Belgisk kompromis baner vejen for EU-aftale med Canada

LØSNING: En aftale mellem den belgiske regering og landets regionale parlamenter betyder, at EU er på vej tilbage på sporet mod at indgå en profileret frihandelsaftale med Canada. 

Belgiens premierminister, Charles Michel, har hele tiden støttet CETA-aftalen. Men den belgiske region Vallonien har blokeret for, at han har kunne tiltræde aftalen.
Belgiens premierminister, Charles Michel, har hele tiden støttet CETA-aftalen. Men den belgiske region Vallonien har blokeret for, at han har kunne tiltræde aftalen.Foto: Yves Herman/Scanpix
Michael Hjøllund

BRUXELLES: En uges usikkerhed om EU’s mulighed for at indgå en længe ventet frihandelsaftale med Canada ser ud til at være afsluttet.

Torsdag indgik den føderale belgiske regering et kompromis med de regionale parlamenter i landet om en tekst, der skal gøre Belgien i stand til at bakke op om handelsaftalen, der kaldes CETA.

”Alle parlamenter er nu i stand til at tilslutte sig inden i morgen ved midnat. Et vigtigt skridt for EU og Canada,” skriver den belgiske premierminister, Charles Michel, på sin Twitter-profil.

Lokal modstand fra den belgiske region Vallonien har ellers blokeret for landets tiltrædelse af CETA-aftalen og dermed paralyseret hele EU, der efter planen skulle have underskrevet aftalen med Canada på et topmøde torsdag.

Læs også: EU-topmøde slutter uden CETA-løsning

Kritikken fra Vallonien og andre regioner handlede blandt andet om lokale landmænds rettigheder samt en omstridt mekanisme i CETA-aftalen, der giver virksomheder mulighed for at sagsøge et lands regering. De bekymringer er ifølge Reuters blevet løst gennem en tekst, der skal supplere CETA-aftalen.

Ifølge belgiske medier skal de regionale parlamenter i Belgien samles fredag for at stemme om kompromiset. Samtidig er teksten sendt til de andre EU-lande. Deres ambassadører i Bruxelles skal nu tage stilling til, om kompromiset er spiseligt for de resterende 27 EU-lande.

Canada klar til at skrive under
Fra den anden side af Atlanten melder Canada sig klar til at underskrive CETA-aftalen.

”Vi har forhandlet en progressiv aftale, som vil skabe job og vækst for middelklassen. Canada er fortsat klar til at underskrive denne vigtige aftale, når Europa er klar,” siger en talsmand for den canadiske handelsminister, Chrystia Freeland, ifølge Reuters.

Talsmanden kalder nyhederne fra Belgien en positiv udvikling, men tilføjer, at der stadig er arbejde at gøre, inden CETA-aftalen er fuldstændig i hus.

Formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk meddeler på sin Twitter-profil, at han er ”glad for de gode nyheder” fra den belgiske premierminister. Men han understreger, at han først vil kontakte Canadas premierminister, Justin Trudeau, når ”alle procedurer” i EU-systemet er på plads.

Dermed er det fortsat uklart, hvornår de to parter vil være i stand til at sætte deres signatur på den færdige aftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00