Det sker i EU: Digital strategi, fisk og frihandel

OVERBLIK: Med spændingen udløst efter det franske valg vender EU nu blikket mod andre emner. Der er nyt om det digitale indre marked fra EU-Kommissionen, ministrene har fisk og frihandel på programmet, mens EU-borgeres rettigheder efter Brexit er i fokus i Europa-Parlamentet.

EU-kommissær Andrus Ansips hjertebarn, strategien for EU's indre marked, har splittet sindene i Europa.
EU-kommissær Andrus Ansips hjertebarn, strategien for EU's indre marked, har splittet sindene i Europa.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Tirsdag 9. maj

Skatteforholdene på Kanaløerne, Gibraltar og Madeira kommer under lup i Europa-Parlamentets undersøgelsesudvalg, der blev stiftet i kølvandet på de såkaldte Panama Papers.

Store dele af det øvrige EU-land holder fri i anledning af EU’s helt egen helligdag, Europadagen.

Onsdag 10. maj

EU-Kommissionen forventes at komme med sin spændt afventede midtvejsanalyse af ét af Kommisionens store slagnumre, den digitale indre markedsstrategi. 15 lande, herunder Danmark, har på forhånd sendt brev til Kommissionen for at opmuntre den til at bevare ambitionerne. Andre, for eksempel rettighedshavere på det kulturelle område, er mindre imponerede. 411 ledende filmfolk, heriblandt 15 danske, har også sendt brev til Kommissionen, men for at få den til at droppe flere af strategiens forslag, som i deres øjne vil ødelægge EU’s film-, tv- og sportsbrancher.

Kommissionen forventes også at udsende det andet af sine i alt fem såkaldte refleksionspapirer om fremtidens Europa, denne gang med fokus på, hvad globaliseringen kommer til at betyde for EU inden for den ikke så fjerne fremtid.

Torsdag 11. maj

Handelsministrene mødes i Bruxelles for blandt andet at diskutere en ny anti-dumpingforordning og tage en større debat om implementering af frihandelsaftaler. De vil også runde igangværende forhandlinger med blandt andre Myanmar, Japan, Mexico og Mercosur-landene.

Samtidig mødes EU’s landbrugsministre med fisk på programmet. De skal blandt andet nå til enighed om nye regler om bevarelse af fiskeressourcer og økosystemer, der skal samle 30 stykker EU-lovgivning på området i én forordning.

I Europa-Parlamentet er der stor åben høring om EU-borgere i Storbritannien, som lige nu er i limbo på grund af Brexit. På talerrækken er den britiske regering, EU-Kommissionen og forskellige eksperter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00