EU-parlamentarikere gør klar til opgør med Ungarn

NOK ER NOK: EU’s folkevalgte stemte onsdag for at gå efter Ungarn med EU’s store demokratihammer for at have trådt sine borgeres rettigheder under fode.

Den ungarske premierminister er kendt som "Viktatoren fra Orbanistan".
Den ungarske premierminister er kendt som "Viktatoren fra Orbanistan".Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den største politiske gruppe i Europa-Parlamentet holder ikke længere hånden over den ungarske premierminister, Viktor Orban.

Det står klart, efter EU’s folkevalgte med solid margin onsdag vedtog at starte en proces, der kan lede til aktiveringen af EU’s berygtede artikel syv, der i yderste konsekvens kan koste et land stemmeretten i EU’s Ministerråd.

Et betydeligt antal medlemmer fra den kristendemokratiske EPP-gruppe, som også Orbans Fidesz-parti er medlem af, stemte enten blankt eller støttede forslaget om at starte proceduren, som har til formål at afgøre, om et land opfører sig i klar modstrid med EU’s værdisæt.

”Det er glædeligt. Vi har presset på gennem flere år for at få stoppet alle de forfærdeligheder, Orban har gang i,” siger medlem af EU-Parlamentet for Radikale, Morten Helveg Petersen.

"Stop Bruxelles"
EU-Parlamentet har tidligere været stærkt kritisk over for de mange kontroversielle tiltag mod retsvæsenet, mediefriheden, organisationsfriheden med mere, som Viktor Orban har gennemført i sine seks år ved magten.

Det har bare hidtil ikke været muligt at finde et flertal for at gå længere end det, fordi det magtfulde EPP har beskyttet Orban.

Regeringens nyeste tiltag såsom en kommunikationskampagne mod EU med titlen Stop Bruxelles, hård behandling af flygtninge og et forsøg på at lukke det prestigefyldte Centraleuropæiske Universitet (CEU), er dog blevet for meget af det gode for et flertal af parlamentarikerne.

”Udviklingen i Ungarn har ledt til en alvorlig nedbrydelse af retstilstanden, demokratiet og grundlæggende rettigheder gennem de seneste år,” står der i resolutionen, som i første omgang sætter parlamentets Borgerrettighedsudvalg til at sammenfatte kritikpunkterne i en rapport.

Stemmer parlamentet for den rapport, overgår sagen til EU-landene. For at der skal blive tale om en fratagelse af stemmeretten, skal alle landene – undtagen Ungarn selv – dog stemme for, hvilket Polen på forhånd har afvist at gøre.

Dokumentation

Sådan fungerer artikel syv

Artikel syv i Lissabon-traktaten har en forebyggelsesmekanisme og en sanktionsmekanisme indbygget, som betyder, at et medlemsland i sidste ende kan få inddraget sin stemmeret i Ministerrådet, hvis det alvorligt og gentagne gange forbryder sig mod EU-samarbejdets grundlæggende værdier.

Disse fælles værdier drejer sig om respekt for menneskelig værdighed, menneskerettigheder, frihed, demokrati, lighed og retsstatsprincipper. Det er det, som kandidatlande til EU skal leve op til, når de kommer ind i unionen, og som det også er forventningen, at alle lande holder i hævd efterfølgende.

Sanktionsmuligheden i artikel syv kan aktiveres, hvis der findes, at der er en "grov og vedvarende overtrædelse" af disse værdier. Det kan kun ske ved enstemmighed blandt EU's medlemslande.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00