Kommuner vil sløjfe nationale test: Støttepartier presser på for aflysning

Fire kommuner har ansøgt Børne- og Undervisningsministeriet om at blive fritaget fra de nationale test. Enhedslisten, SF og Radikale opfordrer ministeren til helt at aflyse dem i alle kommuner. Ministeren ønsker ikke at kommentere sagen.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Simon LesselTyson W. Lyall

København, Esbjerg, Skanderborg og Aalborg.

Det er navnene på de kommuner, der har ansøgt Børne- og Undervisningsministeriet om at blive fritaget fra de nationale test.

Dertil har Gladsaxe og Tårnby Kommune rettet henvendelse til ministeriet og spurgt ind til mulighederne for fritagelse. 

Det oplyser ministeriet til Altinget.

I Esbjerg fremhæver borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) testenes fejl og mangler og et skoleår præget af corona som årsagen til, at kommunen har sendt en ansøgning.

"Det spiller ind på vores vurdering af, om det giver mening at gøre tingene på samme måde, som man plejer, fordi det sår tvivl om, hvad vi vil kunne læse ud af resultaterne," siger han.

I Skanderborg er byrådet enig om at søge om fritagelse af hensyn til børnenes trivsel.

"Det er svært at forklare eleverne og deres forældre, hvad det skal til for, når vi godt ved, at der helt sikkert vil være en del af eleverne, der klarer sig dårligere, end de plejer. Selvom man godt kan tale til fornuften og lade dem vide, at det nok hænger sammen med corona, så kan det følelsesmæssigt blive et gok i nødden. Måske særligt for dem der har været udfordret af onlineundervisningen," siger Trine Frengler, der er formand for Undervisnings- og Børneudvalget i Skanderborg Kommune.

Støttepartier: Aflysning eller frivillighed
Ifølge regeringens støttepartier behøver kommunerne ikke at gøre sig besværet med at søge om fritagelse.

I stedet bør børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skære igennem og aflyse alle nationale test i dette skoleår.

Det siger ordførerne Jacob Mark (SF), Lotte Rod (R) og Jakob Sølvhøj (EL) til Altinget.

“Det er tåbeligt, at skolerne skal tvinges til at gennemføre de nationale test i en tid, hvor vi ellers har givet dem fuld frihed fra rigide minimumstimetal og elevplaner, fordi man netop skal have mulighed for at vurdere hvad der giver bedst for børnene lokalt,” udtaler Jacob Mark i en skriftlig kommentar.

Hvis ikke ministeren vil aflyse de nationale test, mener SF’eren som minimum, at det skal være frivilligt for kommunerne, om de vil gennemføre dem.

Samme melding lyder fra Jakob Sølvhøj:

”Vi synes, at testene helt skal aflyses – eller som minimum, at skolerne skal have frihed til ikke at gennemføre dem.”

Ingen kommentar fra minister
Altinget har bedt børne- og undervisningsministeren svare på, om hun vil sætte de nationale test i bero, som støttepartierne opfordrer til – eller om hun vil lade kommunerne bestemme, om de gennemføres i dette skoleår.

Det er ikke muligt at få en kommentar til, oplyser ministeriets presseafdeling.

I et svar på Twitter til formanden for Dansk It-vejlederforening, Thomas Dreisig, forklarede ministeren dog tilbage i januar med, at de nationale test netop kan bruges til at få overblik over de faglige huller, coronanedlukningen kan have efterladt.

Altinget ville tilsvarende gerne have spurgt Venstres Ellen Trane Nørby, hvordan hun forholder sig til spørgsmålet om gennemførelsen af nationale test i dette skoleår.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Venstres undervisningsordfører tirsdag eller onsdag i denne uge.

Fredag 12. marts skal Folketinget behandle et beslutningsforslag fra Alternativets Torsten Gejl, der går på netop at aflyse prøver og eksamener i grundskolerne og ungdomsuddannelserne i dette skoleår. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

Jesper Frost Rasmussen

Borgmester (V), Esbjerg Kommune, formand, Dansk Fjernvarme, præsident, World Energy Cities Partnership
b.Sc. EE (Aalborg Uni. 2000), HD (O) (SDU 2007)

0:000:00