Pape citerer Schlüter i landsrådstale: "Der kommer en konservativ statsminister igen"

Ved Konservatives landsråd tjekkede formand Søren Pape Poulsen for alvor ind som statsministerkandidat med en tale om velfærd på den borgerlige måde. "Vi kan godt få både lavere skat og bedre velfærd," forsikrede han og gav sin egen version af et velfærdsløfte for især de ældre.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

KØBENHAVN: Skal man være statsminister i Danmark, skal vælgerne føle sig overbevist om, at man kan sikre velfærden.

Og det forsøgte Konservatives formand Søren Pape Poulsen med sin landsrådstale i dén grad at overbevise tilhørerne om, at han kan.

22 gange brugte han ordet "velfærd" i sin tale til det konservative bagland i Tivoli Hotel og Kongrescenter i København i weekenden.

"Vi kan godt få både lavere skat og bedre velfærd," sagde Pape, som især fokuserede på manglende "værdighed" i ældreplejen.

Vil sikre værdighed for Else

Han talte om dokumentarudsendelsen, der blandt andet viste to plejehjemsansatte, der talte om, hvordan de kunne undgå at skifte ble på beboeren Else, som havde dårlig mave, mens Else lå lige ved siden af dem og bad om hjælp. 

"Jeg bliver så skuffet og vred, når jeg tænker på det. Hvor er værdigheden," sagde Søren Pape, mens der blev rystet enigt på hovederne blandt de konservative medlemmer ved langbordene.

Den konservative formand vil gøre op med det, han betragter som en udbredt misforståelse: At de venstreorienterede partier skulle være mere optaget af - og bedre til - at sikre velfærden end de borgerlige.

"Jeg vil ikke love, at jeg er den, der bruger flest penge. Jeg kan faktisk garantere, at Socialdemokraterne og venstrefløjen vil love jer et større forbrug igen og igen. Men jeg kan love, at jeg vil bruge penge nok. Jeg vil love, at opgaverne skal løses med værdighed, ordentlighed og omsorg," sagde Søren Pape og tilføjede:

"Det kan I kalde mit velfærdsløfte".

Læs også: Se og læs Søren Papes tale på Konservatives landsråd: Her er mit velfærdsløfte til de ældre 

Vil samle blokken

Mærkesagerne om lavere skat og grøn omstilling fyldte meget lidt i talen, og den stramme udlændingepolitik var helt ude.

Til gengæld var der forsøgt skruet godt op for stemningen af, at Søren Pape Poulsen er manden, der kan samle blå blok.

"Kære Jakob, Kristian, Pernille, Alex, Isabella og Lars," indledte han et nyt afsnit i talen.

"Tak, for alt det, vi kan samarbejde om. Jeg respekterer jer hver især, og jeg ved, at I ønsker det bedste for Danmark," sagde Pape og fortsatte:

"Jeg kan sagtens se en borgerlig regering for mig, hvor vi hjælper hinanden med at finde de rigtige løsninger for Danmark".

Konservativ statsminister?

Ved landsrådet var der en særlig hyldest til afdøde Poul Schlüter, som fik både billedkavalkade, tale fra Per Stig Møller og stående klapsalve.

Også Søren Pape Poulsen talte om den tidligere konservative statsminister både i begyndelsen af sin tale, og da han sluttede med at tale om alt det gode, de konservative medlemmer og kandidater sammen kan opnå:

"Måske kan vi endda sammen nå derhen, som Poul Schlüter fortalte om. Han udtrykte det i sit livs sidste interview: Der kommer en konservativ statsminister igen".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00