Folketinget brugte Rigsretten i benhård magtkamp med regeringen – men forgæves

Selv om den anden og tredje rigsretssag på overfladen handlede om byggeprojekter, var begge sager i realiteten et led i kampen om at få indført parlamentarisme i Danmark. Politikens senere grundlægger var anklager – hør den fascinerende historie i Altingets podcast Rigsretten.

Da Det Kongelige Teater blev bygget færdig, undlod regeringen at få en bevilling til byggeriet i Folketinget - og det førte til en sag ved rigsretten.
Da Det Kongelige Teater blev bygget færdig, undlod regeringen at få en bevilling til byggeriet i Folketinget - og det førte til en sag ved rigsretten.Foto: Ritzau / Scanpix
Jakob Nielsen

Byggeri har altid været en kilde til politisk ballade.

I dag er konflikten om boliger på Amager Fælled det varmeste spørgsmål frem mod kommunalvalget i november 2021.

I 1877 var det to af Københavns ikoniske bygninger, der førte til landets anden og tredje sag ved Rigsretten.

Den anden og tredje rigsretssag blev begge ført i Landstingssalen på Christiansborg. På billedet lytter anklager Viggo Hørup, mens forsvareren taler.
Den anden og tredje rigsretssag blev begge ført i Landstingssalen på Christiansborg. På billedet lytter anklager Viggo Hørup, mens forsvareren taler. Foto:
 

De to sager handlede om pengene til at bygge Marmorkirken og Det kongelige Teater. I hvert fald på overfladen. For lige neden under rasede kampen om parlamentarismen – altså Folketingets mulighed for at afsætte regeringen. For i 1877 var det fortsat sådan, at regeringen kunne blive siddende, selv om den havde et flertal i Folketinget imod sig.

”De to rigsretssager blev en juridisk side af den forfatningskamp, som stod på helt frem til 1901”, siger Jens Peter Christensen.

Kort fortalt forsøgte Venstre – der sad med et solidt flertal i Folketinget – at benytte sagerne om Marmorkirken og Det Kongelige Teater til at få magten over regeringen.

”Ganske vist fik vi en demokratisk grundlov i 1849, men demokratiet blev indskrænket igen i 1866, fordi de rigeste fik større vægt ved valget til Landstinget,” siger Jens Peter Christensen.

Han er Danmarks førende ekspert i Rigsretten – og i behandlingen af politiske skandaler.

Siden 2006 har Jens Peter Christensen været dommer i Højesteret, og han er en af de 26 dommere, der i 2021 skal dømme i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Derfor bliver der ikke talt om den sag i Altingets podcast ’Rigsretten’, hvor vi i stedet dykker langt ned i arkiverne og historiebøgerne. 

I episode 3 møder vi flere store skikkelser fra danmarkshistorien. Det gælder ikke mindst erhvervsmanden C.F. Tietgen, som uforvarende udløste landets anden rigsretssag.

C.F. Tietgen var den største industrimand i 1800-tallet og grundlagde en stribe ikoniske virksomheder som Tuborg, DFDS og Danske Sukkerfabrikker. Hans aftale med staten om at bygge Marmorkirken færdig førte til den anden rigsretssag mod tre afgåede finansministre.
C.F. Tietgen var den største industrimand i 1800-tallet og grundlagde en stribe ikoniske virksomheder som Tuborg, DFDS og Danske Sukkerfabrikker. Hans aftale med staten om at bygge Marmorkirken færdig førte til den anden rigsretssag mod tre afgåede finansministre. Foto: Ritzau / Scanpix

Tietgen var en stærkt religiøs mand, og det pinte ham at se en ruin tæt ved Amalienborg, hvor byggeriet af Marmorkirken var gået helt i stå. Derfor slog han en handel af med regeringen: han lovede at bygge kirken færdig, hvis han til gengæld fik lov at bygge boliger rundt om kirken. Den aftale var ulovlig, mente et flertal i Folketinget. 

Viggo Hørup var anklager i den anden og tredje rigsretssag, som begge blev ført i 1877. Senere grundlagde han dagbladet Politiken
Viggo Hørup var anklager i den anden og tredje rigsretssag, som begge blev ført i 1877. Senere grundlagde han dagbladet Politiken Foto: Ritzau / Scanpix

En anden markant skikkelse er Viggo Hørup – den senere grundlægger af dagbladet Politiken – der var anklager i både den anden og den tredje sag ved Rigsretten. Han var dengang ungt medlem af Folketinget, og da ingen andre vovede at tage sagen, gjorde han det. 

 ”Det klarede han rigtig godt. Jeg er jo formentlig den eneste nulevende, der har læst hele rigsretstidende om begge sager, og man må sige, at det på mange måder var en fornøjelse. Advokaternes procedurer er præget af stort vid,” siger Jens Peter Christensen.

De to sager endte i øvrigt med frifindelse af alle fem tiltalte ministre. Hvorfor det endte sådan, kan du høre i dette afsnit af Altingets podcast, Rigsretten.

Fakta
  • Jens Peter Christensen var indtil 2006 professor i statsret ved Aarhus Universitet ret og udgav i 1997 afhandlingen ’Ministeransvar’, der gennemgår de vigtigste politiske skandaler siden grundloven i 1849.
  • Siden 2006 har han været dommer i Højesteret, og dermed er han også dommer i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Han kan derfor ikke udtale sig om den sag i Altingets podcast
  • Podcastserien 'Rigsretten' dykker i fem episoder ned i de fem rigsretssager, der har været ført mellem 1855 og 1995
     


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Peter Christensen

Præsident for Højesteret, bestyrelsesformand, Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond
cand.phil. (1980), cand.scient.pol. (1982), lic.jur. (1990), cand.jur. (1992), dr.jur. (1997)

0:000:00