Det sker i dansk politik: DF og S fejrer fælles sejr over regeringen i aften

OVERBLIK: Ugen byder på en stribe boglanceringer, et symbolsk pensionstopmøde med Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) og et landsmøde hos Alternativet. Få hele det politiske overblik her.

Alternativet inviterer til årsmøde denne weekend. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Scanpix).
Alternativet inviterer til årsmøde denne weekend. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Scanpix).
Mette Pabst

Det er atter blevet mandag og dermed tid til et friskt politisk overblik over ugen, der kommer i dansk politik.

Mandag lyder startskuddet til forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2018, når Kommunernes Landsforening er inviteret til møde i Finansministeriet.

Det er også mandag, at du kan komme til politisk topmøde i Cirkusbygningen. Det er 3F, der arrangerer "det store pensionsshow", hvor partilederne Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) skal drøfte deres holdning til højere pensionsalder.

Men partilederne får travlt med at skrive deres taler om, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) søndag meldte ud, at regeringen har droppet ambitionen om at hæve pensionsalderen.

Mandag inviterer tænketanken Cevea også indenfor til møde om, hvordan vi undgår en europæisk version af Trump. Det vil folketingsmedlemmerne Nick Hækkerup (S) og Jakob Engel-Schmidt (V) blandt andet forsøge at give svar på.

Og så skal du også afsætte et par timer mandag til boglanceringer. Her udkommer nemlig hele to nye politiske bøger.

Lea Korsgaard, chefredaktør på mediet Zetland, har begået en bog, hvori hun giver syv råd til alle, der er bekymrede for den offentlige debats tilstand. Meld dig til boglanceringen her

Og så præsenterer Rockwool Fonden en ny bog om sort arbejde. Bogen giver svar på, hvilken betydning sort arbejde har for den samlede økonomi, og hvem der er de flittigste til at købe og sælge sort arbejde. Boglanceringen kan du tilmelde dig lige her.

Og hvis ikke du har fået nok af boglanceringer, så kan du også starte din tirsdag med en. 

Det er direktør for tænketanken Cepos, Martin Ågerup, der lancerer bogen Velfærd i det 21. århundrede – fra tilsanding til innovation. Her præsenterer Martin Ågerup en skitse til et større reformprogram, som han mener Danmark har brug for. Læs mere og meld dig til boglanceringen her.

Tirsdag er der vanen tro møde i folketingssalen. Her skal politikerne blandt andet diskutere dansk bidrag til Natos tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen, samt et beslutningsforslag fra Enhedslisten om at afskaffe skattefordele ved forældrekøbslejligheder.

Tirsdag byder også på en række samråd:

  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt  i samråd om, hvordan de stigende sagsbehandlinger og responstider hos politiet nedbringes.
  • Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal på samråd redegøre for, om lovgivningen om registreringsafgift kan betragtes som tilfredsstillende.
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om forbedringer af arbejdsmiljøforholdene.

Tirsdag er der royalt besøg. Kronprinsesse Mary skal hjælpe med pakning af rygsække til børn på landets krisecentre. I rygsækkene er der praktiske ting som tandbørste og håndklæder til de udsatte børn. 

Og det er også tirsdag, at den lettiske præsident Raimonds Véjonis besøger Danmark, hvor han blandt andet skal til audiens hos Dronning Margrethe.

Tirsdag kan vi fejre to runde fødselsdage. Det er Ole Pass, forhenværende landsformand hos foreningen af socialchefer i Danmark, der fylder 70 år, og Søren Møller, landsformand hos DGI, der fylder 60 år.

Onsdag er der atter samråd på programmet, når beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal redegøre for lovgivningen omkring ATP.

I Folketingets Finansudvalg er der onsdag ekspertmøde om effekter af ændringer i offentligt forbrug og investeringer. Det er blandt andre Torben M. Andersen, professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos, og Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der vil holde oplæg på mødet.

Onsdag kan du også komme til høring, når Undervisningsudvalget inviterer til møde om potentialet i stærkere grundlæggende færdigheder hos alle voksne. Du kan læse mere om arrangementet her

Og så er det også onsdag, at ministrene afholder spørgetid i folketingssalen. Udover spørgetid skal politikerne blandt andet behandle beslutningsforslag om oprettelse af pulje til kommunal støtte til lokale integrationshuse og forslag om bekæmpelse af social dumping i transportsektoren.

Onsdag kan du også svinge forbi årets Copenhagen Cybercrime Conference. Konferencen kommer i kølvandet på de massive cyberangreb, der har fundet sted i 2017. Du kan læse mere om konferencen her.

Vi slutter onsdagen af med et årsmøde hos brancheforeningen Forsikring og Pension, hvor hele to ministre deltager. Temaet for årsmødet er "Danmark i Europa", og debatten skal blandt andet handle om samhandel og stigende euro-skepsis. Både finansminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) taler til årsmødet.

Torsdag er det Kristi Himmelfartsdag, og derfor er der tale om en unaturligt stille torsdag på Christiansborg. Til gengæld kan du tage til Samsø og være med til at kåre Samsøs bedste kartoffelmad.

Fredag fylder Eggert Petersen, forhenværende medlem af både Folketinget og Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, 90 år.

Ugen sluttes af med endnu et af forårets mange politiske landsmøder. Således er turen nu kommet til Alternativet, der lørdag og søndag afholder landsmøde i Odense, hvor deltagerne blandt andet skal  "smitte deres sidemand med alternativ energi" og vælge en ny hovedbestyrelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00