EU-topmøde slutter uden CETA-løsning

TOPMØDE: EU-lederne tager slukørede hjem fra topmøde uden at have løsnet op for den knude, der truer en profileret handelsaftale med Canada. “Dybt bekymrende,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

EU-toppen udtrykker bekymring og forbløffelse over de problemer, som Canada-aftalen CETA er stødt på op til det netop overståede EU-topmøde.
EU-toppen udtrykker bekymring og forbløffelse over de problemer, som Canada-aftalen CETA er stødt på op til det netop overståede EU-topmøde.Foto: European Council
Emma Qvirin HolstMichael Hjøllund

BRUXELLES: EU's stats og regeringschefer måtte fredag forlade et topmøde i Bruxelles uden en færdigforhandlet aftale om den højtprofilerede frihandelsaftale CETA.

Det var ellers håbet, at EU-topmødet kunne slutte med, at alle 28 EU-lande kunne erklære sig parate til at underskrive frihandelsaftalen med Canada. Men protester fra den belgiske region Vallonien – der på grund af den belgiske grundlov har vetoret på landets holdning til aftalen – spændte ben for den plan.

Fredag eftermiddag var der ingen aftale i sigte. Tværtimod rapporterer den belgiske TV-station RTBF, at den canadiske handelsminister Chrystia Freeland – der har forhandlet med Valloniens repræsentanter fredagen igennem – har forladt forhandlingerne.

Til belgisk tv sagde handelsministeren, at hun var “meget, meget ked af det,” og at det ser ud til, at “EU ikke er i stand til at indgå en aftale” på nuværende tidspunkt.

Der er gjort gode fremskridt på de fleste dele af Valloniens bekymringer om CETA. Jeg tror oprigtigt ikke på, at dette er enden på processen.

Cecilia Malmström
EU's handelskommissær

“Canada er skuffet. Jeg er personligt meget skuffet,” sagde Chrystia Freeland, der nu rejser tilbage til Canada.

Vallonien kræver garantier
Fredagen igennem debatterede Valloniens delstatsparlament sagen for åbent tæppe i det regionale parlament.

Canada er skuffet. Jeg er personligt meget skuffet.

Chrystia Freeland
Canadas minister for international handel

"Det er nogle meget store demokratiske principper, der står på spil her. Denne aftale vil danne præcedens for mange andre. Ved et tilfælde er vi blevet det parlament, der sætter gang i denne kritiske debat," sagde lederen af den vallonske delstatsregering, Paul Magnette, ifølge Politiken.

"Først nu bliver der lyttet til os, og det skal vi udnytte. Vi skal have klokkeklare garantier sort på hvidt for, at vi kan beskytte vores landmænd, vores små virksomheder og vores borgere i det hele taget," sagde Dimitri Fourny fra de vallonske kristdemokrater (cdH).

EU-chefer: Bekymrende og forbløffende
Efter EU-topmødet fredag eftermiddag sagde EU-chefernes mødeleder Donald Tusk om CETA, at han var "bekymret" "på vegne af Europas omdømme.

Efter briternes farvel til EU i juni og problemer med at få fart på en anden frihandelsaftale med USA (TTIP) anses CETA som en aftale med stor signalværdi for EU-samarbejdet.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker var efter topmødet tydeligt frustreret efter personligt at have forhandlet med både Vallonien og Canada det meste af både torsdagen og natten til fredag.

“Jeg er forbløffet over, at vi kan lave en handelsaftale med et land som Vietnam, men når vi skal lave en aftale med Canada – diktaturet over alle diktaturer – så siger folk “åh nej, hvad med menneskerettighederne.” Det er at vende tingene på hovedet,” sagde Juncker med en stærkt sarkastisk henvisning til den kritik af CETA-aftalen, der har gået på blandt andet beskyttelse af europæiske borgeres rettigheder.

Det er EU-Kommissionen, der har forhandlet om CETA-aftalen på vegne af EU siden 2009.

Løkke: Dybt bekymrende
Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forlod sammen med sine kolleger EU-topmødet, før den canadiske handelsminister havde erklæret forhandlingerne med Vallonien for fejlslagne.

Statsministeren kalder det ”stærkt bekymrende”, hvis det ikke lykkes at få Vallonien til at bakke op om CETA-aftalen inden et planlagt EU-Canada-topmøde i Bruxelles torsdag i næste uge. Her har det været planen, at aftalen officielt skal underskrives med deltagelse af Canadas premierminister Justin Trudeau.

”Det er et kæmpe problem – det er der ingen grund til at lægge skjul på – hvis ikke vi i forbindelse med et topmøde i næste uge kan levere den her frihandelsaftale med Canada, som vi nu har forhandlet i mange år,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Selvom EU-Kommissionen og Canadas forhandlinger med Vallonien endnu ikke har ført til et positivt resultat, har Lars Løkke Rasmussen ikke mistet håbet.

”Der arbejdes stadig på det, og der mangler ikke vilje omkring det bord, vi har siddet ved i dag. Der er et belgisk problem, og det håber jeg selvfølgelig bliver løst,” siger han.

Løkkes håb bliver bakket op af EU's handelskommissær Cecilia Malmström. Efter den canadiske handelsministers exit fra forhandlinger skrev Malmström sent fredag eftermiddag på Twitter:

“Der er gjort gode fremskridt på de fleste dele af Valloniens bekymringer om CETA. Jeg tror oprigtigt ikke på, at dette er enden på processen.”

DI frygter protektionisme
Foruden CETA-forhandlingerne, der topmødet igennem gik fra skidt til værre, diskuterede EU-lederne også unionens handelspolitik generelt.

Og her er analysen hos EU-lederne, at det er nødvendigt at kigge på de såkaldt “defensive handelsinstrumenter”, der skal beskytte unionen mod unfair konkurrence.

“For at beskytte europæiske jobs og sikre fair konkurrence på åbne markeder og bevare fri handel, er det af afgørende vigtighed, at EU's defensive handelsinstrumenter er effektive,” lyder det fra EU-lederne i en erklæring efter mødet.

Bagtæppet er nylige problemer med kinesisk stål, der ifølge kritikere bliver dumpet på det europæiske marked til kunstigt lave priser.

Hos Dansk Industri giver topmødeformuleringen rynker på panden.

”Det er en lidt mere protektionistisk tone, end vi tidligere har hørt fra EU-lederne. For en frihandelsnation som Danmark er det bekymrende, hvis det, der står i konklusionerne, resulterer i nogle meget vidtgående initiativer,” siger underdirektør og EU-chef i Dansk Industri, Anders Ladefoged, og fortsætter:

“Vi skal selvfølgelig beskytte os selv mod unfair konkurrence. Det er helt fair. Men man skal altid passe på, at de her instrumenter ikke bliver en sovepude. Det må ikke blive en undskyldning for ikke at kigge på Europas produktivitet og konkurrenceevne.”

Lys i mørket
EU-lederne har aftalt, at en “modernisering” af de defensive handelsinstrumenter skal være klar til det næste EU-topmøde, der afholdes til december.

Selvom DI er skeptiske, glæder Anders Ladefoged sig over, at et forsøg på at kæde ”moderniseringen” direkte sammen med såkaldte ”lesser duty rules” – der er en slags nødbremse over for, at antidumpingregler kan bruges til at indføre uforholdsmæssig høj told på udenlandske produkter – blev afværget.

DI håber nu på, at arbejdet frem mod topmødet i december vil føre til, at EU's antidumping-regler ikke kan bruges til unødvendig protektionisme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Ladefoged

Medlem, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Fhv. underdirektør, DI
cand.jur. (Københavns Uni. 1986)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00