Dagens overblik: Enhedslisten vil have mere kontrol med private fonde

OVERBLIK: Det er problematisk, at fonde driver udviklingen på kulturområdet uden demokratisk debat. Det mener Enhedslisten, der gerne vil tvinge fonde til at offentliggøre, hvad de støtter. Få dit politiske nyhedsoverblik her.

Louisiana Museum
for Moderne Kunst har blandt andet fået  20 millioner kroner fra
Augustinus Fonden til erhvervelser i 2021 til 2024.
Louisiana Museum for Moderne Kunst har blandt andet fået  20 millioner kroner fra Augustinus Fonden til erhvervelser i 2021 til 2024.Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

Det er ikke et problem, at kulturlivet modtager bidrag fra private fonde.

Men når staten samtidig står bag store nedskæringer, og fondene dermed få lov til at drive udviklingen på området uden demokratisk debat, er det problematisk.

Sådan lyder det fra Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen. Det skriver Information.

Hun foreslår eksempelvis, at man via lov pålægger private fonde at offentliggøre, hvad de støtter.

"I realiteten kan det være få enkeltpersoner med store formuer, der bestemmer, hvilken kunst der skal være på de danske museer. I Enhedslisten vil vi gerne have et mangfoldigt kulturudbud med både populært og nichepræget kunst, både i byen og i udkantsområderne – men vi kan se, at fondene i høj grad støtter prestigeprojekter," siger hun.

Når man som fond uddeler midler i Danmark, er det muligt at få et skattefradrag på 104 procent. Og jo flere midler fondene uddeler, jo mere kan de trække fra i skat.  

Og de regler trænger også til et eftersyn, mener Enhedslisten, der gerne så, at nogle af de penge havnede i statskassen, så man kunne uddele dem politisk.

Det møder dog modstand fra blå blok, og heller ikke Socialdemokratiet ser nogen grund til at ændre reglerne.

Læs hele historien her.  

Regeringen vil have jobcentre i udlandet
Regeringen vil åbne jobcentre i andre europæiske lande for at få flere ledige til Danmark og arbejde. Det fremgår af det forståelsespapir, som de røde partier har skrevet under på.

Men Tyskland har allerede forsøgt sig med metoden. Og opgivet den igen. Det skriver Altinget.

"Tyskland har ét velkomst- og jobcenter i Sydeuropa, der ligger i Spanien og hedder Welcome Center Madrid. Tyskland forventer dog at lukke centeret som følge af ringe gevinst i forhold til indsatsen," står der i et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

Ifølge notatet har omkring 3.000 spaniere over en femårig periode været involveret i jobcenteret i Madrid. Men der er ikke oplysninger om, hvor mange af dem, der er kommet i job i Tyskland.

Den tyske Udlands- og Fagformidling har efterfølgende bekræftet over for Altinget, at centret er lukket. 

Hos Dansk Erhverv er man også skeptiske i forhold til det konkrete tiltag om at lave jobcentre i udlandet, men bifalder ellers ambitionen om at sikre mere arbejdskraft til virksomhederne.

Læs også

Røde partier er klar til at droppe togbane
Hvis det økonomisk er en dårlig idé at bygge en ny togbane mellem Billund og Vejle, og skinnerne samtidig betyder længere køreture for bilisterne i området, bør man overveje at droppe projektet. Sådan lyder det fra De Radikale og SF. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Alle partierne er med i forliget om Togfonden, og her er en jernbane til Billund er et af elementerne.

"Vi synes, at banen er en dårlig idé. Den er blevet dyrere end forventet, og de trafikale effekter er ringere," siger Radikales transportordfører, Andreas Steenberg.

Han får opbakning fra SF, men Enhedslisten mener stadig, at banen er en god idé – også selvom der skulle være en negativ økonomisk effekt.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har endnu ikke meldt ud, hvad der skal ske med togbanen til Billund.

Læs hele historien her.

Storbritannien beder Danmark om hjælp
Storbritannien søger opbakning fra blandt andre Danmark til en indsatsstyrke, der skal beskytte skibe på deres vej gennem Hormuzstrædet.

Det skriver TV 2.

Det sker, efter at iranske soldater bordede det britiske olietankskib Stena Impero i Hormuzstrædet, og den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, har kaldt Irans handling statsligt pirateri.

"Vi må tage de fornødne forholdsregler for at sikre skibe fri sejlads gennem Hormuzstrædet. Jeg har igen talt med min iranske kollega i weekenden, og i dag har jeg talt med udenrigsministre fra Oman, USA, Frankrig, Tyskland, Italien, Finland, Spanien og Danmark," lød det ifølge TV 2 fra Hunt efter et møde i den britiske regerings kriseudvalg.

Udenrigsministeriet bekræfter over for TV 2, at den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har talt med Jeremy Hunt om situationen, men vil ikke kommentere sagen yderligere.

Læs hele historien her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører









0:000:00