Er det sociale topmøde en glidebane for Danmark?

Selv om alle EU-instanser forsikrer danskerne og andre skeptikere om, at der ikke er optræk til noget socialpolitisk kup, vil statsministeren alligevel være på vagt under weekendens topmøde. Hør om hvorfor i ugens europæiske podcast.

Byen Porto i det nordlige Portugal gør klar til at modtage de europæiske ledere fredag og lørdag.
Byen Porto i det nordlige Portugal gør klar til at modtage de europæiske ledere fredag og lørdag.Foto: Violeta Santos Moura/Reuters/Ritzau Scanpix

Når de europæiske stats- og regeringsledere samles til et socialt topmøde i Portugal her ved ugens udgang, så vil statsminister Mette Frederiksen (S) være på vagt over for vidtgående EU-ambitioner på området.

Danmark og en række andre små og mellemstore medlemslande har forud for topmødet i byen Porto advaret om, at EU ikke skal blande sig i nationale spørgsmål om sociale rettigheder og arbejdsmarkedsforhold.

Covid-19 har skabt de største problemer for de grupper i samfundet, der i forvejen var de mest sårbare.

Ana Paula Zacarias
Portugals europaminister

I ugens europæiske podcast fra Altinget i Bruxelles forklarer vi, hvad bekymringen handler om. Du kan også høre Portugals europaminister, Ana Paula Zacarias, fortælle om det portugisiske formandskabs motivation og ambitioner.

”Covid-19 har skabt de største problemer for de grupper i samfundet, der i forvejen var de mest sårbare: Kvinderne, de unge og migranterne er blandt dem, der er hårdest ramt af de nedlukkede økonomier,” siger hun:

”Så vi er virkelig nødt til at se på, hvordan vi kan reducere uligheden, bekæmpe social eksklusion, tackle fattigdom. Vi må adressere, hvordan vi får skabt nye job, nye færdigheder og efteruddannelse for folk. Pandemien har vist os, at det er nu, det skal ske.”

Den portugisiske minister forsikrer Danmark om, at der ikke er nogen grund til at frygte for eksempel det forslag om regler for europæisk mindsteløn, som danskerne er meget imod.

”Jeg ser ingen grund til bekymring. Forslaget er skrevet meget bredt, og det tager højde for alle aspekter af nærhedsprincippet. Der vil være plads til, at hver enkelt medlemsstat finder den bedste løsning ingen for sit eget sociale system,” siger Ana Paula Zacarias til podcastvært Thomas Lauritzen i udsendelsen.

”Hun synes ikke, at Danmark og andre lande behøver at frygte noget socialpolitisk kup i unionen. Til gengæld synes portugiserne, det er meget vigtigt, at det europæiske samarbejde demonstrerer noget mere social bevidsthed her under coronakrisen,” siger Lauritzen i podcasten.

Du kan også høre Altingets EU-redaktør Rikke Albrechtsen forklare, hvorfor Danmark alligevel er nervøs for EU’s sociale tiltag – især det forslag om fælles rammer for mindsteløn, som kommissionen har fremlagt.

”Der står ikke noget som helst i forslaget om, at de lande, der ikke har en mindsteløn, skal indføre en. Problemet for regeringen er bare, at man grundlæggende er bange for, at det alligevel er en eller anden form for glidebane,” siger Rikke Albrechtsen.

Lyt med og find ud af, hvad det er for en glidebane, hun taler om, og hvad den har at gøre med weekendens sociale EU-topmøde.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00