Dagens overblik: Kviktest til milliarder købt uden udbud, Tesfaye som ringbærer og mundhuggeri til DF-debat

Jeppe Kofod har besøgt Ukraine, men dropper Kinas vinter-OL – det gør det svært at forvare ministre i Qatar. Det offentlige har flere gange købt kviktest for millioner uden udbud. Instrukskommissionens formand taler ud. Og DF nærmer sig afgørelse i formandsvalgkampen. Dagens politiske overblik finder du her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

God-mandag-morgen og velkommen til ugens første opsamling af de største historier fra dansk politik oven på en weekend, der har budt på et showdown mellem de fire kandidater til formandsposten i Dansk Folkeparti.

Denne skribent har været på rundtur i medierne for at finde de kloge hoveders dom over søndagens ordstrid, men vi begynder et helt andet sted: I Pisky, Ukraine.

Her har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nemlig været på besøg i det østeuropæiske land, der endnu engang er blevet centrum for en strid mellem Nato og Rusland, som i 2014 annekterede Krim-halvøen og nu har sendt op mod 100.000 soldater til den russisk-ukrainske grænse.

Med sig havde ministeren i alt 164 millioner kroner til det danske freds- og stabiliseringsprogram for Ukraine og en klar melding til Rusland:

”Ukraine er akut truet af den massive og helt uhørte militære opbygning, vi ser fra russisk side tæt på den ukrainske grænse,” lød det i en pressemeddelelse.

Kviktest til to milliarder er købt uden udbud

Uden nogen form for konkurrence har det offentlige i december købt 65 millioner coronatest hos håndplukkede leverandører. Forinden havde Region Midtjylland, der køber på vegne af staten, regioner og kommuner, annulleret et udbud på 8,2 millioner selvtest ved at henvise til en undtagelsesregel i udbudsloven. Det skriver Politiken.

Det samme skete i foråret. Her købte regionen 20 millioner kviktest uden udbud efter at have skrottet et udbud på ti millioner.

Prisen? Samlet set lige omkring to milliarder kroner. Det vækker kritik fra både branchen og en ekspert. Du kan læse hele historien her

Læs også

Tesfaye som ringbærer

Nu skal vi til Café Felix i Albertslund.

Her har Berlingske nemlig talt med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om udlændingepolitik, som ”aldrig har været min hjertesag”, som han siger til avisen, hvor man også kan læse, at lige netop udlændingepolitik ifølge ministeren er ”lidt ligesom ringen i ”Ringenes Herre”."

"Man kan bære den i et stykke tid, men du skal passe på ikke at have den på for længe, for så ødelægger det dig menneskeligt. Så bliver du ligesom Gollum.”

Læs hele interviewet her, hvor Mattias Tesfaye bliver spurgt, om den stramme udlændingepolitik har sejret sig selv ihjel, og om Socialdemokratiet fører den – i vælgernes øjne – rigtige politik.

OL-boykot gør det svært at forsvare ministre i Qatar

Beslutningen om ikke at have danske ministre på tribunerne ved det kommende vinter-OL i Kina er et opgør med årtiers kurs, siger senioranalytiker ved Play the Game, Stanis Elsborg, til Altinget Idræt.

"Skismaet om, at man ikke blander sport og politik må endegyldigt være lagt i graven, når man fra dansk side vælger at foretage en diplomatisk boykot,” lyder det fra analytikeren.

Han spår, at det bliver svært at argumentere for, hvorfor det officielle Danmark så skal deltage i det kommende fodbold-VM i Qatar.

Læs mere her.

Instrukskommissionens formand: Det har været meget voldsomt

Det har ikke været uden omkostninger for landsdommer Peter Mørk Thomsen at stå i spidsen for Instrukskommissionen, hvis arbejde førte til rigsretssagen mod eks-minister Inger Støjberg.

Faktisk har hans rolle haft omkostninger for ikke bare ham, men også hans familie. Det fortæller han i et længere interview med Politiken.

”Det har været noget voldsomt,” siger han til avisen.

Her peger han også på, at der synes at være ”en tidsmæssig sammenhæng mellem, hvornår angrebene har taget til i styrke, og så episoderne, hvor offentlige personer er kommet med – hvad Peter Mørk Thomsen anser som – bekymrende eller ”uheldige” udsagn om Instrukskommissionen eller har forsøgt at beklikke hans habilitet”.

