Overblik: Fodbold, fondslønninger og andre fortællinger fra Folkemødet

ALLINGE REVY: Asylansøgere spillede bold mod politikere og EM-helte, fondsdanmark mødte kritik, og kommuner er klar til pardans. Og så fik civilsamfundet en ny forening med en skæv dagsorden.

Der var liv og glade DF-dage under Kristian Thulesen Dahls tale lørdag.
Der var liv og glade DF-dage under Kristian Thulesen Dahls tale lørdag.Foto: Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinCarsten Terp Beck-Nilsson

Med to lynscoringer har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) pludselig bragt politikerne på vinderkurs. Det er fredag aften på Folkemødet, og Asylliga-turneringen er i gang foran hovedscenen i Allinge.

Bold er øjensynligt populært blandt folkemøde-folket. Man skal i hvert fald mase sig frem for at få udsigt til Christiansborg-mandskabet, som iklædt hvide bluser fører 3-2 over en håndfuld hårdt kæmpende asylansøgere.

I fondenes superliga er der ingen over og ingen ved siden af A.P. Møller. Fonden, der ejer Danmarks største virksomhed, kom ud som en sikker nummer 1, da Altinget i den forgangne uge offentliggjorde en liste over de mest magtfulde fonde. På de to følgende pladser kom Realdania og Carlsbergfondet.

Men det, der tiltrak sig mest opmærksomhed i analysen, var nok alligevel RUC-professoren Thomas P. Bojes konstatering af, at fondenes indflydelse på samfundet stiger – og derfor skal den demokratiske kontrol med dem øges.

"Der er tale om private fonde, som har en meget stor indflydelse på, hvad der foregår i det danske samfund. Deres prioriteringer og afgørelser om støtte er uigennemsigtige og foretages af en begrænset personkreds – og der er ingen krav om begrundelser. Fondenes beslutningsprocesser er uden demokratisk forankring," siger professoren i artiklen her.

Det synspunkt samlede advokat og tidligere medlem af Folketinget Line Barfod (EL) op, da Altinget sammen med tænketanken DEA holdt fondsdebat på Folkemødet lørdag morgen.

"Fondene er ikke underlagt demokratisk kontrol. De træffer beslutninger i et lukket rum. Og det betyder noget, når vi skal bruge vores fælles samfundsgoder,” sagde hun og fortsatte:

“Så længe det, fondene leverer, er noget ekstra, er det ikke et problem. Men når det bliver en del af den grundlæggende velfærd, så bliver det et problem.”

Den præmis afviste de tre fonde i panelet pure. Klarest udtrykt af direktøren for den fondslignende forening Realdania, Jesper Nygård.

”Man bør ikke rette kritikken mod fondene, men mod samfundet for at trække sig tilbage,” sagde han. Mere om det i artiklen her.

Vi havde i øvrigt gjort os umage med at sikre den gode stemning i fondsdanmark. Således udgav vi samme morgen historien om, at hver tredje af de store fonde ikke vil ud med, hvor meget deres direktører og individuelle bestyrelsesmedlemmer tjener.

I artiklen her fortæller Christian Hartvig fra Poul Due Jensens Fond, at han stadig ikke har hørt et godt argument for at offentliggøre de individuelle lønninger.

”Om den ene eller den anden har et større eller mindre honorar, det synes vi ikke er særlig relevant,” siger direktøren.

Der var rekordmange arrangementer ved årets Folkemøde. Og for at give de deltagende foreninger optimale muligheder for at slippe helskindet gennem udskejelserne, lod Altinget to organisationer dele ud af deres Folkemøde-bommerter – til skræk og advarsel for andre.

Landbrug & Fødevarer fortalte blandt andet, hvordan et arrangement blev hijacket af en partybus fuld af unge, som fortærede alle gourmet-hotdogs og tømte fadølsanlæggene.

Det og andre skæverter kan du læse mere om her.

Der var dog plads til nye bommerter på årets Folkemøde. En tøjlesløs gummimand som ham her er for eksempel en skidt ide, når man kombinerer med et gedigent bornholmsk blæsevejr.

Inden vi bliver for kæphøje, skulle vi måske lige nævne, at vi også selv tog værdifuld læring med hjem fra Folkemødet. Når man nu har sat sig for at udsende nyhedsbreve hver dag under festivalen, er det en dårlig ide at udkomme uden tophistorie to dage i træk på grund af tekniske problemer og en måske marginalt urealistisk ide om at rette overskriften i den ene historie til. Midt om natten. På den helt forkerte side af midnat.

