Holstein: Anklage mod Messerschmidt neutraliserer truslen mod Thulesen

På kort sigt er Kristian Thulesen Dahls hovedudfordrer til formandsposten i Dansk Folkeparti pacificeret, efter Morten Messerschmidt er blevet tiltalt for misbrug af EU-midler, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, som vurderer, at Messerschmidt sagtens kan komme igen.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mens næstformanden har en anklage om misbrug af EU-midler hængende over hovedet, løftes presset for en stund fra DF-formanden Kristian Thulesen Dahls skuldre.

Torsdagens tiltale mod Morten Messerschmidt neutraliserer den trussel, som han ellers har udgjort mod Thulesen og hans formandspost, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Sagen pacificerer Messerschmidt som udfordrer til Thulesen på kort sigt. Så længe sagen kører, vil Messerschmidt være som ramt af en zap-pistol, hvor han ikke kan rykke i formandskampen. Derfor kan tiltalen foreløbig stabilisere Thulesens position,” siger han.

Læs også

Ny negativ omtale kan koste flere vælgere
Det er dog ikke ensbetydende med, at den kommende tid vil blive en dans på roser for DF-formanden. Tiltalen mod Messerschmidt vil formentlig medføre en del negativ omtale, der kan lægge et yderligere pres på partiet, som allerede oplever tilbagegang i meningsmålingerne.

”Problemet er selvfølgelig, at DF kan imødese stribevis af negative artikler og indslag om sagen i de kommende måneder – og det i en situation, hvor DF gisper efter vejret med kun seks-syv procent af stemmerne. For partiet som sådan er en genoplivning af Meld-Feld-sagen den værst tænkelige ouverture til efterårets kommunalvalg,” siger Erik Holstein.

Ifølge Altingets vægtede snit af målinger står Dansk Folkeparti til at få 5,6 procent af stemmerne ved et folketingsvalg nu.

Messerschmidt kan vende tilbage
Flere politiske kommentatorer har peget på, at den manglende afslutning på Meld- og Feld-sagen var det eneste, der stod mellem Morten Messerschmidt og et opgør om formandsposten i Dansk Folkeparti.

Selvom sagen endnu ikke er afsluttet, er Messerschmidt med dagens tiltale et skridt tættere på en afklaring. Og ifølge Erik Holstein er det ikke utænkeligt, at han kan vende tilbage igen og true Thuelsens position.

”På længere sigt kan Messerschmidt sagtens komme tilbage – også som formandskandidat. Det er ikke engang sikkert, han er færdig som politiker, hvis han bliver dømt. For i modsætning til Løkkes bilagssager har Messerschmidt ikke handlet for egen vindings skyld, han har i givet fald snydt på vægten af hensyn til partiet. Den slags plejer at gøre en forskel for vælgerne,” siger Altingets politiske kommentator.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00