Det sker i dansk politik: Hæsblæsende slutspurt i Folketinget

OVERBLIK: Folketingsmedlemmerne får travlt, når en lang række lovforslag skal færdigbehandles inden sommerferien. Derudover har Karsten Lauritzen (V) indkaldt til møde om kommissionen, der skal granske skandalerne i Skat. Få hele overblikket her.

Onsdag er der afslutningsdebat i Folketingssalen. Debatten har tradition for at kunne trække ud til efter midnat. På billedet ses efterårets åbningsdebat.
Onsdag er der afslutningsdebat i Folketingssalen. Debatten har tradition for at kunne trække ud til efter midnat. På billedet ses efterårets åbningsdebat.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Efter mange har holdt forlænget weekend, er en ny uge skudt i gang. Det betyder, at det er blevet tid til et overblik over den kommende uge i dansk politik.

Vi lægger ud med, at der ekstraordinært er møde i Folketingssalen mandag, da vi nærmer os slutningen på denne folketingsforsamling.

Til mandagens møde skal politikerne lovbehandle et forslag fra Dansk Folkeparti om at nedsætte en karakterkommission, der skal undersøge 7-trinsskalaen i uddannelsessystemet for at vurdere behovet for en modernisering. Derudover skal der blandt andet behandles forslag om afkortning af lange skoledage, bedre tandpleje og en genforhandling af Danmarks rabat for EU-medlemskabet.

Det er også mandag, at Skatteudvalget inviterer til høring om skattely, hvor en række danske og udenlandske oplægsholdere fortæller, hvordan rådgiverbrancherne og bankernes involvering i brug af skattely kan modarbejdes.

Fra mandag til tirsdag er kronprinsparret på erhvervsfremstød i Sverige.

Tirsdag er der hele fem samråd på programmet:

  • Finansministeren, udviklingsministeren og udlændinge- og integrationsministeren skal i samråd om udviklingsbistanden. Her skal ministrene blandt andet svare på, om penge, der er sparet i Danmark på grund af færre asylansøgere end forventet, skal gå ubeskåret til nærområder og udviklingsbistand. Læs Altingets gennemgang af sagen her
  • Udvalget for Landdistrikter og Øer har kaldt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd om beskæftigelseseffekter af LAG-indsatsen i perioden 2007 til 2013.
  • Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om manglende indkaldelse til supplerende undersøgelse for kræft.
  • Sundhedsministeren skal efterfølgende i samråd om manglende sprogfærdigheder blandt udenlandske læger på danske sygehuse.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om udlændinge, der har fået endeligt afslag på ophold i Danmark. Ministrene skal redegøre for, hvordan de vil sikre, at udlændinge, der har fået afslag på ophold, ikke forsvinder fra myndighedernes søgelys.

Foruden en række samråd er der tirsdag også en mængde lovbehandling i salen, hvor der blandt andet skal drøftes midlertidig forhøjelse af timebegrænsningen for frivilligt arbejde.

Tirsdag er også dagen, hvor De Økonomiske Råd kommer med vismandsrapporten om den danske økonomi.

Og er man politisk nørd og glad for tv-serier, kan man glæde sig til tirsdag, hvor femte sæson af Netflix-serien House of Cards løber over skærmen.

Onsdag lægger op til at blive en lang arbejdsdag for folketingsmedlemmerne. Det er nemlig dagen, hvor afslutningsdebatten løber af stablen i Folketingssalen. Statsministeren lægger ud med at fortælle om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation, hvorefter politikerne drøfter en række emner, der har været på dagsordenen i løbet af folketingssamlingen.

Selvom der er afslutningsdebat i salen, skal en række politikere dog et smut forbi Skatteministeriet onsdag, hvor skatteminister Karsten Lauritzen (V) har inviteret Folketingets partier til møde om den kommission, der skal undersøge skandalerne i Skat. Læs mere om den sag hér og hér.

På trods af at folketingsmedlemmerne har haft afslutningsdebat onsdag, er de dog ikke gået på sommerferie, når vi rammer torsdag. Der skal nemlig færdigbehandles en række lovforslag, herunder forslag om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme samt forslag om at afskaffe valgretten til kommunalvalg, regionsrådsvalg og Europa-Parlamentet for udlændinge på tålt ophold, udvisningsdømte og administrativt udviste udlændinge.

Torsdag er der to samråd på programmet, når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om videoovervågning af det offentlige rum og i samråd om Europol-aftalen, hvor han til sidstnævnte skal svare på, hvordan påstanden om, at den enkelte betjent i nær fremtid vil have direkte søgeadgang til Europols databaser, er opstået.

Torsdag er også dagen, hvor Folketingets Udenrigsudvalget holder høring om danske investorers ansvar og handlemuligheder i forhold til investeringer i virksomheder i de israelske bosættelsesområder. Til høringen er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til stede, hvorefter der vil være forskellige oplæg. Tilmeld dig høringen hér

Inden weekenden nærmer sig, er der fredag møde i Folketingssalen, hvor politikerne blandt andet skal færdigbehandle forslag til ejendomsvurderingsloven, danskuddannelse til voksne udlændinge samt liberalisering af onlinebingo og ophævelse af blasfemi-paragraffen.

Fredag begynder Kvindfolkemødet, der afholdes i Marielyst, indtil mandag. Her vil der være debat om mænd og kvinders vilkår og kønnets betydning, nationalt og internationalt. Højskolen Marielyst står bag arrangementet sammen med blandt andre Dansk Kvindesamfund, Kvinfo og Kvinderådet.

Mangfoldighed er på programmet, når Aarhus Pride lørdag går optog gennem de århusianske gader for at hylde homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner.

Inden vi runder ugen helt af skal Folkekirken fejre 500-året for reformationen. Det sker søndag i Haderslev, hvor Dronningen, repræsentanter for Folketingets præsidium og en række regeringsmedlemmer, herunder kirkeminister Mette Bock (LA), vil deltage i en gudstjeneste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00