Dagens overblik: Politikere lytter mindre til faglige råd fra coronaeksperter

Politikere lytter i mindre grad til faglige råd om corona fra eksperter. Ny bred aftale om anbringelser. Kreds- og partiforeningsformænd fra Socialdemokratiet går nu også imod partiets udlændingepolitik. Få morgenoverblikket.

Både eksperter og politiker er enige i, at eksperternes faglige råd fyldte mere i begyndelsen af coronaepidemien, mens balancen nu er rykket til politikernes side.
Både eksperter og politiker er enige i, at eksperternes faglige råd fyldte mere i begyndelsen af coronaepidemien, mens balancen nu er rykket til politikernes side.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit korte politiske overblik på denne onsdag før Kristi Himmelfart.

Da Mette Frederiksen i Folketingssalen tirsdag tog afstand til Sundhedsstyrelsens beslutning om at skrotte vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, var det en del af en større tendens.

Politikere lytter nemlig i mindre grad til faglige råd om corona fra eksperter, skriver Jyllands-Posten på forsiden af dagens avis.

Både eksperter og politiker siger til avisen, at de er enige i, at eksperterne fyldte mere i begyndelsen af coronaepidemien, mens balancen nu er rykket til politikernes side.

Flere af politikernes argument er, at eksperternes prognoser ofte rammer ved siden af. Men der er også politikere og eksperter, som synes, det er bekymrende.

”Jeg har selv været optaget af at få større tværfaglighed i ekspertvurderingerne. Men nu er der en bekymrende tendens til, at man lytter til eksperterne, når de siger noget, der passer ind i ens egen politiske profil, og smider dem på porten, når de ikke gør det. Det er ikke sundt,” siger sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, til avisen.

Læger vil advare imod skrottede vacciner

Og når vi taler om politikere, der lytter mindre til eksperter, så var det da også Folketinget, der stemte for, at man frivilligt kan få en vaccine med enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson, som ellers skrottet i det danske vaccinationsprogram. 

Men nu siger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, til Politiken, at selskabet formentlig vil fraråde ikke-vaccinerede unge at tage imod en af de skrottede vacciner, fordi der er for få fordele ved det. 

Han peger på igangværende forskning, der viser, at alle, der modtager AstraZeneca, får en eller anden grad af påvirkning af deres blodplader. Ifølge formanden kan det være, det ikke har nogle konsekvenser, men han vil hellere "lade tvivlen komme de unge mennesker til gode".

Hvis alt går efter planen, kan man fra den 20. maj få en af de skrottede vacciner. Flere private firmaer er klar til at påtage sig opgaven, mens de praktiserende læger har afvist at ville deltage i indsatsen.

Ny bred aftale om anbringelser

Du husker nok Mette Frederiksens nytårstale den 1. januar 2020, hvor hun fortalte, at regeringen vil sætte børnene først ved at tvangsanbringe flere. 

Tirsdag kunne regeringen så præsentere en ny politisk aftale, som skal give bedre hjælp til udsatte børn, men tvangsanbringelserne udebliver. 

I stedet bliver der i aftalen blandt andet sat penge af til to sagsbehandlere på svære sager, i stedet for én. Og så indføres der en obligatorisk søskendeundersøgelse, så hvis et barn anbringes udenfor hjemmet, skal kommunen automatisk undersøge, om der også er behov for en indsats for søskende under 15 år.

Både Socialrådgiverforeningen og De Anbragtes Vilkår er glade for indholdet. Alle partier på nær Nye Borgerlige er med i aftalen. 

Læs nyheden på Altinget her.

Læs også

Kreds- og partiforeningsformænd går også imod S-udlændingepolitik

Flere socialdemokrater har kritiseret regeringens linje på udlændingespørgsmål den seneste tid, og på forsiden af dagens Berlingske kan man læse, at flere kreds- og partiforeningsformænd nu også melder sig på kritikken. 

Grethe Munk er formand for partiforeningen i Allerød og siger til avisen: ”Jeg er bekymret for børnene, men jeg er også bekymret for, hvor vi er på vej hen som retsstat”.

Kredsformand i Holbæk, Erik Just Pedersen, fortæller, at ”vi er ved at nå til kanten i forhold til, hvad vi kan tåle som parti lige nu”.

Kritikken går især på regeringens håndtering af de danske børn i fangelejrene i Syrien, beslutningen om at hjemsende syriske flygtninge og arbejdet med at etablere et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland.

På Christiansborg fortæller politisk ordfører Jesper Petersen, at der bliver ”lyttet, læst og taget til efterretning” i forhold til de kritiske røster fra baglandet. Men han fortæller også, at det ikke ændrer på Socialdemokratiets udlændingepolitik.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Folketingets Finansudvalg har minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) i samråd om it-projekt til implementering af EU's landbrugspolitik.
  • Klokken 10: Møde i salen, hvor ministrene har spørgetid fra klokken 13. Der vil også blive behandlet lovforslag om blandt andet bandekriminalitet og kønsbalance i uddannelsessystemet.
  • Klokken 14: Folketingets Epidemiudvalg har i dag kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om nedbringelse af smittetallene i kommunerne på Vestegnen. Ministeren skal redegøre for, hvordan smittetallene i kommunerne på Vestegnen bliver bragt ned, så folkeskoleeleverne kan komme tilbage i skole.
  • Klokken 14: Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) holder pressemøde for at give en opdatering på agenturets seneste aktiviteter i forbindelse med corona-pandemien. 
  • EU-Domstolen afsiger dom i en sag om ulovlig statsstøtte til et Amazon-datterselskab, som er indanket af Amazon og Luxembourg.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00