Dagens overblik: Økonomi adskiller Socialdemokratiet og Radikale mest

OVERBLIK: Svære regeringsforhandlinger fortsætter. Det samme gør kapløbet om topposten i Liberal Alliance, og så ser det sort ud for Socialdemokratiets pensionsforslag på trods af rødt flertal. Få overblik over dagens politiske nyheder.  

Den Radikale leder, Morten Østergaard, spår lange regeringsforhandlinger. 
Den Radikale leder, Morten Østergaard, spår lange regeringsforhandlinger. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.  

Vi starter med gårsdagens forhandlinger, hvor den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, tog fat på arbejdet som kongelig undersøger.  

Efter forhandlingerne var det en positiv Mette Frederiksen, der gik fra forhandlingerne, men hun understregede, at det ikke bliver nemt. 

"Der er meget, der bliver svært, men lige nu vil jeg glæde mig over en første god dag," sagde hun ifølge DR.  

I dag forhandler hun videre med de partier, som er tættest på. Der skal diskuteres klima, natur og miljø.   

R: Røde partier skal svare på, hvordan råderummet øges 
En af de ting, som formentlig bliver en af de svære, er at enes med Radikale om den økonomiske politik.  

"Der er enighed om de ting, vi gerne vil have mere af. Men skal der være mulighed for det, skal der også være en økonomisk politik, der skaber et øget råderum. Der mangler der svar på egentlig fra alle dem, vi kommer til at forhandle med," sagde den radikale leder, Morten Østergaard, til TV 2 efter forhandlingerne fredag. 

Også han spår, at forhandlingerne kommer til at trække ud. Mette Frederiksen har tidligere meldt ud, at hun ikke har planlagt sommerferie. Til det kommenterede Østergaard: "En sommerferie med Mette – hvad kan man ønske sig mere?" 

Ser sort ud for Socialdemokratiets pensionsudspil 
En af de ting, der ikke blev diskuteret ved fredagens forhandlinger, var pension og tilbagetrækning. Det er et af de steder, hvor Radikale og Socialdemokratiet er længst fra hinanden. Og det ser ud til, at netop Socialdemokratiets pensionsforslag bliver svært at gennemføre. Det skriver Information.  

Der er nemlig stadig flertal for den seniorpensionsaftale, som den tidligere regering lavede med Radikale og Dansk Folkeparti i maj.  

Radikale bekræfter over for avisen, at de er villige til at diskutere det i de kommende forhandlinger, men grundlæggende er de ikke åbne over for noget af det, der ligger i det socialdemokratiske udspil. 

"Vi synes ikke, at vi kan se perspektiverne i det, Socialdemokratiet har lagt frem med sit pensionsudspil, som vi sådan set stadig ikke helt ved, hvad er," siger Sofie Carsten Nielsen, der er partiets stedfortrædende politiske ordfører. 

Toppostkapløb i LA 
Vi vender også blikket mod det efterspil, som fortsætter med at udfolde sig i Liberal Alliance, efter at Anders Samuelsen trådte tilbage som politisk leder i kølvandet på partiets dårlige valg. 

I går meddelte afgående økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at han ikke vil forsøge at blive partiets næste leder.  

Han har ellers længe været partiets kronprins, men på vej ind til de første forhandlinger med Mette Frederiksen fortalte han pressen, at han ikke går efter posten.  

"Jeg har haft et unikt makkerskab med Anders Samuelsen. Derfor er Anders Samuelsens valgnederlag også mit, og jeg påtager mig det fulde medansvar for opgang og nedgang," sagde Ammitzbøll-Bille. 

Omvendt afviser tidligere formand for LA-ungdom og nyvalgte folketingsmedlem, Alex Vanopslagh, ingenting. Han er blevet nævnt som en mulighed af flere, herunder folketingsmedlem Henrik Dahl (LA). 

Vanopslagh beskrives først og fremmest som en stærk retoriker med et kvikt hoved. Altinget tegner portrættet her.  

Læs også

Eftervederlag til ekspolitikere
Efter folketingsvalget er der sket flere udskiftninger, og mange opnåede ikke genvalg. Det betyder, at de får en ekstra månedsløn på 56.494 kroner om måneden i to år i såkaldt eftervederlag. I alt drejer det sig om 52 politikere, og det svarer til, at de i alt får over 1,35 millioner kroner hver. Det skriver Ritzau ifølge TV 2.  

"Politikerne har lavet en meget lang opsigelsesperiode til sig selv på to år, når man bliver opsagt af vælgerne. Man kunne mene, at politikerne er lidt for flinke ved sig selv her," siger Roger Buch, der er chefforsker i samfundsvidenskab fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Hvis de tidligere politikere får et nyt arbejde i perioden, skal deres nye løn modregnes. Men det sker ikke altid, vurderer Roger Buch. Han forklarer, at der ofte ikke er kontrol med, om reglerne bliver overholdt.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00