Kommentar af 
David Trads

Løkke kopierer Macron og buldrer ind i Folketinget

Der er næppe nogen tvivl om, at Løkke bliver valgt ind. Det handler kun om størrelsen på opbakningen. Og det er ret tydeligt, hvorfra den tidligere Venstre-formand får sin inspiration – nemlig fra den franske præsident, Emmanuel Macron.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ja, ja, jeg ved godt, at afstemninger på Twitter ikke er videnskabelige…men her er alligevel resultaterne af to om Lars Løkke Rasmussen, jeg har lavet på min profil:

Den første, foretaget i forsommeren, viste, at mellem 10 og 20 procent ville stemme på Moderaterne, hans parti. Den anden, foretaget i den forløbne uge, viste, at 85 procent tror, at partiet kommer i Folketinget.

Uvidenskabeligt, ja, men ikke desto mindre en strømpil i mangel af bedre på, at der er betragtelig opbakning til eks-statsministerens nyeste politiske projekt. Der er næppe nogen tvivl om, at Løkke bliver valgt ind. Det handler kun om størrelsen på opbakningen.

Når Løkke aktiverer sin base, så går det edderbankemig stærkt.

David Trads

Den måde, som Moderaterne på nul-komma-fem fik samlet det nødvendige antal vælgererklæringer på for at blive opstillingsberettigede, er selvsagt den stærkeste dokumentation på, at når Løkke aktiverer sin base, så går det edderbankemig stærkt.

Det er også ret tydeligt, hvorfra den tidligere Venstre-formand får sin inspiration – nemlig fra den franske præsident, Emmanuel Macron. Den måde, som Macron skabte sit eget parti – En Marché (Fremad!) – på i 2016, ligner drejebogen:

Den tidligere socialist forlod traditionel partipolitik, hvor hans fremtidsperspektiver var begrænsede, og skabte i stedet en ny bevægelse, som var baseret på to afgørende præmisser, som han i den grad lykkedes med:

For det første – en appel til samling. Han lagde socialismen og blokpolitikken bag sig, søgte mod midten, kaldte sig liberal og præget af sund fornuft. For det andet – det handler om mig: Macron var superstjernen, som drev det hele, mens partiorganisation kom bagest.

Løkke, der tydeligt følte sig i godt selskab med Macron, når de mødtes, er nu i færd med en lignende rejse. Han taler uforpligtende om samling, sund fornuft, anstændighed, almene liberale værdier og lægger uden at blinke afstand til sin egen tidligere politik – og så handler det hele om Løkkes som superstjernen, der alene kan klare det hele.

Danmark er ikke Frankrig, og Løkke er ikke Macron – og derfor er der mere jysk muld over Løkkes genkomst end Macrons pompøsitet.

David Trads

Indtil videre aner vi ikke rigtigt, hvilken politik Løkkes parti vil stå for, men mon ikke der er god grund til at tro, at det kommer til at minde om hans tid som statsminister? Det vil sige styret og farvet af de politiske flertalskonstellationer, han i en given sag ser som mulige.

Indtil videre ved vi meget lidt om, hvem der egentlig bakker Løkke op. Jacob Engel-Schmidt, tidligere VU-formand og folketingsmedlem, som blev presset ud af Folketinget, er den, der sammen med Løkke tegner butikken. Vi ved også, at Lars Rebien Sørensen, tidligere CEO for Novo Nordisk, taler positivt om projektet. Ingen folketingsmedlemmer er med.

Løkke har lovet, at der efter kommunalvalget i november vil komme et egentligt partiprogram. Mon ikke også han på det tidspunkt vil præsentere et par andre navne med en vis pondus, som i givet fald vil stille op sammen med ham ved næste folketingsvalg?

Danmark er ikke Frankrig, og Løkke er ikke Macron – og derfor er der mere jysk muld over Løkkes genkomst end Macrons pompøsitet. Løkkes har i sommer kørt rundt i en autocamper for at ’tale med danskerne’. Det kommer der en bog ud i efteråret, hvor det næppe er helt forkert at gætte på, at Løkke genlancerer sig selv som den, der forstår den almindelige dansker. Langt fra Christiansborg. Tæt på danskerne.

Løkke er heller ikke Naser Khader, Gitte Seeberg eller Anders Samuelsen, hvis fællesprojekt Ny Alliance i sin tid blev lanceret med pomp og pragt og massiv opbakning, men hurtigt faldt sammen. De var sprintere, ikke politiske overlevere. Løkke er ikke en sprinter, men en, der er god på de lange stræk. Der er al mulig grund til at tro, at han kommer til at buldre ind i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00