Flygtningekrisen sender flere penge ind i organisationerne

STØTTEKRONER: På blot ét år har danske indsamlingsorganisationer øget deres indtægter med en milliard kroner, viser en ny undersøgelse fra brancheorganisationen ISOBRO. Flygtningekrisen bærer en god del af forklaringen.

Danskerne var særligt gavmilde, da der blev samlet ind til flygtninge sidste år. 
Danskerne var særligt gavmilde, da der blev samlet ind til flygtninge sidste år. Foto: Simon Læssøe/Scanpix

I 2014 havde danske indsamlingsorganisationer en samlet omsætning på knap 11 milliarder kroner. Året efter var beløbet steget med en milliard. Det viser en ny undersøgelse, som er udarbejdet af Deloitte for ISOBRO, indsamlingsorganisationernes brancheorganisationen.

”Det er meget positivt, at vi som branche nu løser samfundsopgaver for en milliard kroner mere. Det er flot. Jeg kan faktisk ikke huske, at vi har set en stigning i den størrelsesorden nogensinde før,” siger Robert Hinnerskov, der er generalsekretær hos ISOBRO.

De knap 12 milliarder kroner, som organisationerne fik ind sidste år, dækker både over offentlige tilskud og de beløb, som organisationerne selv har formået at rejse gennem indsamlinger, medlemskontingenter, arrangementer og lignende.

Flygtningestrømme kickstarter ekstrem givervilje
Blandt andet viser undersøgelsen, at organisationerne har hevet en del flere penge i land ved indsamlinger i 2015 end i 2014. Det skyldes primært de internationale hjælpeorganisationer, der har oplevet en stigning på over 80 millioner kroner i indtægterne fra indsamlinger.

Claes Amundsen, der er kommunikationschef i Dansk Flygtningehjælp, er ikke i tvivl om, at den udvikling skal tilskrives flygtningekrisen.

”Der var sidste år et exceptionelt stort behov for hjælp. Vi så billeder af børn, der druknede i Middelhavet, og vi havde flygtninge, der kom ind over de danske grænser. Derfor var 2015 for langt de fleste humanitære organisationer et rigtig godt indsamlingsår – især fra august og frem – hvor både Red Barnet, Røde Kors og Flygtningehjælpen oplevede en ekstremt øget givervilje.” 

Dog viser undersøgelsen, at det fortsat er de sygdomsbekæmpende organisationer og handikaporganisationerne, der hiver de største beløb hjem ved indsamlinger.

Holder på medlemmerne
Derudover skæpper indtægterne fra medlemskontingenter og gaver fra bidragydere også i organisationskasserne. Her tegner de internationale hjælpeorganisationer sig for de største beløb – næsten 1,3 milliarder kroner om året og med en fremgang på omkring 200 millioner medlemskroner fra 2014 til 2015.

Både Dansk Flygtningehjælps kommunikationschef og engagementschef hos Folkekirkens Nødhjælp, Kenneth Kamp Butzbach, vurderer, at udviklingen hænger sammen med en stigende professionalisering i organisationerne.

”De store nedskæringer i bevillingerne fra Danida, der har været i løbet af de sidste 15 år har betydet, at organisationerne er blevet mere professionelle i deres fundraising. Vi er blandt andet blevet bedre til at hverve medlemmer og holde fast i dem,” siger Kenneth Kamp Butzbach.

Generelt har der været fremgang i indtægterne siden 2011 hos alle typer organisationer bortset fra natur-, miljø- og dyreværnsorganisationerne, der siden 2011 har haft et samlet fald på fem procent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00