Magnus Heunicke afviser at have tilbageholdt oplysninger om epidemiloven

Det er ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke "helt sædvanlig praksis", at Folketinget og offentligheden ikke med det samme har fået adgang til Sundhedsstyrelsens skriftlige input til den nye epidemilov, som regeringen ellers er blevet kritiseret for at tilbageholde.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Hvorfor kunne Folketinget først 16. februar – og efter forespørgsel – få indsigt i Sundhedsstyrelsens faglige rådgivning, der rejser nye spørgsmål om den nye epidemilov, som forventes at blive vedtaget tirsdag?

Sådan lød det centrale spørgsmål på et samråd mandag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skulle forklare sig. 

Ifølge ministeren skyldes det, at Sundhedsstyrelsen – ligesom de øvrige styrelser og ministerier, der har bidraget med ”synspunkter, idéer og fagkundskab” til den nye lov – ikke betragtes som en såkaldt ekstern høringspart. 

”Det er helt sædvanlig praksis, at den type input ikke sendes til Folketinget eller offentliggøres på anden vis – på linje med eksterne høringsparters høringssvar. Det skyldes, at disse input betragtes som regeringsinterne,” forklarede Magnus Heunicke ved samrådet.

De nu offentliggjorte høringssvar har vist, at Sundhedsstyrelsen allerede i efteråret stillede spørgsmålstegn ved en række af regeringens foreslåede tiltag i den nye epidemilov, ligesom det også var tilfældet i forbindelse med den første nedlukning i marts 2020.

Det gælder ifølge Jyllands-Posten blandt andet besøgsforbud på plejehjem og en ny beføjelse mod grupper og forsamlinger som for eksempel bryllupsgæster og fodboldfans, der i fremtiden kan pålægges at lade sig teste eller isolere, hvis de har været et sted med smitte.

Anden gang på et år
Hos Venstre, der sammen med Konservative havde indkaldt til samrådet, mener man ikke, at ministeren har kvitteret for den tillid, som et bredt flertal i Folketinget viste regeringen i marts 2020.

”Regeringen har tilsyneladende i månedsvis ligget inde med dokumenter fra Sundhedsstyrelsen, som rejser en række problemstillinger i forhold til den epidemilov, vi så nu står foran at skulle vedtage,” lød det fra Martin Geertsen (V) ved samrådet med henvisning til, at den nye epidemilov skal tredjebehandles og vedtages tirsdag.

”Og når vi synes, at det er særligt alvorligt, så er det fordi, at det altså er anden gang på et år, at man forhaler fremlæggelse af oplysninger om det selvsamme tema, nemlig epidemiloven, som i sagens natur har så indgribende en karakter over for mennesker, for virksomheder, for hele vores samfund,” forklarede Martin Geertsen.

Læs også

Det har dog aldrig været hensigten at skjule oplysninger for Folketinget, lød svaret fra ministeren, der ikke mener, at kritikken er berettiget.

Ved samrådet understregede Magnus Heunicke, at han har gjort sig ”ekstraordinært umage med at være åben” ved at give partierne mulighed for at høre Sundhedsstyrelsens ønsker og input til loven ved forskellige lejligheder blandt andet på et følgegruppemøde sidst på sommeren.

”Der har været fuldstændig direkte adgang til at høre vurderingerne og idéerne fra styrelsen. Vi har været i rimelig mange samråd om det her, og jeg vidste da godt, at det kunne ende med det her. Og derfor har jeg kun haft ét ønske: Så meget transparens som muligt,” lød det fra sundhedsministeren på samrådet.

Fem minutter i lukketid
Hos Nye Borgerlige var der uforståelighed over for, hvorfor regeringen ikke har handlet i bedre tid, når de siden marts 2020 har vidst, hvornår den midlertidige epidemilov ville udløbe.

”Så sidder vi her igen. Fem minutter i lukketid. Og jeg får sådan et billede af en 9. klasseselev, der har deadline for at aflevere opgaven om mandagen, og som sidder søndag aften og febrilsk prøver på at få tingene til at hænge sammen. Det er en rodebutik,” sagde Lars Boje Mathiesen (NB).

Men det er ”helt standard”, at Folketingets udvalg rykker på den tidsplan, som de selv nedsætter, svarede ministeren. 

”Det, at Folketinget arbejder frem mod en deadline i lovforberedende arbejde, det er ikke altid lige smukt, men det er jo ikke desto mindre virkeligheden,” forklarede han.

Den nye epidemilov skal erstatte de hastelove, der blev vedtaget i corona-pandemiens begyndelse i marts 2020. Loven ventes vedtaget tirsdag – dog med et ændringsforslag, så epidemiloven allerede til oktober skal revideres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00