Dagens overblik: Venstre vil hjemsende syrere i samarbejde med Assad-regimet

Danmark skal samarbejde med det syriske regime om hjemsendelse af syriske flygtninge, mener Venstre. Frederiksen skal drøfte vaccineproduktion med Israel og Østrig, og Hækkerup vil stramme afsoningsreglerne for udvisningsdømte. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med forsiden på dagens udgave af Jyllands-Posten, hvor Venstre foreslår et dansk samarbejde med det syriske regime og Bashar al-Assad om at modtage afviste syrere, som har fået afvist deres ansøgning om asyl.

”Man bliver nødt til at prøve at få en dialog og se, om man kan samarbejde med regimet om hjemsendelser,” siger Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede til Jyllands-Posten.

Forslaget fra Venstre kommer efter Flygtningenævnet i sommeren 2020 vurderede, at den syriske hovedstad Damaskus nu er sikker nok til, at flygtninge derfra kan vende hjem igen.

Mads Fuglede understreger, at samarbejdet udelukkende skal dreje sig om hjemsendelser samt garantier for, at de hjemvendte ikke bliver forfulgt.  Han tilføjer, at samarbejdet heller ikke kan blive til virkelighed, hvis det vil være lig med en blåstempling af regimet.

Regeringen afviser forslaget fra Venstre.

Frederiksen drøfter vaccineproduktion med Israel og Østrig
Torsdag rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til Jerusalem for at mødes med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og den østrigske kansler, Sebastian Kurz, for at drøfte et vaccinesamarbejde.

Ifølge den israelske analytiker Nadav Eyal vil drøftelserne blandt andet handle om mulighederne for at oprette en fælles vaccinefabrik. Det skriver Kristeligt Dagblad.

”Sådan en fabrik skal kunne producere et højt antal af allerede eksisterende vacciner, enten fra Pfizer eller Moderna, som så kan bruges til befolkningerne i Israel, Danmark og Østrig,” siger han til Kristeligt Dagblad.

I forbindelse med Statsministeriets annoncering af torsdagens rejse udtalte Mette Frederiksen blandt andet, at formålet med mødet er at drøfte ”hvordan vi kan blive mere selvforsynende med vacciner. Både på kort sigt i forhold til at få adgang til flere vacciner mod covid-19. Men også på længere sigt i forhold til eksempelvis genvaccination”.

Hækkerup vil fjerne udvisningsdømtes mulighed for prøveløsladelse
For få udvisningsdømte afsoner deres straf i deres hjemland. Det mener justitsminister Nick Hækkerup, som nu vil ændre på statistikkerne ved at stramme reglerne for de udvisningsdømte.

Det skriver avisen Danmark.

Justitsministeren fremlægger mandag et lovforslag, som vil give de udvisningsdømte to muligheder. Enten samarbejder de og lader sig blive overført til afsoning i deres hjemland, hvor de blandt andet har mulighed for prøveløsladelse alt efter deres hjemlands regler. Hvis de nægter og dermed bliver i Danmark, forsvinder muligheden derimod for prøveløsladelse, og de vil i stedet skulle afsone hele straffen.

K står til bedste valgresultat siden 1994
Vi runder dagens overblik af med et nyt snit af meningsmålinger, hvor Konservative står til et rekordvalg. Hvis der var valg i dag, ville partiet mere end fordoble sit antal af mandater i Folketinget.

Det viser snittet af målingerne i februar, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge snittet af målinger står Konservative til at få 13,6 procent af stemmerne, hvilket vil udløse 25 mandater. Det er et markant spring fra partiets nuværende 12 pladser i Folketinget.

Holder tallene stik, vil partiet formentlig også blive det største i den borgerlige lejr. Venstre står nemlig til at få 11,6 procent af stemmerne og 21 mandater. Snittet af målinger har dog en statistisk usikkerhed på 1,4 procentpoint, og derfor kan det indtil videre kun konkluderes, at der er dødt løb mellem de to borgerlige partier.

Læs mere på Altinget Christiansborg.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen har inviteret partilederne til bilaterale drøftelser om planerne for den resterende del af genåbningen, udrulningen af vaccineprogrammet samt den langsigtede strategi for håndteringen af coronavirussen. Møderne indledes i dag.
  • En del af samfundet genåbnes i dag efter vinternedlukningen. Det drejer sig om butikker under 5.000 kvadratmeter og udendørs kulturinstitutioner. Derudover hæves forsamlingsforbuddet i udendørs idræt til 25 personer, og afgangselever i Nord- og Vestjylland kan vende tilbage. På Bornholm er genåbningen mere omfattende. Få overblik over det hele lige her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00