Dagens overblik: Radikale vil aktivt forhindre ren S-regering efter et valg

Regeringen tøver med svar på Kommissionens grønstempling af atomkraft. PET løfter lidt af sløret for afhøring af journalister. Og Radikale øger presset på Mette Frederiksen for at forhindre en ren S-regering efter et valg. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets overblik over nyhedsbilledet på en særlig dag, hvor dronningen fejrer 50-års jubilæum som regent.

Dronning Margrethe begynder selv dagen med statsråd på Christiansborg Slot sammen med kronprins Frederik.

Herefter vil jubilæet blive markeret i Folketinget, hvor både statsminister Mette Frederiksen (S) og Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), vil holde tale.

Radikale øger presset for at forhindre planer om ren S-regering efter et valg
Vi går videre til historien om, at Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, nu øger presset på statsminister Mette Frederiksen (S) for at forhindre en ren S-regering efter et kommende valg.

I et interview med Politiken i sidste uge slog den radikale leder endeligt fast, at hun ikke selv kommer til at støtte en ren S-ledet regering efter næste valg.

Men i radioprogrammet Slotsholmen på P1 siger Sofie Carsten Nielsen nu, at hun vil stille et mistillidsvotum til en ren S-regering, selv hvis Radikale sidder på de afgørende mandater til at sikre et rødt flertal.

Dermed vil hun aktivt forhindre dannelsen af en etpartiregering.

”Hvis hun insisterer på, at hun ikke vil tale med det flertal, der så kan dannes sig - vi ønsker jo faktisk noget helt andet, altså at der både er såkaldte røde og såkaldte blå partier i det. Men hvis hun ikke vil tale med nogen, så er det klart, at så er vi nødt til at tage konsekvensen og stille det mistillidsvotum. Vi kommer ikke til at fortsætte med en etpartiregering på radikale mandater,” lød det.

PET løfter lidt af sløret om afhøring af journalister
I Politiken kan man læse, hvordan Politiets Efterretningstjeneste (PET) nu løfter lidt af sløret om baggrunden for at afhøre flere journalister i kølvandet på sagen om spionchef Lars Findsen, der er varetægtsfængslet grundet mistanke om læk af fortrolige oplysninger.

I et svar til Folketinget skriver PET nu selv, at det var grundet frygt for, at ”højt klassificerede oplysninger om efterretningstjenesternes arbejdsmetoder og samarbejdspartnere uberettiget var blevet videregivet til journalister ved disse medier, og at disse oplysninger kunne komme til offentlighedens kendskab via medierne”.

”Pressens ytringsfrihed er selvsagt helt central i et demokrati som det danske, men hvis PET konkret finder anledning til at drøfte forhold vedrørende statens sikkerhed og rammerne for videregivelse af klassificerede oplysninger med diverse medier, falder dette naturligt inden for PET’s arbejdsområde,” lyder det videre i svaret.

Regeringen tøver med svar på Kommissionens grønstempling af atomkraft

Regeringen lodder stemningen blandt de øvrige lande, før den beslutter, om Danmark skal gøre noget for at stoppe EU-Kommissionens omfavnelse af naturgas og atomkraft som grønne investeringer, skriver Altinget.

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde til et møde i Folketingets Europaudvalg torsdag, at han har gjort EU's øvrige finansministre opmærksomme på, at Danmark er imod.

"Hvad der så eventuelt måtte tages af skridt eller ikke-skridt fra nogen lande, det har vi ikke lagt os fast på endnu fra dansk side," sagde ministeren

Professor forventer løft af psykiatrien med ny tiårsplan
Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen fremlagde torsdag deres faglige grundlag for de kommende politiske forhandlinger om en 10-årsplan for psykiatrien. 

I Dagbladet Information er Professor og overlæge ved Psykiatrisk Center Glostrup Poul Videbech overordnet positiv over for myndighedernes rapport, som han mener har øje for ”psykiatriens elendighed”.

”Det springende punkt bliver, hvordan det bliver modtaget af politikerne. Vil de plukke enkelte ting ud og ignorere resten, eller er de villige til at afsætte de store summer, der er brug for? Vi har en psykiatri i knæ med flere patienter og færre ressourcer og personalemangel,” siger han til avisen.

Claus Hjort: Søren Pape bør melde klart ud om statsministerkandidatur
Hvis Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ønsker at række ud efter statsministerposten, hvis chancen byder sig, bør han melde det klart ud i god tid, lyder det fra Venstres Claus Hjort Frederiksen i Berlingske.

En statsminister skal nemlig nå at kunne tryktestes og svare på ”alverdens spørgsmål” i valgperioden, og det er ikke nok bare at ”lege med tanken” om statsministerposten, understreger Venstre-veteranen.

”Der er ikke fribilletter i politik, hvor man bare kan cykle uden om problemerne – og så pludselig er man chef for det hele,” siger Claus Hjort Frederiksen til Berlingske.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Dronningen bliver hyldet i Folketinget i anledning af 50-års jubilæum som regent. 
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00