Det sker i EU: Frihandel, kommissærinterview og Afrika i fokus

OVERBLIK: EU-ministre kommer til Bruxelles for at tale Afrika, udviklingspolitik og flygtninge. Parlamentarikerne er i Strasbourg med madspild, Ungarn og Brexit på menuen, mens EU-Domstolen afgør en sag, der kan få afgørende betydning for EU’s frihandelsaftaler fremover.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kommer til Bruxelles for at diskutere blandt andet Afrika med sine EU-kolleger. Her er det den britiske udenrigsminister, Boris Johnson.
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kommer til Bruxelles for at diskutere blandt andet Afrika med sine EU-kolleger. Her er det den britiske udenrigsminister, Boris Johnson.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Mandag 15. Maj

EU’s udenrigsministre sætter fokus på forholdet til Afrika, når de mødes i Bruxelles. De skal blandt andet diskutere muligheden for at engagere sig mere i konflikterne på Afrikas Horn, sætte mere skub på EU-Afrika-partnerskabet og spise frokost med den nyvalgte formand for Den Afrikanske Union, Moussa Faki Mahahat. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fortsætter i samme tråd efter mødet, hvor han er vært for et møde med unge afrikanske ledere.

Tirsdag 16. maj

EU-Kommissionen vil informere EU’s europaministre om den proces om brud på retsstatsprincipperne, som er i gang mod den polske regering. Ministrene skal også forberede næste EU-topmøde og tale om de fem fremtidsscenarier for EU, som Kommissionen fremlagde tidligere på året.

EU-Domstolen vil tirsdag afgøre, om EU har kompetence til at indgå frihandelsaftaler på vegne af de 28 medlemsstater, eller om det er nødvendigt for hvert enkelt land at ratificere dem. Sagen har kæmpe bevågenhed, efter et enkelt af Belgiens syv parlamenter sidste år blokerede for en stor frihandelsaftale med Canada, og efter en folkeafstemning i Holland vendte tommelfingeren ned over for en aftale med Ukraine.

EU-parlamentarikerne vil stemme om, hvordan man kommer madspild til livs, og formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, får Bulgariens nye bud på en EU-kommissær til jobinterview. Mariya Gabriel skal fylde posten efter Kristalina Georgieva, der forlod Kommissionen til fordel for et job i Verdensbanken 1. januar.

Onsdag 17. maj

Månedens overblik over, hvilke lande der er i karambolage med EU-lovgivningen, kommer fra Kommissionen. Parlamentet skal diskutere retningslinjerne for de forestående forhandlingerne for den britiske exit fra Unionen med formændene for Kommissionen og Det Europæiske Råd. De folkevalgte vil også tage Ungarn under kærlig behandling over regeringens seneste forsøg på at stække undervisningsanstalter og organisationer.

Torsdag 18. maj

Todages uformelt energiministerrådsmøde går i gang på Malta. EU’s forsvarsministre kommer til Bruxelles for at diskutere, hvordan det går med at få ført EU’s såkaldte Globale strategi ud i livet, når det kommer til forsvar og sikkerhed. NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg slutter sig til dem for at tale om samarbejdet mellem EU og NATO forud for næste uges NATO-topmøde i Bruxelles, hvor den amerikanske præsident deltager.

Over frokosten er emnet terrorbekæmpelse i selskab med EU’s justits- og asylministre, der derefter til deres møde skal tale alvorligt om, hvordan de skal fordele ansvaret for flygtninge, der ankommer til Unionen, mere ligeligt mellem sig. Den debat fortsætter sammen med EU’s udviklingsministre over middag, men med fokus på, hvad der kan gøres ved migrationsspørgsmålet uden for Unionens grænser.

Europa-parlamentarikerne skal give grønt lys for det såkaldte Netflix-direktiv, der giver lov til at bruge digitale abonnementer i andre EU-lande.

Fredag 19. maj

EU-udviklingsministrene tager fat på de humanitære kriser i Nigeria, Somalia, Sydsudan, Etiopien, Yemen og Syrien, hvor folk sulter. De skal diskutere, hvad der skal sættes i stedet for den nuværende aftale med landene i Afrika, Stillehavsregionen og Caribien, når den såkaldte Cotonou-aftale udløber i 2020. De skal også vedtage en ny udviklingspolitisk strategi, den såkaldte konsensus om udvikling, som har været årevis undervejs og nu også har inkorporeret FN’s nye udviklingsmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00