Det er især tre episoder, som kommissionsformanden og landsdommeren vender tilbage til. Du kan læse hele interviewet her.

Pia Kjærsgaard i ny dokumentar: "Jeg vil ikke finde mig i det der mere"

I en ny dokumentarfilm kan man følge Dansk Folkepartis moder, Pia Kjærsgaard, gennem det seneste halvandet års nedtur. Her kan man blandt andet blive vidne til følgende udveksling på partiets årsmøde i Herning, hvor Martin Henriksen – der i dag er kandidat til formandsposten – netop har holdt en brandtale mod den nuværende ledelse.

”Martin vil jeg altså have ud af Christiansborg,” siger Pia Kjærsgaard til retsordfører Peter Skaarup.

”Hva'ba’,” spørger han.

”Jeg vil have Martin ud af Christiansborg. Jeg vil ikke finde mig i det der mere. Det vil jeg ikke,” lyder det fra partistifteren.

Få måneder senere var Henriksen fyret fra sit job i Dansk Folkeparti.

Du finder dokumentaren, der har fået titlen ”Pia – jeg fortryder intet”, her

”Det siger noget om, hvor stor krig der er i DF”

Og så til søndagens debat med de fire formandskandidater i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen.

Her varede den ”påtagede høflige stemning og lidt anstrengte atmosfære med falske grin blandt de fire formandskandidater hos Dansk Folkeparti” i knap et kvarter, skriver DR.

Herefter var resten af debatten fyldt med mundhuggeri. Og selv om kandidaterne ifølge politisk analytiker Jens Ringberg alle kunne blive enige om, at ”tage afstand” fra både Radikale Venstre og islam, var ”de personlige modsætninger lettere at få øje på end den gensidige partifølelse”.

Undervejs var det ”helt vildt, hvad der kom på bordet”, lyder det fra Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard.

”Altså, spørgsmål som: 'Vil du ekskludere den-og-den, hvis du vinder?' Eller: 'Vil du selv melde dig ud, hvis det bliver ham eller hende?' Tænk, at den slags spørgsmål overhovedet er relevante i en debat i et politisk parti. Det siger noget om, hvor stor krig der er i DF,” siger han til sin egen avis.

Mens Politikens redaktør udpeger den i offentligheden ukendte kandidat Merete Dea Larsen til vinder, så peger både BT og TV 2 på Morten Messerschmidt som favoritten, når knap 1.000 delegerede mødes i Herning 23. januar for at vælge Kristian Thulesen Dahls efterfølger.

Der er dog et ”men” fra tv-kanalens politiske analytiker, Hans Redder.

”DF har altid været ekstremt topstyret, og det er meget sjældent, baglandet har skullet træffe store beslutninger. Derfor er det i realiteten svært at vide, hvad de tænker,” siger han.

Og, fristes man til at tilføje, hvilket parti der står tilbage. For valget af en ny formand er også kampen om DF’s sjæl, som Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, og politiske kommentator, Erik Holstein, taler om i den seneste udgave af podcasten #dkpol.

Den finder du her.

Det sker i dag

Klokken 09.15

Sundhedsstyrelsen holder psykiatrikonference oven på sidste uges 37 anbefalinger til forhandlingerne om en ny 10-årsplan for psykiatrien. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og social- og ældreminister Astrid Kragh (S) er blandt deltagerne.

Klokken 12.00

Det første spadestik i projektet med at anlægge den kunstige ø Lynetteholmen tages i dag. 

Klokken 13.30

Der afsiges mandag dom over Éric Zemmour, der stiller op til Frankrigs præsidentvalg, i en sag om racehad. Han er tidligere dømt i to andre lignende sager og frikendt i seks.

Klokken 13.30

Statsrevisorerne drøfter og offentliggør to beretninger, om henholdsvis projektfasen i Femern Bælt og om fem statslige myndigheders efterlevelse af 20 tekniske minimumskrav til it-sikkerhed. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Stanis Elsborg

Senioranalytiker, Play the Game
cand.scient., Humanities and Social Sport Sciences (Københavns Uni.)

0:000:00