Løkkes parti har samlet vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen

Partiet Moderaterne, som tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen står bag, er nu opstillingsberettiget til næste folketingsvalg. 

Partiet Moderaternes plads på stemmesedlen, ved næste folketingsvalg, er nu en realitet. 
Partiet Moderaternes plads på stemmesedlen, ved næste folketingsvalg, er nu en realitet. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Vælgererklæringerne er strømmet ind i løbet af de seneste par uger, og nu har den tidligere V-statsminister og nuværende løsgænger Lars Løkke Rasmussen nået den første afgørende milepæl i ambitionen om at komme i folketinget med sit eget parti.

Moderaterne, som Løkkes nye parti hedder, har opnået de 20.182 individuelle vælgererklæringer, der kræves for komme på stemmesedlen ved næste folketingsvalg. Det fremgår af Indenrigs- og Boligministeriets vælgererklæringsportal.

Nu skal Moderaterne formelt søge om at blive opstillingsberettiget hos Indenrigsministeriet, som skal godkende, at partiet kan komme på stemmesedlen. Det forventes at være en formsag. 

Partinavnet blev godkendt af valgnævnet 16. juni og har siden kunnet indsamle vælgererklæringer, men det er først her i september, erklæringerne virkelig har taget fart. Det sker ovenpå, at Løkke og resten af holdet bag hans politiske mødested på sociale medier har lagt op til, at følgere af den tidligere statsminister sender deres elektroniske underskrift.

Læs også

Det er endnu uvist, hvad Moderaterne konkrete partiprogram rummer, da partiet endnu ikke er officielt stiftet, men i forbindelse med sin grundlovstale 5. juni, løftede Løkke sløret for, at ambitionen var at skabe et parti der, "rækker ud og bygger bro. Et parti der fokuserer positivt på det, der virker og ikke blindt på det, de andre ikke mener."

Han supplerede i talen med, at Moderaterne skulle være et parti der, "kæmpede for noget, ikke imod nogen."

Løkkes parti er det trejde parti, som er blevet opstillingsberettiget i denne valgperiode. Kristendemokraterne også har indsamlet det fornødne antal vælgererklæringer for at komme på stemmesedlen igen, og sidste år nåede det nye parti Veganerpartiet også den magiske grænse. Endnu et parti kan dog komme med i gruppen af nye partier. Frie Grønne nærmer sig nemlig også den afgørende grænse for at komme på stemmesedlen. Lykkedes det for partiet at indsamle det ønskede antal underskrifter, vil der i alt være 14 partier på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Risiko for stemmespild

De mange nye partier kan dog have den slagside, at der vil være øget stemmespild ved næste folketingsvalget. Det har professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen tidligere sagt til Altinget.

"Det kan nemt resultere i stemmespild, fordi alle får lidt stemmer, men ingen når op over spærregrænsen," sagde han med henvisning til kravet om, at det koster mindst to procent af alle afgivne stemmer, hvis et parti skal vælges til Folketinget

Professoren fremhævede desuden, at Løkke står overfor en udfordring, hvis partiet opnår nok stemmer til at komme i Folketinget. Midten, som Løkke tidligere har ytret ønske om at placere sig på, kan være et svært sted at befinde sig politisk.

"Midten er et svært sted at vokse sig stor, som jo er Løkkes håb. Han vil gerne være den berømte tunge på vægtskålen. Men så skal han ikke blot tage stemmer fra den borgerlige lejer, hvor alt tyder på, at hans primære vælgere vil være tidligere venstrefolk, men han skal også kapre stemmer fra Radikale, Socialdemokratiet og SF. Det virker op ad bakke ud fra de få målinger, der er kommet frem indtil nu," sagde Kasper Møller Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00