Debat

KL til Scleroseforeningen: Kommunalpolitikere er ikke onde mennesker, der vil genere handicappede borgere

Det er hverken konstruktivt eller i orden, at Scleroseforeningen anklager kommunerne for "at fostre en krænkelseskultur med et forrået menneskesyn". Den slags krigsretorik er udtryk for manglende respekt, skriver Janet Marie Samuel.

Kommunerne har selvfølgelig ikke lyst til eller behov for at observere eller overvåge handicappede mere end højest nødvendigt, skriver KL's socialpolitiske chef Janet Marie Samuel.
Kommunerne har selvfølgelig ikke lyst til eller behov for at observere eller overvåge handicappede mere end højest nødvendigt, skriver KL's socialpolitiske chef Janet Marie Samuel.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Janet Marie Samuel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lad os få en ting på det rene fra start. Det er altafgørende, at handicappede borgere føler sig hørt, respekteret og anerkendt i samarbejdet med kommunen. 

Men de problemer, der findes på handicapområdet, har rod mange steder, og løsningerne skal derfor findes i en flerstrenget indsats, hvor kommunerne selvsagt også har et stort ansvar.

Det er Ankestyrelsen, der kræver høje dokumentationskrav
De sager om langvarig observation, som DR har afdækket, bunder i meget høje dokumentationskrav fra Ankestyrelsen. Så lad os også få det på det rene: Kommunerne har selvfølgelig ikke lyst til eller behov for at observere eller overvåge handicappede mere end højest nødvendigt.

Scleroseforeningens beskyldninger er et udtryk for manglende respekt for de medarbejdere, som arbejder på området.

Janet Marie Samuel
Kontorchef, KL's socialpolitiske kontor

Det er grænseoverskridende for alle involverede. Men når Ankestyrelsen gang på gang kræver omfattende dokumentation af, hvad borgeren kan, og ikke kan, og i konkrete sager direkte anbefaler det som en vej til at opnå dokumentationen, ja, så er det den vej, kommunerne går.

Det er en rigtig uhensigtsmæssig spiral, så vi ser gerne, at der bliver lavet en undersøgelse af praksis på området. Debatten om handicapområdet foregår desværre efterhånden med en alt for heftig krigsretorik.

Det er bare en udvikling, som alle taber på - også borgerne. Scleroseforeningens indlæg er desværre et eksempel på den tendens.

Læs også

Kommunalpolitikere er ikke ondskabsfulde mennesker
At foreningen beskylder kommunerne for at fostre en krænkelseskultur med et forrået menneskesyn, er ikke i orden. Kommunalpolitikere er ikke ondskabsfulde mennesker, der ønsker at genere handicappede medborgere.

Det er Ankestyrelsens medarbejdere heller ikke. Og heller ikke vores socialfaglige medarbejdere. Scleroseforeningens beskyldninger er et udtryk for manglende respekt for de medarbejdere, som arbejder på området, og som ofte står med nogle meget konfliktfyldte sager og med nogle ulykkelige og frustrerede borgere og pårørende. 

Problemerne på handicapområdet har mange facetter. Derfor skal løsningerne også findes ved, at alle aktører på området bidrager og samarbejder konstruktivt. Kommunerne vil gerne gå forrest, men vi kan ikke gøre det alene.

Vi har allerede en god dialog med flere organisationer på området. Eksempelvis præsenterede vi forleden sammen med Danske Handicaporganisationer fem fælles principper for god borgerinddragelse. Det er den vej, vi skal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00