Det sker i EU: Topmøde og skæbnetime for kontroversiel Canada-aftale

OVERBLIK: EU-lederne mødes for at diskutere migration, handelspolitik og Rusland. Før det krydser Unionens handelsministre fingre for, at de kan lægge de sidste trædesten for en handelsaftale mellem EU og Canada. Skotterne truer med ballade over Brexit.

Torsdag og fredag mødes de 28 EU-ledere til et todages topmøde om blandt andet migration, handelspolitik og forholdet mellem EU og Rusland.
Torsdag og fredag mødes de 28 EU-ledere til et todages topmøde om blandt andet migration, handelspolitik og forholdet mellem EU og Rusland.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael Hjøllund

Mandag 17. oktober

Syrien på dagsordenen
Mandag skal EU's udenrigsministre mødes i Bruxelles for blandt andet at tale om implementeringen af Unionens "globale strategi", der blev præsenteret i sommer. Over en frokost skal de diskutere situationen i det borgerkrigshærgede Syrien, der med de vedvarende kampe om storbyen Aleppo har fået udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at tale om "krigsforbrydelser".

Også EU's indsats på migrations- og flygtningeområdet samt forholdet til Tunesien er på dagsordenen.

Skotland på krigsstien over Brexit
Den skotske førsteminister Nicola Sturgeon, der leder Det Skotske Nationalparti (SNP), har annonceret, at hun i denne uge vil offentliggøre et udkast til en lov, der skal gøre det muligt for Skotland at kræve en ny folkeafstemning om uafhængighed fra Storbritannien. Den mulighed kan bruges, hvis ikke landet er tilfreds med Storbritanniens exit-forhandlinger med EU, siger Sturgeon. To tredjedele af skotterne stemte for at blive i EU, da spørgsmålet var til afstemning i Storbritannien i juni.

Ministre diskuterer klima-byrder
Efter EU-landene for nylig vedtog en fælles ratificering af den globale klimaaftale fra Paris, er det nu tid til, at EU's miljø-ministre tager fat på, hvordan målsætningerne realiseres. Ministrene skal diskutere EU-Kommissionens forslag om byrdefordeling inden for sektorer som transport og bygninger. Disse regler er hovedinstrumenterne, for at EU kan leve op til de reduktioner, de har lovet i Paris-aftalen. Også EU's klimapolitik for arealanvendelse og skovbrug skal diskuteres.

På dagsordenen er også EU-Kommissionens forslag til en ændring af EU's kvotehandelssystem. Det samme er emnerne "bæredygtig vandforsyning" og biodiversitet.


Tirsdag 18. oktober

Skæbnedag for CETA-aftale
Tirsdag er det planlagt, at EU's handelsministre skal enes om godkendelsen af en stort anlagt frihandelsaftale mellem EU og Canada kaldet CETA. Ministrene skal blandt andet enes om, hvilke dele af CETA der skal træde i kraft midlertidigt, og hvilke der skal vente på endelig godkendelse af de nationale parlamenter. Derudover ventes ministrene at vedtage en erklæring, der skal imødegå nogle af bekymringerne om udvanding af forbrugersikkerhed og miljøstandarder, som aftalen har rejst blandt kritikere.

Mødets blåstempling af CETA kan dog blive torpederet af et regionalt belgisk parlament.

Delparlamentet for Vallonien – der er den sydlige fransktalende del af Belgien – stemte fredag mod, at Belgien godkender CETA-aftalen. Aftalen skal godkendes af de nationale parlamenter i alle EU-lande, og på grund af den belgiske grundlov inkluderer det Vallonien. Det er derfor et åbent spørgsmål, om CETA-aftalen stadig vil være på skinner efter tirsdagens ministermøde.

I Danmark er der bredt flertal for CETA-aftalen, selvom Enhedslisten, Alternativet og SF er kritiske.

Rådsmøde om EU's budget
På et møde tirsdag vil EU-ministrene gøre status på midtvejsevaluering af Unionens budget for perioden 2014-2020. Som led i evalueringen foreslår EU-Kommissionen at hæve budgettet, hvilket kan betyde et ekstra EU-bidrag for Danmark på op mod seks milliarder frem mod 2020. EU-ministrene skal også forberede det kommende EU-topmøde. 


Torsdag 20. oktober 

Topmøde om Rusland og handelspolitik
Op ad eftermiddagen torsdag mødes EU's 28 stats- og regeringschefer til et todages møde i Bruxelles.

På den officielle dagsorden er blandt andet EU’s indsats på flygtninge- og migrationsområdet. Ifølge Lars Løkke Rasmussen (V) vil migrations-temaet fokusere på det, statsministeren kalder ”migrationspartnerskaber”. Det er samarbejdsaftaler med oprindelses- eller transitlande for migranter og flygtninge.

På topmødet i Bruxelles skal stats- og regeringscheferne også diskutere EU’s handelspolitik. Her er der nok at tage fat på. Både aftalen mellem EU og Canada, der måske – måske ikke – er klar til godkendelse samt den kontroversielle frihandelsaftale med USA har trukket overskrifter de sidste uger.

EU’s betændte forhold til Rusland er på topmødets dagsorden.

Torsdag er første gang, de 28 EU-ledere sidder ved samme bord siden Bratislava-topmødet i september, hvor EU27-gruppen (alle EU-lande minus Storbritannien) aftalte en køreplan, der skal genvinde borgernes tillid til EU-projektet. Det er forventningen, at briternes premierminister Theresa May på topmødet i Bruxelles vil give en kort status på de kommende skilsmisseforhandlinger med EU set fra London.

EU-topmødet i Bruxelles ventes at slutte fredag over middag.

Fredag 21. oktober

Juncker møder May
Efter EU-topmødet bliver Storbritanniens premierminister hængende i Bruxelles for en stund. Her skal hun kl.m14 mødes med EU-Kommissionens formand til en arbejdsfrokost.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00