Folketinget vil sætte ministres pensionsalder op

VEDERLAG: Pensionsalderen for ministre hæves, og eftervederlaget for ministre, der har været minister i kort tid, sænkes. Det er essensen af et lovforslag, som Folketinget fredag førstebehandlede.

Toke Gade Crone KristiansenMads Gluud Jørgensen

Ministre vil efter 1. april 2017 først kunne få pension som 67-årige ligesom resten af befolkningen.

Det følger af et lovforslag, som Folketinget førstebehandlede fredag.

I dag kan ministre få pension, allerede fra de bliver 60 år, og på en tidligere ordning var pensionsforholdene endnu mere lukrative.

Forslaget får bred støtte i Folketinget, men partier som SF, Alternativet og Enhedslisten efterspurgte, at vilkårene for ministre bliver strammet endnu mere. 

"Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at en minister kan optjene den samme pension på otte år, som en arbejder kan på et arbejdsliv," lød det blandt andet fra Jacob Mark (SF).

Men selve lønningerne er dog ifølge Venstre i dag passende og skal ikke ændres yderligere.

"Jeg mener ikke, at folketingspolitikere får for meget i løn. Jeg mener ikke, at ministre får for meget i løn. Jeg ser det som en samlet pakke, og jeg står gerne på mål for lønningerne," lød det fra Søren Gade (V) under debatten.

Med lovforslaget ændres perioden for det såkaldte eftervederlag, som ministre kan modtage, når de stopper som ministre, således at mindsteperioden nedsættes til seks måneder i stedet for 18 måneder, som det er tilfældet i dag.

Eftervederlaget er den fratrædelsesordning, som ministre modtager, og mindsteperioden er det antal måneder, som man som minimum modtager ydelsen.

Der ændres ikke ved det maksimale antal måneder, man kan modtage ydelsen, og hvis man har været minister længere end et år, får man altså et større eftervederlag.

Senere fredag behandles en ændring af vilkårene for folketingspolitikere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00