Dagens overblik: Sygeplejerskerne fortsætter forhandlinger, og embedsmænd må alligevel sige fra over for ulovlige ordrer

Sygeplejerskerne forhandler igen overenskomst med Danske Regioner og KL. Instrukskommissionen korrigerer deres vurdering af embedsmænds ret til at sige fra over for ulovlige ordrer. Private skal ikke længere kunne tage initiativ til en ny havvindmøllepark. Få morgenoverblikket.

Dansk Sygeplejeråd forhandler videre med Danske Regioner og KL om en ny overenskomstaftale. Forud for mødet har sygeplejerskerne varslet strejke.
Dansk Sygeplejeråd forhandler videre med Danske Regioner og KL om en ny overenskomstaftale. Forud for mødet har sygeplejerskerne varslet strejke.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit korte politiske overblik på ugens sidste hverdag, hvor sygeplejerskerne igen mødes med Danske Regioner og KL for at forsøge at blive enige om en overenskomst.

Dansk Sygeplejeråd kunne i den seneste aftale se frem til omkring 5 procent lønstigning over de næste tre år, men et lille flertal stemte nej. Sygeplejerskerne er utilfredse med deres lønniveau, blandt andet fordi de mener, der er et historisk lønefterslæb, som skal indhentes. 

Sygeplejerskerne har lagt pres på forhandlingerne ved at varsle strejke fra den 21. maj, hvis ikke en ny aftale kommer i hus inden den 20. maj.

Læs Altinget Arbejdsmarkeds dækning af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger.

Instrukskommission: Embedsmænd har alligevel ret til at sige fra ulovlige ordrer

Instrukskommissionen korrigerer torsdag deres vurdering af embedsmænds ret til at sige fra, når de støder på ulovlige ordrer. Det skriver DR og Information.

Ændringen sker, efter embedsmænd har fået kritik i deres rolle om at adskille asylpar – den sag, som førte til, at Inger Støjberg efter sommer skal for Rigsretten.

Tidligere vurderede instrukskommissionen, at hvis en embedsmand modtager en ulovlig ordre, så ”skal embedsmanden efter almindelig opfattelse adlyde” udføre den ulovlige ordre, så længe ordren blot ”er ulovlig uden at være klart ulovlig”.

Med den ordlyd havde embedsmænd altså ikke mulighed for at lade være med at udføre en ulovlig ordre. Derfor ændrer instrukskommissionen nu formuleringen, så ”en embedsmand i de tilfælde, hvor der ikke foreligger en klar ulovlighed, men hvor der er en stærk begrundelse for at mene, at noget er ulovligt eller i strid med sandhedspligten, har ret til at sige fra i situationen.”

Ifølge kommissionen har ændringen dog ikke betydning for kommissionens vurderinger af embedsmændene i sagen om de ulovligt adskilte asylpar, skriver de til DR og Information.

Staten skal kontrollere havvindmølleprojekter

Private skal ikke længere kunne tage initiativ til en ny havvindmøllepark, viser et aftaleudkast fra partierne i energiforligskredsen. Det skriver Altinget Energi og Klima. 

I disse dage forhandler forligskredsen bag Energiaftalen om vedvarende energianlæg på havet, og med det nye forslag er håbet blandt andet at imødekomme lokal vindmøllemodstand.

Men vindmøllebranchen er kritisk overfor at stoppe private selskabers initiativer, fordi de mener, statens udbygning af havvind går for langsomt til at nå klimamålet i 2030.

Tvang i psykiatrien stiger trods aftale om at mindske

I 2014 aftalte Sundhedsministeriet og Danske Regioner, at bæltefikseringer og anden tvang i psykiatrien skulle halveres inden udgangen af 2020.

Men i 2020 har flere mennesker i psykiatrien været udsat for tvang, end da man indgik aftalen, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

TV2 har talt med landsforeningen Bedre Psykiatri, og her er de ikke overraskede. De mener nemlig ikke, der er blevet fulgt op med ressourcer, som kunne forbedre psykiatrien.

Statsministeren vil se på ophævelse af vaccine-patenter

Onsdag foreslog Joe Biden-regeringen at ophæve patenter på coronavacciner midlertidigt for at sætte gang i vaccineproduktionen.

Til DR siger Mette Frederiksen nu, at den danske regering er klar til at se på USA’s forslag. 

”Jeg synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på”, sagde hun.

Enhedslisten og SF foreslog allerede i januar, at man ophævede patenterne. Dengang var regeringen skeptisk. Konservative siger til DR, at de er kritiske, fordi man risikerer at fjerne virksomheders incitament til at investere i forskning.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Forligsmanden har indkaldt Dansk Sygeplejeråd (DSR) og arbejdsgiverne i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening til næste møde, efter sygeplejerskerne med et snævert flertal stemte nej til et overenskomstforlig.
  • Klokken 10: En række lovforslag behandles i salen, blandt andet forslaget om at oprette bestyrelser på kunstneriske uddannelser.
  • Klokken 10.45: Finansminister Nicolai Wammen (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) forhandler med støttepartier om et delmål for udledningen af drivhusgas i 2025.
  • Klokken 11: Folketingets Epidemiudvalg har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i samråd, hvor de skal redegøre for, hvorfor regeringen fastholder en automatisk nedlukningsmodel på skoleområdet.
  • EU-topmøde bliver afholdt fysisk for første gang siden oktober. På dagsordenen er blandt andet socialpolitikken, coronavacciner og Indien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00