Dagens overblik: Øremærket barsel deler vandene i blå blok, og V-profil kalder de andre ”dobbeltmoralske”

De andre blå partier er dobbeltmoralske, når de kritiserer forslag om øremærket barsel, mener Venstres gruppeformand. Justitsministeren vil begrænse livtidsdømtes muligheder for at date. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik, hvor et nyt forslag om øremærket barsel stadig rumsterer på Christiansborg.

Forslaget blevet velmodtaget af både regeringen og støttepartierne, og ovre i den borgerlige lejr er Venstre også positive over udspillet fra arbejdsmarkedets parter. Partiets gruppeformand Karsten Lauritzen kalder det for en stor sejr for ligestillingen.

Men den opfattelse står Venstre meget alene med. Resten af de blå partier er tydelige i deres modstand mod forslaget om, at både mænd og kvinder skal have 11 ugers øremærket barsel. Det skriver Berlingske. Forslaget er et bud på, hvordan et EU-krav om mindst ni ugers øremærket barsel til begge forældre implementeres i dansk lovgivning.

I et interview med Berlingske uddyber Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen, hvorfor partiet støtter forslaget fra fagbevægelsen og arbejdsgiverne. For ham handler det om, at der skal være mere lighed og frihed i fordelingen af barsel og forældreorlov.

Lauritzen kalder blå kollegaer dobbeltmoralske

Frihed er ikke det ord, som Venstres kollegaer i den borgerlige opposition sætter på forslaget. Både Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti mener, at det bør være familierne, som helt selv kan bestemme, hvordan barslen skal fordeles.

”Jeg skal ikke kloge mig på, hvordan Venstre skruer deres politiske holdninger sammen, men jeg synes ikke, at der er meget liberalt i at mene, at staten ved bedre end familierne,” siger Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, til Berlingske

Karsten Lauritzen svarer dog kritikken igen og siger i sit interview med Berlingske, at ”de borgerlige partier bliver nogle gange lidt dobbeltmoralske. Vi kan tage mange af de borgerlige partier, der kæmper for fædres rettigheder efter skilsmisse. Det er de samme partier, der ikke støtter forslaget om barsel, og at give manden rettigheder her”.

K vil give ældste elever skoledage i virksomheder

Nye initiativer i folkeskolen skal skaffe flere faglærte i fremtiden. Sådan lyder det fra Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen, som i et interview med Avisen Danmark opfordrer til at gentænke folkeskolen, så flere unge bliver skubbet i retningen af en erhvervsuddannelse. 

Konkret foreslår partiformanden, at 20 procent af skoletiden for eleverne i 8. og 9. klasse kan foregå hos en virksomhed eller på en erhvervsskole, så eleverne kan få smag for, hvad en erhvervsuddannelse kan føre til. Og fra 7. klasse skal eleverne kunne bruge en halv skoledag om ugen til at gøre det samme som de ældre klasser.

Læs hele interviewet i Avisen Danmark.

Justitsminister vil sætte stopper for livtidsdømtes datingliv

Det skal være slut med, at livtidsdømte og forvaringsdømte kan bruge deres tid i fængslerne på at få nye kærester eller opdatere deres sociale medier. Det mener justitsminister Nick Hækkerup (S), som har lanceret seks nye initiativer.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Initiativerne handler blandt andet om, at de livtidsdømte og forvaringsdømte ikke skal kunne indgå frit i nye relationer indenfor de første 10 år af afsoningstiden. I samme forbindelse skal de først have tilladelse til udgang efter de første 10 år.

Foruden initiativer, der skal begrænse mulighederne for at date, vil justitsministeren også begrænse de dømtes muligheder for at kommunikere offentligt om den forbrydelse, de har begået, for eksempel på sociale medier eller i podcasts.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter i dag hvor der er afhøring af forhenværende minister Inger Støjberg. Desuden er der afhøring af tidligere afdelingschef Lykke Sørensen.
  • Klokken 10.45: Kulturudvalget har kaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i åbent samråd for at redegøre for baggrunden for den aktuelle geografiske fordeling af kulturstøtten, og hvilke overvejelser regeringen har for kulturstøttens fordeling i fremtiden.
  • Klokken 11.45: Folketingets Indenrigs- og Boligudvalg har indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om udbetaling af løn og engangsvederlag til kommunale ledere, som afskediges i forbindelse med økonomiske uregelmæssigheder.
  • Klokken 13.00: Miljø- og Fødevareudvalget har miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om sikring af grundvandet og drikkevandet og etablering af grundvandsparker.
  • Klokken 15.00: Ekspertgruppen, nedsat af regeringen i forbindelse med genåbningen af Danmark, holder pressemøde.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00