DF-profil efter valgsejr: “Jeg har godt læst, at Pia er sur på mig, men jeg er ikke sur på Pia”

Martin Henriksen nedtoner konflikten med Pia Kjærsgaard, efter at han lørdag vandt vigtig afstemning på DF-årsmøde i Herning. Men den tidligere DF-formand har ikke lagt stridsøksen fra sig.  

Martin Henriksen blev valgt ind i hovedbestyrelsen med det største antal stemmer fra de delegerede. 
Martin Henriksen blev valgt ind i hovedbestyrelsen med det største antal stemmer fra de delegerede. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. Kragesteen

HERNING: Det er ikke så mærkeligt, at Martin Henriksen var en glad mand, efter han lørdag blev topscorer, da Dansk Folkeparti havde valg til hovedbestyrelsen.

For valget af den tidligere udlændingeordfører kommer efter en strid debat om linjen på udlændingeområdet, hvor Martin Henriksen har lagt sig ud med partiets ledelse.

På årsmødet fik Henriksen den klart største opbakning blandt medlemmerne, efter at han havde holdt en dundertale om, at partiet bør skærpe sin profil på udlændingeområdet.

“Jeg er rigtigt glad for, at det er blevet taget godt imod blandt medlemmerne,” siger Martin Henriksen.

Under Martin Henriksens tale bidrog partistifter Pia Kjærsgaard godt til dramatikken ved at udtrykke sin åbenlyse utilfredshed. Hun undlod også at rejse sig op for at klappe ved talens afslutning, og under selve talen vendte hun tommelfingeren demonstrativt nedad.

Martin Henriksen er ikke meget for at tale konflikten med den tidligere formand op. 

“Jeg har godt læst, at Pia er sur på mig, men jeg er ikke sur på Pia. Pia Kjærsgaard betyder utroligt meget for alle i Dansk Folkeparti,” siger han og fortsætter: 

“Når jeg har et bud på, hvordan partiet kommer videre, er det ikke et udtryk for kritik af en eller flere bestemte personer.”

Men er der plads til uenighed med Pia Kjærsgaard om det her? 

“Jeg kommer slet ikke til at dyrke det dér. Det burde ikke komme som en overraskelse, at jeg på en række forskellige områder ønsker at skærpe den politiske linje. Det er holdninger, jeg har haft gennem meget lang tid.”

Så du vil gerne ændre den udlændinge-politiske linje, som Pia Kjærsgaard står for nu?

“Jeg kommer ikke til at dyrke de ting.”

Er du skuffet over, at Pia Kjærsgaard gjorde, som hun gjorde?

“Jeg er glad for det resultat, der er kommet, og det vælger jeg at fokusere på.”

Jeg har jo sagt, at man kan skærpe profilen på en række områder. Og det gav jeg også udtryk for i mine tale.

Martin Henriksen (DF)
Hovedbestyrelsesmedlem

Men mener du, at resultatet betyder, at den politiske linje skal ændres i Dansk Folkeparti?

“Jamen. Jeg har jo sagt, at man kan skærpe profilen på en række områder. Og det gav jeg også udtryk for i mine tale.”

Men det her resultat kan vel tolkes som opbakning til din linje fra baglandet?

“Jeg tolker resultatet som, at der er opbakning til det arbejde, jeg har lavet i hovedbestyrelsen de seneste to år, og til den tale jeg holdt. Og så må I jo analysere videre derfra.”

Pia Kjærsgaard: Glad for de øvrige, der er valgt

Spørger man Pia Kjærsgaard, skal man ikke tolke resultatet derhen, at Martin Henriksens linje er den, som Dansk Folkeparti nu skal forfølge.

“Det betyder ikke, at han skal bestemme det hele,” siger hun direkte adspurgt.

Hun lægger ikke skjul på, at hun er træt af, at Martin Henriksen fik den største opbakning fra baglandet.

“Den får han jo så, og det kan jeg ikke gøre noget ved. Men jeg tror, han sidder temmelig isoleret i hovedbestyrelsen. Samlet set tror jeg, at det er en udmærket hovedbestyrelse, der nu er valgt. Jeg er meget glad for de øvrige, der er valgt,” siger hun.

“Jeg er ikke tilhænger af Stram Kurs”

Martin Henriksen har talt meget om jeres stil i udlændingepolitikken? At han vil have, at I skal være mindre pæne?

“Jeg er ikke tilhænger af Stram Kurs. Men det kan være, at Martin Henriksen er det. Jeg synes, at han fra nu af bør koncentrere sig om det organisatoriske arbejde og ikke så meget om det politiske,” siger Pia Kjærsgaard.

Men er det så ikke et problem for ledelsen og din kurs, at der er så mange i baglandet, der stemmer på ham?

Jeg tror, han sidder temmelig isoleret i hovedbestyrelsen. Samlet set tror jeg, at det er en udmærket hovedbestyrelse, der nu er valgt. Jeg er meget glad for de øvrige, der er valgt,

Pia Kjærsgaard (DF)
Partistifter

"Jeg synes aldrig, at det er et problem, hvordan vores delegerede stemmer.”

Men det er jo noget andet, end hvad du mener?

“Nej. Det tror jeg faktisk ikke, det er. For jeg har meget svært ved at høre noget konkret fra Martin Henriksen. Jeg ved ikke, hvad det er han vil. Andet end nogen svulstige udtalelser,” siger hun.

Thulesen: Henriksen skal holdes i kort snor

Partiformand Kristian Thulesen Dahl tolker ligesom Pia Kjærsgaard ikke afstemningen som, at der er et stort ønske om ændringer i baglandet.

“Jeg har ikke den opfattelse, at der er nogen synderlig substans-forskel i udlændingepolitikken blandt vores folk. Der er mere tale om, at man udlægger teksten forskelligt. Og det skal vi nok overkomme,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Han håber, at der nu er trukket en streg i sandet, og at det på årsmødet er blevet tydeligt, at der nu skal være ro i partiet. I forhold til Martin Henriksens gentagende kritik af linjen, ser han dog ikke det store problem.

“Han er en, der hele tiden skal holdes tæt på og i kort snor, og det ved jeg selvfølgelig også som formand, at jeg skal gøre. Men han vil gerne partiet, og han har en stor opbakning her på årsmødet. Og det må vi alle respektere,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti holder årsmøde lørdag og søndag i Herning.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00