Så lærte vi det.

Tilbage til kampen, for politikerne har tabt pusten. Med under et minut igen står den pludselig 4-3 til asylansøgerne, som presser på for endnu en scoring. De har belejret området omkring det lille femmandsmål, kombinerer tjept og sender en hård flad bold ind foran mål. 5-3.

Kampen er afgjort.

Apropos bold, så er der massiv opbakning til idrætsforeningerne, kunne Kristeligt Dagblad fortælle i ugen, der gik. 8 ud af 10 danskere ser idrætsforeninger som en vigtig del af kulturlivet, skriver avisen her.

Alligevel sidder idrætsforeningerne ikke med i den taskforce, der skal udarbejde en ny civilsamfundsstrategi for regeringen. Og det undrer professor Bjarne Ibsen fra Syddansk Universitet. Han mener, at medlemmerne af den civile taskforce repræsenterer et alt for snævert udsnit af foreningsdanmark.

“Den gruppe, der er i taskforcen, har jo en meget stærk tro på, at civilsamfundet skal integreres yderligere i velfærdsstatens opgaveløsning. Og det er jo en fair nok position. Men jeg savner lidt andre stemmer,” siger Bjarne Ibsen i artiklen her.

Foreningsdanmark blev for resten beriget med et nyt medlem på Folkemødets første dag. Det er Cannabis Danmark, der har Søs Egelind og Ritt Bjerregaard i spidsen. Foreningen vil arbejde for at få legaliseret medicinsk cannabis. Mere om det her.

Der kom også nye tal om unge og frivillighed frem under Folkemødet. Center for Frivilligt Socialt Arbejde kunne fortælle, at unge ikke er så dovne, som man skulle tro. Det kan du læse mere om her – hvis du ellers kan få fingeren ud.

Og så til DM i pardans.

Kommuner og socialøkonomiske virksomheder kan nemlig sagtens tage tæt dansefatning uden at frygte, at der kommer nedrige udbudsjurister og spænder ben midt i valsen.

Under to debatter på Folkemødet slog to jurister fast, at reglerne er mindre restriktive, end mange kommuner tror.

Særligt skarpt udtrykte Henrik Græsdal fra advokatfirmaet Ellmann det.

“Jeg vil gå så langt som til at sige: Man kan komme med en hvilken som helst idé eller konstruktion, og så kan jeg finde hjemmel til, at det kan lade sig gøre,” siger han i artiklen her.

Asylansøgerne får til gengæld svært ved at vinde fodboldturneringen. Efter en hård fight tabte de 3-2 til et hold bestående af koryfæer fra EM 1992-mandskabet. Nu skal asylansøgerne sætte deres lid til, at politikerne kan tage point fra Mogens Krogh, Vilfort og Bordinggard. Men ak: Slask, slask, slask. Der er åbent hus i Christiansborgs defensive rækker. Især Peter Graulund er i målform i EM holdets 4-1-sejr, som...

... Ja, det er sgu lidt mærkeligt, at Graulund spiller for EM-drengene. For han var ikke med i Sverige, men han har så til gengæld tabt et hav af fodboldkampe for AGF. Og det er jo sådan cirka det samme.

Under alle omstændigheder kan Graulund nu nyde denne her flotte sag.

EM-heltene vandt nemlig Asylturneringen.

Ugen, der kommer, er hurtigt overstået. Vi har hverken arrangementer eller runde fødselsdage i kalenderen i den kommende uge. Det Civile Konsulenthus påpeger i et 12-siders notat en mulig sammenhæng med det netop afholdte Folkemøde, men pointerer, at der skal tages forbehold for principperne om korrelation og kausalitet, hvilket potentielt kan gøre det nødvendigt at korrigere herfor i konklusionen. Vi siger tak for analysen.

I øvrigt er dette det sidste regulære civile overblik inden sommerferien. Men vi er tilbage igen i august. Det lover vi. Ama'r!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Nygård

Adm. direktør, Realdania, formand, Realdania By & Byg og The Honorary Committee of the World Congress of Architects CPH 2023, medlem, 2030-panelet, bestyrelsen for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse og The C40 Cities
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1989)

Thomas P. Boje

Professor i sociologi og arbejdsmarkedsforhold ved RUC
mag.scient.soc (Københavns Uni. 1972), ph.d. i Business Administra­tion (Handelshøjskolen i København 1987)

0:000:00