Vermund vil lade danskerne stemme om nye lempelser af udlændingepolitikken

FOLKEAFSTEMNING: Nye Borgerlige-formand Pernille Vermund vil forsøge at få alle udlændingepolitiske lempelser til folkeafstemning og står klar med skarp kritik af sine borgerlige kollegaer, hvis ikke de bakker op.

Pernille Vermund talte lørdag til Nye Borgerliges årsmøde i Vejle. 
Pernille Vermund talte lørdag til Nye Borgerliges årsmøde i Vejle. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, vil indtage rollen som højrefløjens udlændingepolitiske vagthund.

Det vil hun gøre med et sjældent anvendt redskab i grundloven med paragrafnummer 42. 

Paragraffen giver mulighed for at få en vedtaget lovændring sat til folkeafstemning, hvis 60 folketingsmedlemmer inden tre dage efter vedtagelsen ønsker det.

Det vil Pernille Vermund forsøge at søge opbakning til hver eneste gang, regeringen i hendes øjne lemper udlændingepolitikken.

Det borgerlige Danmark har alt for længe efterplapret befolkningsstemningen og venstrefløjspopulismen og ikke turdet stå på mål for den borgerlige dagsorden. Man har ikke haft mod og vilje til at forklare, hvorfor de borgerlige løsninger er de rigtige. Man har jagtet magten for magtens skyld

Pernille Vermund
Formand i Nye Borgerlige

Og hvis de borgerlige partier ikke bakker op, kan de forvente Pernille Vermunds kritik.

"Hvis det ender med, at vi ikke kan samle 60 underskrifter, så skal det bredes ud vidt og bredt til befolkningen. Det vil være et klart vidnesbyrd om, at Venstre og Konservative og måske Liberal Alliance siger nej til at lade danskerne komme til orde og nej til at bremse lempelser af udlændingepolitikken," siger hun.

V og K afviser
Pernille Vermund har allerede forsøgt at få udskrevet en folkeafstemning om regeringens og støttepartiernes ønske om at hæve ydelserne til fattige børnefamilier.

Det ser hun som en udlændingepolitisk lempelse, fordi den højere ydelse i overvejende grad kommer til at gå til familier med ikke-vestlig baggrund.

Men ønsket om en folkeafstemning i den konkrete sag er allerede blevet skudt ned af både Venstre og Konservative, der har sagt, at de ikke vil bryde med principperne i det repræsentative demokrati. 

Så hvor realistisk er det egentlig, at der en eneste gang kommer en folkeafstemning ud af Pernille Vermunds §42-forslag?

"Når det eneste, vi har hørt fra Venstre og Konservative, er, at de ikke vil, begynder det at blive ret urealistisk at tro på, at de tidligere regeringspartier vil stå vagt om den udlændingepolitik, som de selv har været med til at gennemføre," siger Pernille Vermund og tilføjer:

”Men synes man virkelig, at parlamentarisme er vigtigere end at overholde de løfter, man har givet til danskerne? Det er lidt bizart. Det bliver en teknikalitet og noget Christiansborg-snak på bekostning af reelle valgløfter.”

Er du tilhænger af direkte demokrati?

"Ja, det er jeg. Bestemt.”

I alle spørgsmål?

"I så mange spørgsmål som overhovedet muligt. Jeg så gerne, at vi havde langt flere folkeafstemninger. I dag giver vi borgerne lov at stemme på os hvert fjerde år, hvor vi kommer med en masse forkromede løfter, der som i den situation her ender med at blive løbet fra lige efter valget. Det er ikke værdigt for et demokrati,” siger Pernille Vermund.

Artiklen er et uddrag af et længere interview, der kan læses på Altinget Christiansborg. Her får du flere perspektiver og mere baggrund. Du kan tegne et prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00