Debat

Oxfam Ibis: Afsløringer om skattely-velfærd kalder på politisk handling

Vi mister hvert år 6,5 milliarder kroner i selskabsskat til skattely. Lovgivning står i vejen for, at kommuner kan tage hensyn til virksomheders skat, når de skal vælge leverandører i udbud. Derfor må regeringen arbejde for bedre lovgivning, skriver Kristian Weise og Christian Hallum.

Private leverandører på velfærdsområdet kritiseres for at være ejet af investeringsfonde i skattely. Regeringen må arbejde for lovgivning, der giver kommuner mulighed for at tage hensyn til ansvarlig skat, når de vælger leverandører, mener Oxfam Ibis.
Private leverandører på velfærdsområdet kritiseres for at være ejet af investeringsfonde i skattely. Regeringen må arbejde for lovgivning, der giver kommuner mulighed for at tage hensyn til ansvarlig skat, når de vælger leverandører, mener Oxfam Ibis.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danske velfærdskoncerner ejes af kapitalfonde i skattely, kunne man i sidste uge læse her på Altinget.

I Oxfam Ibis har vi hjulpet med at kortlægge ejerstrukturerne bag de danske velfærdsleverandører, og vi var chokerede over at finde skattelyforbindelser blandt så mange af de store virksomheder på social-, ældre- og sundhedsområdet.

Skattekroner bør ikke støtte skattely, men det er desværre alt for ofte tilfældet, når det offentlige køber ind fra private aktører i dag.

Velfærdsbranchen er langt fra den eneste, der er ramt af problemet. På tværs af brancher, men særligt inden for sundhed og it, ser vi mange selskaber, der benytter sig af strukturer, der sender penge til lande med ingen eller meget lav selskabsskat.

Vi mister milliarder til skattely

At have en ejer i et skattelyland som Luxembourg eller Bermuda er ikke i sig selv et bevis for, at der snydes med skatten, men omvendt er det et faresignal, fordi det giver mulighed for at mindske skatteregningen ved aggressivt at udnytte smuthuller og gråzoner i skattelovgivningen. Det kan lyde teknisk og kompliceret, men konsekvenserne er konkrete og ganske voldsomme.

Vi mener, at det er oplagt, at regioner og kommuner stiller krav til deres leverandører, så vores skattekroner ikke ender i skattely

Kristian Weise og Christian Hallum
Generalsekretær og skattepolitisk rådgiver, Oxfam Ibis

Beregninger viser, at vi hvert år mister omkring 6,5 milliarder kroner i selskabsskat til skattely. Det er penge, der kunne have finansieret øget velfærd, klimaindsats eller udviklingsbistand, men som vores fælleskasse går glip af.

I Oxfam Ibis har vi i årevis råbt politikerne op for at stoppe dette velfærdstyveri. Vi mener, at det er oplagt, at regioner og kommuner stiller krav til deres leverandører, så vores skattekroner ikke ender i skattely.

Vores mangeårige indsats har indtil videre resulteret i, at 16 kommuner, som huser over en tredjedel af landets befolkning, samt to regioner allerede har underskrevet vores charter mod skattely og dermed tilkendegivet, at de vil kræve ansvarlig skatteadfærd af dem, som de samarbejder med og indkøber fra.

Lovgivning står i vejen

Kommunerne alene køber ind for 87 milliarder kroner hvert år fra private virksomheder, så der er meget på spil for de virksomheder, som gerne vil kunne samarbejde med kommuner og regioner.

Men lovgivningen står i vejen. Juridiske eksperter peger på, at EU-lovgivning forhindrer myndigheder i at tage hensyn til ansvarlig skat, når de vælger leverandører. Det er paradoksalt, da skattely netop underminerer den frie konkurrence, som EU's indre marked bygger på.

Også vores egen hjemlige udbudslov har meget lidt at sige om ansvarlig skat, og derfor oplever vi, at mange kommuner og regioner afventer mere juridisk klarhed over, hvad de kan gøre. Men det burde ikke være så svært at sige fra over for velfærdstyveri.

Den danske regering har gentagne gange erklæret sin tilslutning til, at EU-lande skal kunne udelukke skattelyselskaber fra offentlige udbud.

Blandt andet i valgkampen i 2019, hvor Socialdemokratiet lancerede et forslag om at få lavet EU-udbudsreglerne om, så "kommunen eller regionen skal kunne stille krav til, at der ikke er placeret penge i skattely hos den virksomhed, der byder ind på et udbud".

Det er en god ambition, som vi desværre mangler at se konkrete resultater af endnu. Oven på Altingets afsløring om skattelyejede velfærdsvirksomheder håber vi nu, at regeringen sætter øget fart på arbejdet for bedre lovgivning, både herhjemme og i EU.

I Oxfam Ibis hjælper vi gerne til med det arbejde, for det er afgørende, at vi – i Danmark og i EU – får sagt fra over for skattely, ikke mindst når det gælder vores fælles skattekroner.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Weise

Underdirektør, Trygfonden
BA i økonomi og filosofi (CBS 2002), kandidat i politisk sociologi (LSE 2004)

0:000:00