være en stor græsplæne, hvis den tager et par timer at slå.

Samtalen falder på en verden i forandring og Trumps nej til klimaaftalen. Karl Erik Stougaard spørger, om vi skal passe på med at blive for nationale.

”Jeg er meget stor tilhænger af et forpligtende internationalt samarbejde, men jeg er dansker, før jeg er europæer,” svarer hun.

10.55: ”Serviceloven længe leve! Hurra, hurra, hurra, huuuuurraaaa,” lyder det fra et telt på havnen.

11.38: Mon finansministeren savner Allinge.

11.42: Frelsens Hær har linet sig op med diverse blæseinstrumenter og giver nu en sang ved havnen.

11.50: Messerschmidt sidder stadig på Pizzabar.

11:55: Selv den liberale frihed kan blive lidt træt på Folkemødet, men dog stadig svær at tøjle. 

 

12.00: Traditionen tro debatterer Socialdemokratiets og Venstres partisekretærer aktuelle politiske emner samt forskelle på de to partier. Debatten styres af Altingets udgiver Rasmus Nielsen, som beder partierne om at nævne, hvilke mærkesager partierne går til kommunal- og regionrådsvalg på.

Socialdemokratiets partisekretær Jan Juul Christensen lægger ud.

”Vi vil være det største parti, også efter den 21. november,” siger han og fortsætter:

”Vi har tre mærkesager: Velfærd, velfærd og velfærd.”

Claus Richter, der er partisekretær for Venstre, minder om, at kommunalvalget udgør 98 lokale valg, hvor lokale interesser er i spil. Et område bliver formentlig centralt alle steder, spår han:

”Jeg tror ikke, man skal undervurdere flygtningeområdet, for det betyder meget i lokalområdet. Her er det klart, at der er nogle helt klare skel mellem os og Socialdemokratiet.”

12.08: Fem politiske kommentatorer er samlet på TV 2's scene og forsøger at forudse, hvem der bliver statsminister efter næste valg. Og besserwisserne kommer med guldkorn: Det er nemlig helt åbent og alt kan ske.

Altså helt ærligt, er det ikke deres job at forudse sådanne nogle ting? 

12.15: Til et sundhedsarrangement på Grønbechs Hotel er enhedschef ved Sundhedsstyrelsen i godt humør.

”Nu har jeg trukket min yndlings-kæphest ud af stalden, så må jeg også godt ride en tur på den,” siger hun om, at sundhedsvæsnet skal være mere sammenhængende.

12.23: En folkemængde spærrer Havnegade, fordi Den Korte Radioavis på Radio 24syv sender live og har Morten Messerschmidt i studiet. Der bliver blandt andet spurgt ind til den verserende sag om EU-midlerne.

”Hvorfor kan du ikke sige undskyld?” spørges der.

”Undskyld for hvad?” svarer Morten Messerschmidt.

”Har du svindlet – ja eller nej?”

Messerschmidt svarer ikke på spørgsmålet, men taler udenom, hvorefter der er spørgsmål fra tilskuere.

”Når man bliver sendt til EU, fordi man dummer sig, og man så dummer sig igen. Hvor bliver man så sendt hen?” lyder et af spørgsmålene.

12.26: Mens Messerschmidt er i æteren, laver Anders Samuelsen (LA), Søren Pape Poulsen (K) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mad hos Landbrug & Fødevarer.

12.35: Det kan godt være, at hun ikke er statsminister mere, men Helle Thorning-Schmidt er stadig en populær dame. Så populær at der har dannet sig en kø af folk, der vil have en selfie med selfie-dronningen. 

12.49: Der er ikke kun danske journalister til Folkemøde.

12.54: Kristian Thulesen Dahl interviewer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i Dansk Folkepartis telt. Kristian Thulesen Dahl spørger Claus Hjort, hvad han har som livret.

”Biksemad og røde pølser,” lyder svaret.

Kristian Thulesen Dahls egen livret er grillet flæskesteg, og han har et specielt tip til, hvordan sværdene bliver sprøde: Man skal dreje låget på grillen, så lufthullerne kommer rundt om hele stegen.

Og nu er der smagsprøver på flæskestegen.

13.00: Mette Frederiksen er gået på talerstolen på Hovedscenen for at levere sin partiledertale.

"Jeg tror, vi må stille os selv det spørgsmål, hvorfor så mange af os her kender en ung, der er ramt af stress, depression eller angst," siger Mette Frederiksen og tilføjer:

"Jeg kommer ikke med en færdig tale eller med svarene. Jeg kommer med en bekymring, og med en opfordring om, at vi skal tale om det her.”

Læs mere om talen her.

13.21: Søren Pind går over og synger.

15.07: Der er naturdebat hos Enhedslisten, og en naturformidler er helt vild med bier.

 16.20: "Jeg ser optimistisk på fremtiden. Jeg er fuld af fremtidstro."

Lars Løkke Rasmussen har taget ja-hatten på i sin partiledertale – men hey, solen skinner og folk er glade. Vi er helt med dig på den, Lars!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00