Kan en tur på museum forhindre dig i at blive ISIS-kriger?

INPUT UDEFRA: Den italienske regering giver unge 500 euro til kultur. Pengene skal styrke borgernes identitet og modvirke terror.

Foto: Jakob Wedendahl
Peter Pagh-Schlegel

Alle italienere, der fyldte 18 år i 2016, modtog en gave på cirka 3.750 kroner af staten. Pengene kom via en app, der fungerer som et kultur-klippekort, og som kan bruges på litteratur, museer, teatre eller koncerter.

Idéen kom forrige år fra Italiens daværende regeringsleder, Matteo Renzi, der dengang kaldte initiativet for en kulturel oprustning vendt mod terrorgruppen Islamisk Stat.

Lignende retorik brugte forhenværende kulturminister Bertel Haarder (V), da han juleaften 2015 lancerede en kanon for de vigtigste kulturværdier, der skulle gøre befolkningen mere ”kulturelt bevidste og tydelige for at kunne møde det fremmede”.

Altinget har spurgt den forhenværende kulturminister, en museumsdirektør og en teaterchef, om Danmark bør inspireres af den italienske ordning?

Fakta
Altinget sætter i serien Input udefra fokus på initiativer fra andre lande, som har forsøgt at gå nye veje i det offentlige, i civilsamfundet eller politisk.

Skriv til os, hvis du har hørt om et spændende initiativ, som kan inspirere.

 


Bo Skaarup
Næstformand i Organisationen Danske Museer (ODM)

Ny udgave af Altinget: magasin Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund.
Ny udgave af Altinget: magasin 

Sommerudgaven af Altinget: magasin udkommer onsdag med analyser, portrætter og baggrund.
Foto:

Det er et godt og konkret initiativ, som ikke er til at tage fejl af. Det er en investering i de unge mennesker, fordi kulturen kan hjælpe dem til at vide, hvem de er, og hvilket fællesskab de er en del af. Det kan måske modvirke radikalisering, men også noget så konkret som rodløshed, som er årsagen til, at mange unge piger overvejer selvmord.

Nu siger jeg ikke, at museerne er løsningen på det hele, men hvis vi lader de unge mennesker sejle i identitetsløsheden, så kan vi også bruge uendeligt mange ressourcer på at samle dem op bagefter.
Jeg kan lide initiativet, fordi det forholder sig til den gevinst, som kultur kan give en befolkning. Og det er et større regnestykke, som i den grad mangler at blive foretaget herhjemme.

 

Morten Hesseldahl
Teaterchef på Det Kongelige Teater

Ja. Normalt, når den danske stat støtter kunst og kultur, giver den penge til institutioner eller kunstnere. Her går man i stedet ind og stimulerer brugernes interesse ved at lade dem vælge selv. Dermed stimulerer det også institutionerne og kunstnerne til at tænke, at der er en modtager. Og det er ikke nogen skade til.

Jeg synes klart, at vi bør se på en lignende model. Vi giver meget støtte til kunst og kultur, men det her med at stimulere efterspørgslen, synes jeg, er et klogt supplement.

Så du er heller ikke som repræsentant for Det Kongelige Teater bleg for, at man kan give færre penge til institutioner som jeres, for derimod at kanalisere flere penge ud til forbrugeren?

Nej. Det, synes jeg, vil være en sympatisk tanke. Staten kan og bør stadig have ambitioner på de her områder. Men at det får tilføjet et element af efterspørgsel, kan også få institutioner som os til at oppe sig.

 

Bertel Haarder (V)
Forhenværende kulturminister

Det er et spændende forsøg. Men jeg synes ikke, vi skal falde på knæ over for det. Vi skal huske på, at Italien kun bruger en lille brøkdel af, hvad vi bruger på kultur i Danmark.

Det er desværre kun en lille del af befolkningen, der benytter sig af kulturtilbuddene. Hver gang en dansker sætter sig i et teatersæde, koster det skatteyderne 600 kroner. Og de penge går fra det arbejdende folk til de mest velbjergede.

Det interessante ved den italienske model er, at den kan modvirke en sådan tendens, fordi den kombinerer friheden med ligheden. Så jeg er spændt på at se resultatet af den italienske ordning. Indtil da ser jeg det mest som et godt pr-stunt fra den italienske premierminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00