Dagens overblik: Inger Støjberg vil ændre loven og indføre live-tv fra Rigsretten

Inger Støjberg er på vej med to lovforslag, som blandt andet skal gøre det muligt at tv-transmittere hendes egen rigsretssag. Dommerforening advarer mod forslaget. Blå partier kritiserer Mette Frederiksens mødeplan. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

I dag lægger vi ud med to kommende lovforslag fra Inger Støjberg. Med det ene forslag vil hun gøre det muligt for medier at dele billede og lyd direkte fra Rigsretten. Det skriver Berlingske.

Hovedpersonen i den næste rigsretssag – og den sjette i danmarkshistorien – ser gerne, at danskerne kan følge sagen direkte på samme måde, som de kan følge tv-dækning af møder i Folketinget.

”En rigsretssag er en historisk begivenhed. I dette tilfælde handler den om det arbejde, jeg har udført på vegne af den danske befolkning. Derfor er det på sin plads, at det bliver transmitteret på tv, så alle danskere har lige muligheder for at følge med,” siger Inger Støjberg til Berlingske.

Støjbergs andet forslag går på, at det ikke blot er dommernes stemmetal i Rigsretten, der skal offentliggøres. Står det til hende, skal rigsretsdomme fremover også vise, hvordan de enkelte dommere har stemt.

Dommerforening advarer mod forslag
Det er grundlæggende et politisk spørgsmål, hvorvidt der skal indføres live-tv fra Rigsretten. Men når det er sagt, advarer formanden for Den Danske Dommerforening stadig mod forslaget, skriver Berlingske.

Formanden og landsdommer Mikael Sjöberg peger på, at Rigsretten ligesom andre domstole kan tillade transmittering af billede og lyd, men at det normalt ikke sker af hensyn til de mange vidner, som er forpligtet til at møde op.

Forslaget om at nævne dommernes navne og stemmeafgivelse i dommen afvises også af dommerformanden, som siger, at det ikke er praksis i strafferetssager.

Frederiksen vil købe Israels overskydende vacciner
Når statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag rejser til Israel for at drøfte vaccinesamarbejde med sin israelske og østrigske kollega, er hun også klar til at købe overskydende vacciner fra Israel. Det siger hun til TV 2.
 
Statsministeren fortæller, at Danmark er villig til at købe vacciner fra alle lande, der har nogen til overs, og den besked har hun allerede overleveret Israel. Købstilbuddet gælder dog kun vacciner som er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Den nyhed vækker ikke megen begejstring hos regeringens ene støtteparti Enhedslisten. Det skriver Berlingske. Partiet kalder det ”betænkeligt”, at regeringen vil købe vacciner fra Israel, der ikke har planer for, hvordan den palæstinensiske befolkning i landet skal vaccineres. Derfor bør det være et krav fra dansk side, at der ikke bliver indkøbt nogen doser, før palæstinenserne har fået tilbudt vacciner, mener Enhedslisten.

Blå kritik af mødeplan for forhandlinger om genåbning
Mandag mødtes Mette Frederiksen med Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen til det første møde om den resterende genåbning af samfundet. I løbet af den næste halvanden uges tid vil hun skiftevis byde en partileder indenfor i Statsministeriet til drøftelser.

Allerede nu får mødeplanen dog kritik. Mens Jakob Ellemann-Jensen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl har fået invitationer henholdsvis mandag og tirsdag, skal Konservative og Nye Borgerlige vente til 10. marts. Liberal Alliance er indkaldt 12. marts. Det skriver TV 2.

De blå partier mener, at tempoet bør skrues op, så forhandlingerne hurtigere kan skydes i gang.

”Det er ikke en proces, der skal forceres, men at bruge 12 dage på at tale med partilederne i Danmark, det, mener jeg godt nok, er voldsomt lang tid,” sagde Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 mandag før sit møde med Mette Frederiksen.

Statsministeren afviser kritikken om lang ventetid på møder og henviser til, at det er planen, at der vil blive genåbnet yderligere 15. marts, hvis smittetallene tillader det.

OK21 er tæt på målstregen
Vi slutter dagens overblik af med en status på de offentlige overenskomstforhandlinger, som er tæt på at være i mål. Overenskomstaftalerne for flere af de centrale faggrupper på det offentlige arbejdsmarked er nemlig faldet på plads. Det skriver Altinget Arbejdsmarked.

Efter de tre centrale forlig på det statslige, kommunale og regionale område landede, er der blevet forhandlet om at lande mere end 100 forskellige overenskomster fordelt på de forskellige faggrupper, der er beskæftiget i den offentlige sektor.

Lige nu mangler der dog fortsat aftaler for FOA, som med sine omkring 150.000 medlemmer udgør det tungeste mandskabsområde. Selvom det ifølge FOA-formanden Mona Striib ikke er let at færdiggøre aftalerne, forventer hun, at det sidste vil være forhandlet på plads inden ugens udgang. Læs mere på Altinget Arbejdsmarked.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, som indledes med spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S).
  • Klokken 13.15: Minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Morten (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er i dag kaldt i samråd om rapportering og programmering af Danmarks klimabistand.
  • Klokken 13.30: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er i dag kaldt i samråd om det forventede læringstab, frafald og mistrivsel blandt studerende på de videregående uddannelser på grund af coronanedlukningen.
  • Klokken 14.30: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er i dag kaldt i samråd om konsekvenser af manglende udredning og behandling af blandt andre kræftpatienter under coronapandemien. 
  • Klokken 15.00: Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om tilliden til EU's grænsekontrol.
  • Klokken 15.00: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om forebyggelse af udbredelsen af terrorrelateret onlineindhold.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00