Dagens overblik: EU-politikere holder sig for næsen til afstemning om ny formand, og partier kræver svar om regeringens rolle i FE-sag

Lars Løkke Rasmussen svarer på spørgsmål om Moderaterne. Partier vil have redegørelse af regeringens rolle i FE-sag. Og i Strasbourg har nogle af EU-politikerne dårlig smag i munden forud for dagens formandsafstemning. Dagens overblik finder du her.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dansk og europæisk politik på en dag, hvor flere politikere vil ”holde sig for næsen, mens de stemmer på" Europa-Parlamentets næste formand.

Det kan du læse i en analyse i Altinget EU, der har kigget nærmere på "den klassiske EU-rævekage", som tirsdag skal sikre parlamentet den første kvinde i spidsen i to årtier.

Der er er tale om Roberta Metsola, som – ud over at være kvinde og dermed står til at blive den kun tredje kvindelige EU-formand i hele parlamentets historie – er både ung og fra det lille medlemsland Malta. Og så er hun glødende abortmodstander.

Det er netop grunden til, at en række medlemmer fra partierne bag aftalen om at stemme på hende har "en lidt dårlig smag i munden". 

"Ironien er ikke gået tabt på dem over, at Metsola som den kun tredje kvindelige EU-formand i hele Parlamentets historie, træder i fodsporene på Simone Veil, der for 42 år siden blev den første kvinde på posten. Den franske politiker og Auschwitz-overlever var kendt som et lysende fyrtårn for kvinderettigheder og havde som minister i 70’erne stået for at frigive aborten i Frankrig," kan du læse i analysen, som du finder her.

Læs også

Løkke i zonen mellem spektakulært comeback og halvpinlig sortie

Lars Løkke Rasmussen befinder sig "i zonen mellem spektakulært comeback og halvpinligt sortie", efter at han søndag officielt præsenterede sit nye parti Moderaternes politik.

Kommer han ind, vil han blive beskrevet som politikeren "der igen-igen stod op fra graven". Og dømmer vælgerne ham ude, "vil man skrive, at en sidste desperat aktion satte punktum for hans karriere". Det kan du læse i et interview med eks-statsministeren her i Altinget, hvor spørgsmålet om, hvorfor vælgerne skal give ham en genopstandelse først bliver besvaret med en vits.

”Ja, jeg har jo også ansvaret for at bede danskerne om at blive længere på arbejdsmarkedet. Så må jeg også tage min egen medicin," siger Løkke.

Det andet svar kan du læse lige her.

Partier kræver redegørelse af regeringens rolle i FE-sag

Hvad vidste regeringen og statsminister Mette Frederiksen (S) om den sag i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der har ført til sigtelser af blandt andet den mangeårige spionchef og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) for at videregive statshemmeligheder?

Det vil en række partier have svar på, skriver Berlingske. Der er tale om Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne og Dansk Folkeparti. Venstre og De Konservative ønsker ikke at stille op til interview i avisen om sagen og peger på, at de vil lade sagen køre i Udvalget vedrørende Efterretningstjenester.

I alt er fem personer sigtet i sagen og én fængslet. Der er tale om FE-chef Lars Findsen, som sidder bag tremmer på anden måned. Alle er de sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109, som kan give op til 12 års fængsel. Men det er uvist, hvad anklagerne præcist handler om.

Flere eksperter har i en række aviser dog peget på, at sagen er så alvorlig, at Mette Frederiksen også må være involveret. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har selv været orienteret om sigtelserne. Det skal ministeren ifølge PET-loven, når der sker vigtige ting.

"Men det er jo noget helt andet end at tage stilling til, om der skal sigtes eller ej," siger han til Ritzau.

"Man rejser ikke sigtelser af politiske grunde. Politiet foretager efterforskning, og det er ikke noget, jeg blander mig i," siger han.

Mette Frederiksen: Det er tid til at genoverveje restriktioner

Tiden er kommet til at genoverveje, hvordan myndighederne og regeringen håndterer coronasituationen. Det siger statsminister Mette Frederiksen i et interview med Ekstra Bladet.

Vi er "et sted og i en situation, hvor vi skal genoverveje ikke alene de nuværende restriktioner, som der ikke er mange af tilbage, men hvordan vi håndterer situationen i det hele taget".

"Det er i hvert fald det, som vi gør i regeringen lige nu," siger Mette Frederiksen til avisen.

Meldingen kommer, efter at antallet af patienter på landets intensivafdelinger toppede 6. januar. Siden har der ifølge DR været et konstant fald i antallet. 

Minister vil undersøge vognmænd hyret af Flextrafik

De selvstændige vognmænd, der benyttes af de offentlige trafikselskaber Flextrafik til at transportere udsatte og svage borgere, hyrer nu egne underleverandører i et sådant omfang, at der kan være tale om falske selvstændige. De kan nemlig køre billigt og længe, fordi de ikke er omfattet af de gældende overenskomster.

Det skriver Politiken på baggrund af meldinger fra fagforbundet 3F, en arbejdsmarkedsekspert og transportminister Benny Engelbrecht (S). Derfor vil ministeren nu have sagen undersøgt nærmere, siger han til avisen. Du finder hele historien her.

Se billederne: Første spadestik taget i projekt-Lynetteholm

Mandag blev det første spadestik for den kunstige ø Lynetteholm taget af overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), transportminister Benny Engelbrecht (S) og administrerende direktør for By og Havn Anne Skovbro.

Altingets fotograf var med i stiv blæst på Refshaleøen, og du kan se billederne her.

Det sker i dag

Klokken 09.00

Folketinget afholder en åben høring om fremtiden for den demokratiske samtale på de sociale medier.

Klokken 09.00

Kommunernes Landsforening (KL) holder tirsdag Sundhedskonference 2022. I år er der fokus på investeringer og fremtidens sundhedsvæsen. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deltager blandt andre.

Klokken 13.00

I Folketingssalen skal en række forslag behandles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00